Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 ile na dostarczenie?

Polecane posty

Gość gość

Pracuję w sklepie, warunki były ciężkie, ciąża zagrożona, więc od 6 tygodnia mam L4. Teraz to już końcówka, bo 33 tydzień. U lekarza byłam w poniedziałek, wystawił mi nowe zwolnienie, nie czułam się zbyt dobrze, jest mi już naprawdę ciężko, poszperałam w internecie i KP, dowiedziałam się, że na dostarczenie zwolnienia ma 7 dni i postanowiłam poczekać na powrót męża z delegacji, zamiast tłuc się całe miasto autobusami, Wypadło na czwartek. Moja kierowniczka skoczyła na mojego męża z jadaczką, że w tej firmie na dostarczenie zwolnienia jest 3 dni, a nie 7. Potem dzwoniła do mnie, że będę mieć problemy i mogę nawet zostać zwolniona. Powiedziałam jej, że Kodeks Pracy nie gryzie, że dobrze wiem, że mam 7 dni na dostarczenie zwolnienia, a problemy to może mieć ona. Hah tak wiem odkąd jestem w ciąży, że powrotu do pracy już nie mam, zresztą i tak bym nie chciała bo kierowniczka z takich, że pora na wyjście, a ona do mnie, że dużo pracy i do 12 h musiałam ciągnąć a nadgodziny niepłatne. No i powiedzcie mi czy faktycznie mimo, że na dostarczenie L4 jest 7 dni to w tej firmie może być inaczej? Jest to Polska firma, więc chyba obowiązuje w niej polskie prawo i kodeks pracy.

Gość gość
jest 7 dni

Gość faktycznie na dostarczenie
jest 7 dni, ale nie lepiej było poleconym wysłać??? oczywiście zwykłym a nie priorytetem ;)

Gość gość
Na dostarczenie zwolnienia jest 7 dni od dnia wystawienia. Nie ma czegos takiego jak 3 dni.

Gość gość
postrasz babe sądem pracy i od razu przymknie dziób

Gość princessaofpersia
3 dni masz na poinformowanie pracodawcy o zwolnieniu, 7 dni na dostarczenie powiedz tej twojej kierowniczce idiotce, ze jak chce to sie może w Sądzie Pracy przekonac kto ma racje :D

Gość gość
Jak już wspomniałam nie czuję się zbyt dobrze ani na chodzenie do miejsca pracy, ani tym bardziej do poczty gdzie musiałabym stać w kolejce co najmniej pół godziny, dlatego czekałam aż mąż wróci z delegacji

Gość gość
No właśnie sprawdzałam na forach prawnych w Internecie i w kodeksie pracy również. Ona, że mam zwolnienie wiedziała przecież. Już miałam niemiłą sytuację z nią, napisałam nawet do PIP-u wniosek o poradę prawną, odpisał mi Pan, że mam podstawy złożyć wniosek o przeprowadzenie kontroli w zakładzie, ale zaraz okazało się, że jestem w ciąży, więc dałam sobie spokój.

Gość princessaofpersia
a poza tym, nawet jesli dostarczyłabys zwolnienie po tych 7 dniach to NIKT NIE MOZE CIE Z TEGO POWODU ZWOLNIC!! nie daj sobie wmowic takich bzdur! Niedopełnienie obowiązku terminowego dostarczenia zwolnienia lekarskiego powoduje obniżenie o 25 proc. wysokości zasiłku przysługującego za okres od 8. dnia orzeczonej niezdolności do pracy do dnia dostarczenia zaświadczenia lekarskiego, chyba że niedostarczenie zaświadczenia nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego.Tylko tyle :) ps. jesli 7 dzien wypada w niedziele, wtedy przyjmuje się ze 7 dniem jest poniedzialek

Gość princessaofpersia
a ja bym na Twoim miejscu zlozyla wniosek o tą kontrole PIP, tak złosliwie i zeby tej wiedzmie utrzec nosa :)

Gość gość
Może faktycznie powinnam tak zrobić :). Chociaż nie wiem jak tam teraz jest.. Jedna dziewczyna jak zaczęła się o swoje upominać w ciągu 3 dni dostała wypowiedzenie. Cóż ja i tak po macierzyńskim tam nie wrócę.

Gość gość
jeśli podpisywałaś regulamin organizacyjny w którym się zobowiązujesz do dostarczenia zwolnienia w terminie do 3 dni to mają prawo wyciągnąć konsekwencje. x swoją drogą bawią mnie te wasze porady o "nasłaniu pipu :) chyba za dużo filmów oglądacie ;) pip umawia się na kontrole, daje wytyczne co będzie podlegało kontroli i każdy pracodawca ma czas na to by sie przygotować do takiej kontroli ;) do tego pracodawca ma prawo wiedzieć na czyj wniosek jest kontrola przeprowadzana :) nie ma kontroli na wniosek anonimowego informatora ;) a skoro pracodawca będzie poinformowany to na pewno z takiej informacji skorzysta :P

Gość gość
W liście który otrzymałam z inspekcji było napisane, że kontrola nastąpi BEZ uprzedzania pracodawcy. Owszem podpisałam regulamin, ale były w nim zawarte jedynie zasady BHP

Gość gość
koleżanko ale ja jestem pracodawcą ;) nigdy nie miałam niezapowiedzianej kontroli;) NIGDY!!! X jeśli nie było w regulaminie inf o dostarczaniu zaświadczenia to obowiązuje kp czyli 7 dni

Gość kawalanka
Witam. Na dostarczenie zwolnienia jest 7 dni od daty wystawienia. Jeśli pracownik w przeciągu 7 dni nie dostarczy zwolnienia, zostanie obniżona wypłacana mu kwota. PIP może przeprowadzić kontrolę na wniosek pracownika bez ujawniania pracodawcy jego danych, pracodawca nie jest informowany o przeprowadzanej kontroli, jak również o zakresie kontroli. Pozdrawiam Inspektor Państwowej Inspekcji Pracy