Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 92bruneta15

pierwsze kotlety mielone a surowe mieso

Polecane posty

Gość 92bruneta15

wczoraj umyślało mi się robic pierwszy raz kotlety mielone. smażyłam je do czasu aż z wierzchu stały się brązowawe - jakieś 8 minut moze troche dluzej, ale potem doczytalam ze trzeba minimum 15 minut smazyc :( w zwiazku z tym mam pytanie po czym poznac ze mielone kotlety sa niedosmazone - chodzi mi o to czy te moje sie dosmazyyly.. prosze o odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie określisz co do sekundy ile maja sie smazyc:) moje staja sie rumiane i przekrecam, smaze na mniejszym ogniu. Jesli smazylas na duzym ogniu to mogly ci sie nie dosmazyc jesli sredni lub maly to ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jesli sie boisz ze sie nie dosmazyly to je w piekarniku mozesz podpiec spokojnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
smazylam na malym ogniu. zaniepokoilo mnie ze w srodku byly wilgotne caly czas takie mokrawe wrecz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
ale zdazylam juz zjesc wczoraj póltora kotleta :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak na malym smazone i sie zarumienily to sa dobre a jeszcze kwestia tluszczu, mielone tak sporo powonny go miec na patelni a nie na dnie, ile wlalas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jedz spokojnie nic ci nie bedzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
no oleju dalam wiecej niz daje normalnie. a jaki kolor powinny miec w srodku dobrze usmazone kotlety mielone? wiem, ze to glupie ze tak pytam, ale troche sie niepokoje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w srodku jasne jak smazylas na malym ogniu to ok a skoro zjadlas i były dobre to znaczy ze nie były surowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kolor...to zalezy od miesa wiec ci nie powiem. Przekrój na pol i poprostu zobacz czy w srodku masz surowe mieso tzn takie luzniejsze od tego od strony brzegow. Chociaz ja jestem pewna ze masz dosmazone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
szczerze mowiac jadlam je wczoraj poznym wieczorem i teraz czekam na efekty... troche mnie brzuch boli, ale moze sobie wkrecam. dziekuje Ci za odpowiedzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zajebista gosciowa
rob mniejsze na przyszlosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
kurcze ja nie wiem jak rozpoznac ze mieso jest jeszcze surowawe w srodku po smazeniu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
prosze powiedzcie jakiej konsystencji jest niedosmazone mieso w srodku, bo moje były takie mokrawe...jestem laikiem w tym temacie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 92bruneta15
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przedewszystkim aby kotlety były dobre i dobrze się smażyły. Trzeba je dobrze wrobić czyli wymasować tak z 20 minut. 10 do 12 minut to wystarczy by kotlety były dobre. Trzeba pamiętać by tłuszcz był dobrze rozgrzany na patelni przed smażeniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak mięso nie jest różowe to znaczy że usmażone.Smaż od razu na mniejszym ogniu na obie strony. Zminimalizujesz ryzyko że z wierzchu się szybko podsmażą a w środku będą surowe.Może też nie rób takich grubych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja słyszałam, że jak z kotleta wypływa płyn - tzn. przysmażona górna wierzchnia warstwa pęka i wypływa , to jest już dobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a ja mam podobny problem i ciekaw jestem czy pani co usmażyła tego kotleta jeszcze żyje? bo nie wiem czy mam lecieć na pogotowie na płukanie żołądka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kotlety są niedosmażone kiedy są surowe/półsurowe w środku. Jak widac po pytaniu, można być brunetką debilką, czyli teorie o mądrości brunetek i głupocie blondynek o kant d. rozbić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
smazy sie najpierw na gorcym tluszczu ale malym ogniu bulka tarta na wierzchu powinna sie pomalu wchlonac przewraca na druga t smazy pomalu poznie przyktywa pokrywka w sumnie 20 minut ogolem pokrywke zdjac az woda odparuje powinny byc chrupiace ja dodaje zolty starty ser pieczarki troche tartej bulki do srodka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja sobie przekuwam wykałaczką, jak ciasto, żeby sprawdzić czy już są dobre. w ogóle pyszne i mega tanie mięso mielone można dziś i jutro taniej w polo markecie kupić! aż 25% taniej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeśli sa grube to po 10 minut z każdej strony najlepiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
trzebaje podsmazyc na goracym ogniu a potem smazyc 10 minut pod przykrywka... w sumie to w google jest odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość daro
Dziś robiłem z małą wkładka czyli ogórek kiszony zawinięty serem żółtym oczywiście w mielonym jak w temacie . Czas smażenia ...palnik troszkę większy jak najmniejszy płomień i tak 13 min ale co dwie minutki może trzy na oko :) obracałem trzymałem na najmniejszym płomyku ale dochodziło do ponad 15 minut ale że jestem niecierpliwy ... Grubość kotleta razem jakieś 2.5 cm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×