Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Macierzyńskie a dostarczenie papierów

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie. Urodziłam w maju i od tego dnia przeszłam według przepisu na urlop macierzyński. Napisałam do pracodawcy wniosek z prośbą o macierzyńskie i wraz z aktem urodzenia dostarczyłam. pracodawca ma to osobiscie zaniesc do zus-u. ale co jezeli nie zaniosłby do konca maja...? czy normalnie moge sie spodziewac pieniedzy w czerwcu czy te nie doniesione papiery wstrzymaja mi pieniadze...? bardzo prosze kogos o odpowiedz. pozdrawiam.

Gość gość
qrwa macierzynskie... urlop mecierzynski chyba ilu pracownikow zatrudnia pracodawca?

Gość gość
no nie? :D tez mnie to drazni

Gość gość
zus ma 30 dni na rozpatrzenie, pracodawca również ja papiery dostarczyłam w połowie lutego a pieniądze dostałam-w kwietniu, ale to z wyrównaniem..

ur. 3 maja, 7 maja pracodawca dostał akt urodzenia, zaświadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka, 8 maja do pracodawcy dostarczony wniosek dla ZUSu 24 maja ZUS nadał pismo, które otrzymałam 27 maja, żebym odesłała im wniosek o wypłatę zasiłku i napisanym terminem (dokładnym) czyli od - do bo wcześniejszy wniosek był sformowany- 20 tygodni urlopu podstawowego i 4 tygodnie dodatkowego, 28 maja odesłałam wniosek priorytetem. Pieniądze na koncie 31 maja. ale nie ma reguły wszystko zależy od oddziału ZUS, ja zawsze po zakończonym zwolnieniu miałam zaraz pieniądze na koncie.