Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co to jest szarlotka?i nie chodzi o ciasto

Polecane posty

Gość gość

I wez sie domysl??????????? : Ziołowy sos do szparagów Potrzebujesz: pęczek szczypiorku, koperku i 1/2 pęczka bazylii 3/4 szklanki kremówki 2 żółtka drobno posiekana szalotka łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Zioła posiekaj i zmiksuj z 1/2 śmietany. Na maśle podduś szalotkę, dodaj zioła. Resztę śmietany ubij, wymieszaj z żółtkami, dodaj do sosu. Podgrzej, mieszając. Dopraw.

Gość gość
a ty czytac gamoniu umiesz? szalotka, to cebula ja nie m8ge co za tuman :D

Gość gość
dla mnie szarlotka to ciasto z jablkami. a tu nie wiem o co chodzi. Jakies warzywo? owoc? drzewo? czy szarlotka to odmiana jablek? qr wa, dobijaja mnie te przepisy czasem

Gość gość
no gdzie masz napisane ze tu o cebule chodzi? Nie znam sie na odmianach cebuli. Ja widze tylko biala i czerwona w sklepach i zawssze jest napisane ze to cebula, a nie szarlotka

Gość gość
SzaLOTKA, bez r w srodku :P To taka cebula:D

Gość gość
Chryst, skąd się takie tępe dzidy biorą :D

Gość gość
jeśli ma być SZARLOTKA, ale nie ciasto, to wobec tego tak nazywany jest też drink: żubrówka + sok jabłkowy.

Gość gość
a SZALOTKA to młoda cebulka, czasem jeszcze ze szczypiorem. Nie odmiana cebuli.

Gość gość
szalotka to cebula szarlotka to ciasto dwa różne wyrazy!! i w przepisie nie ma mowy o szarlotce czytać nie umiesz??

Gość gość
Boże widzisz i nie grzmisz !!!!!!!!!! Jak czytam takie coś to normalnie się nie dziwię że ten kraj schodzi na psy !!!!!!

Gość hełaburda
Szarlotka???? Tam wyraźnie pisze - szalotka a nie szarlotka. Szalotka to taki rodzaj małej cebuli. Można ją zastapić zwykła cebulą, tylko trzeba dać znacznie mniej.

Gość gość
naucz sie czytać, tepa dzido

szalotka to jak ktos juz wyzej napisal cebula, mloda, biala Szarlotka to ciasto, czasem ogolnie rzecz biorac szarlotke nazywamy: jablkami z cynamonem, np nalesniki z szarlotka, to nic innego jak nalesniki z ugotowanymi jablkami i cynamonem

Gość gość
Ludzie, na litość boską; szalotka to nie jest młoda, biała cebula!!! To o czym piszecie to jest dymka, najczęściej ze szczypiorem właśnie. Szalotka to odmiana cebuli; drobniejsza od zwykłej, wydłużona. I wcale nie młoda i biała, bo szaltoka ma normalne brązowe, suche łuski. Idźcie raz w życiu do dobrze zaopatrzonych delikatesów i się trochę rozejrzyjcie. To odmiana cebuli, jak cebula zwykła, czerwona, czosnkowa na przykład. Jest w smaku nieco łagodniejsza od zwykłej cebuli i można ją zastąpić właśnie normalną cebulą, ale w mniejszej ilości.