Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cukrzycowa mama

cukrzyca ciazowa dieta

Polecane posty

Gość cukrzycowa mama

hej zmagam sie z cukrzyca ciazowa od 2,5 tyg. tak sobie pomyslalam ze moze warto by bylo zalozyc temat gdzie mozna by sie dzielic pomyslami na dania. wiadomo ze kazdej z nas co innego pasuje ale mnie sie pomalu koncza pomysly co jesc na obiad czy miedzy posilkami. moge polecic na przekaske wafle ryzowe posmarowane lekko serkiem topionym. a na obiad rybe pange zapiekana w piekarniku z niewielka iloscia startej marchewki.

Gość gość
polecam pange zamienic na dobra rybe. bedzie zdrowiej dla dziecka i ciebie. jak mialam cukrzyce to pieczywo zamienilam na wase czerwona. jadlam tez czesciej jajka np. na sniadanie bo po nich mi cukier nie przekraczal normy. grunt to jesc malo a czesciej

Gość cukrzycowa mama
dzieki za rady :) ginka kazala mierzyc cukry 2 godz po posilku i nie mogly przekraczac 120. a diabetolog kaze mierzyc godzine po jedzeniu i norma tez do 120. po dwoch godz cukry ok a po godz mi skacza. a jak u was?

Gość cukrzycowa mama
podnosze

Gość gość
Wszystko na temat cukrzycy ciążowej wraz z planem diety można znaleźć na mama.cukrzyca.pl

Gość gość
a oprócz wysokiej glukozy miałaś jakies objawy np. dużo przytyłas, albo dziekco masz duże? Bo ja po badaniu glukozy wynik miałam na pograniczu cukrzycy i mimo wsyztsko gin mówiła, żebym nic słodkiego nie jadła, diety przestrzegała i jak moge to żebym mierzyła sobie cukier. Dzien rpzed badaniem glukozy zjadłam trochę słodkiego i powiedziała, że może przez to wynik był wysoki bo ogólnie ani dużo nie przytyłam, dziecko tez jest drobne. Kupiłam przedwczoraj glukometr iXell i nie wiem czy dobrze mierzy bo nawet po posiłkach cukier mam dosyć niski ( zreszta przed ciążą gdy sobie mierzyłam to tez po posiłkach miałam zazwyczaj 86 ) A cop do diety to ja kupuje pieczywo żytnie gdzie sa właściwie tylko ziarna w składzie. Wiem, że bez ograniczen można jesc sałatę, rzodkiewkę, ogorki, brokuły, szparagi.

Gość gość
nie wiem jak można sie najeśc pieczywem wasa...ja bym chyba z głodu padła gdybym miała go jesc...dla mnie on tylko jest dobry jako cos do podgryzania między posiłkami

Gość cukrzycowa mama
od poczatku ciazy przytylam 7 kg. dziecko z waga jest w normie. test obciazenia glukoza wyszedl poza norma. innych objawow cukrzycy nie mialam. jestem osoba dosc szczupla. no w piekarniach zazwyczaj nie maja skladu chleba (przynajmniej u mnie) i niewiadomo co daja do tego chleba. dzieki za str. napewno na nia zajrze

Gość cukrzycowa mama
od poczatku ciazy przytylam 7 kg. dziecko z waga jest w normie. test obciazenia glukoza wyszedl poza norma. innych objawow cukrzycy nie mialam. jestem osoba dosc szczupla. no w piekarniach zazwyczaj nie maja skladu chleba (przynajmniej u mnie) i niewiadomo co daja do tego chleba. dzieki za str. napewno na nia zajrze

Gość cukrzycowa mama
podnosze. moze jeszcze sie ktos wypowie

Gość ccccwwww
hej :) mnie krzywa cukrowa wyszło z kolei nie najlepiej, glukozę na czczo mam w normie (górnej, ale normie) natomiast po obciążeniu już trochę gorzej jest :/ W środę idę do ginekologa, to pewnie teraz każe mi zrobić z 75g glukozy. W każdym razie chciałam jeszcze wspomnieć, żebyś baardzo uważała na przetworzoną marchew. Surowa ma niski indeks glikemiczny, natomiast ugotowana ma bodajże około 80!!!

Gość gość
a może jakiś jadłospis cukrzycowy??? taki bez próby reklamy książki za 30 zł ;)

Gość gość

Gość gość

Hej. Mialam w ciazy cukrzyce - teraz moja corka ma 9 miesiecy. Urodzila sie 3200, bo pilnowalam diety. U kazdego inaczej, ale rady z mojego doswiadczenia: - absolutnie zadnego nabialu rano - dozwolony po poludniu w ilosci szklanka mleka lub 2 plastry sera zoltego. - chleb bez cukry, karmelu i innych badziew - mi sluzyl pumpernikiel z kauflandu, a i to moglam zjesc kromke 50 gr na raz, - duuuuzo warzyw - jak jestes glodna to jedz warzywa - unikaj rozgotowywania - wszystko al dente , ugotowane na miekko bardziej podbija cukier. Mi sluzyly brokuly, fasolka, kalafior, pomidory, ogorki, w kazdej ilosci - jedz malo a czesto, nie mozesz sie glodzic. Pilnuj por posilkow. U mnie dzien wygladal tak: 7.00 - 50 gr chleba z chuda wedlina i salatka z warzyw 10 - druga kromka chleba z parowka, kabanosem lub schabem 12 - owoc plus jogurt naturalny (jogurt zakwasza, mniejszy cukier po owocu) 14- zupa (bez makaronow, z mala iloscia ryzu i kaszy, wlasciwie niemal same warzywa na wodzie) 16 - gotowane mieso lub ryba z warzywami 19 - szklanka mleka lub serek wiejski 22 - kanapka z serem (koniecznie weglowodan zebys nie miala rano ketonow w moczu) Powodzenia.

Gość gość
dzięki :) każdy taki wpis chociaż trochę rozjaśnia w głowie :) ja piję jeszcze zsiadłe mleko, po pierwsze, bo zapycha (a mnie się chce non stop jeść) i po 2 ma nie za wysoki IG

Gość cukrzycowa mama
dzieki za rady choc dietetyk nie polecal schabu i parowek. jogurt tez zjadam z owocem glownie na podwieczorek. jutro musze zjesc sniadanie bez pieczywa i sprawdzic jakie bede miec cukry bo rano skacze mi strasznie w gore. obawiam sie ze przez to diabetolog zaleci insuline.

Gość cukrzycowa mama
hickary a cc mialas ze wzgledu na cukrzyce czy z innego powodu? w przyszlym tyg mam wizyte i bede rozmawiac z ginem o porodzie. wolalabym chyba naturalnie rodzic.

Z innego powodu. ;) I nie mozesz calkiem rezygniowac z weglowodanow, sa potrzebne dziecku... Jako zrodlo energii. Po prostu jedz mniej a czesciej. Teraz bedziesz glodna, pozniej przywykniesz. Co do owocow, ja moglam zjesc: - 15 truskawek - 15 czeresni 3 srednie sliwki - nektarynke lub brzoskwinie -3/4 banana - gruszke - 2 jablka. Nie wiem jak to sie liczy ale w takiej ilosci mialam cukry okolo 100. A mialam miec do 120 po godzinie.

Gość cukrzycowa mama
mnie dietetyk odradzil banany, winogrona i arbuzy. reszte owocow moge zjesc do 15dag. mam ochote na banana ale boje sie zaryzykowac. od czasu do czasu moge tez zgrzeszyc czyms slodkim np 3 kostkami czekolady w porze poobiedniej ale przez to ze ten cukier mi tak skacze sie poprostu boje.

Mi diabetolog zakazywal roznych rzeczy, a w poraktyce - trzeba sprawdzic ile mozna. Poczatkowo kulam sie nawet 10 razy dziennie i notowalam w zeszycie wyniki.