Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cz cwiczylyscie w jakis sposob raczkowanie ze swoim dzieckiem?

Polecane posty

Gość gość

Bo moja corka nie raczkuje mimo skonczonych 9 miesiecy. I nie wiem jak jej pomoc.

Próbowałam jakoś tam nakłonić mojego syna żeby raczkował, ale z mizernym skutkiem, był leniwy i wolał ryczeć niż samemu się ruszyć po zabawkę :p dość szybko zaczął chodzić i raczkować też w końcu zaczął ale miał wtedy już chyba 1,5 roku :) teraz wolałabym żeby nie raczkował bo niszczy spodnie :D

Gość gość
Moja bardzo szybko pelza, ale zastanawiam sie jak ja naklonic do raczkowania.

Gość gość
Każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Jedyne co możesz zrobić to zachęcić do poruszania rozkładać atrakcyjne zabawki tak by musiała się do nich przemieszczać jak najwięcej swobody ruchu najlepiej na dywanie nie w żadnych bujaczkach leżaczkach itp. Mój mały zaczął raczkować w 10 miesiącu i nie widzę w tym problemu.

Gość gość
Hmm, pytam bo nas pediatra wyslala na ... rehabilitacje. (?) bo mowila ze do 9 miesiaca.

Gość gość
Moja córka dlugo pełzała, a raczkować zaczęła jakos po skończonym 9mc, na początku na zmianę z pełzaniem a teraz już tylko raczkuje.

Gość gość
mój ma 10,5 miesiąca i tez nie raczkuje. ale staje juz na nogi przy meblach. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie.

Gość gość
Ale jak to na rehabilitacje? Czy uznał, że dziecko ma jakąś wadę? wzmożone napięcie czy coś w tym stylu? Czy wysłał dziecko do neurologa? Na jakiej podstawie ta rehabilitacja?

Może był jeszcze inny powód bo brak raczkowania nie wydaje mi się wskazaniem do rehabilitacji...tzn może rehabilitacja jest odpłatna i to dlatego...wiadomo że nikt na dziecku nie będzie oszczędzał i stąd ta nadgorliwość pediatry.

Gość gość
nie każde dziecko raczkuje!!1 ja nie raczkowałam, moj brat nie raczkował i moj chrzesniaczek tez nie

Gość gość
nie każde dziecko raczkuje... jezu wystraczyłoby o tym trochę poczytać

Gość yukki
mój syn zaczął raczkować doklładnie w dniu kiedy skończył 10 miesięcy, wcześniej stawal przy meblach niż zaczął raczkować, nawet myślałam, ze ominie ten etap

Gość gość
nie każde dziecko raczkuje niemniej jednak raczkowanie jest bardzo ważne i dobre dla rozwoju kręgosłupa dziecka jak również rozwoju półkul mózgowych

Gość gość
WITAJ u nas dokladnie tak samo, tez mamy rehabilitacje a brak raczkowania spowodowany oslabieniem napiecia miesniowego na osi i asymetria. Fajne jest cwiczenie z pielucha flanelowa, kladziesz dziecku po brzuszek taka zlozona w zdluz i dzwigasz za dwa konce i dziecko sie ustawia do raczek:-) i tak smigamy a siada?

Gość gość
Ćwiczenia metodą Wojty. Zaczęła raczkować dość późno mając 11 m-cy. Nie każde dziecko będzie raczkować natomiast faktem jest że dzieci, które raczkują są inteligentniejsze. Wszystko w swoim czasie nic na siłę. Może Twoja córka nie będzie raczkować niektóre dzieci pewne etapy pomijają

Gość gość
nie każde dziecko raczkuje!! ja postawiłam najpierw pierwsze kroki a jak umiałam chodzić-uczyłam się podobno raczkować ;) każde dziecko rozwija się we własnym tempie, jak coś cię niepokoi-idź do pediatry lub neurologa. Sama nic nie ćwicz bo możesz zaszkodzić...