Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mętna woda, nowy żwirek i śnięte ryby

Polecane posty

Gość gość

Cześć wam 2 dni temu wymieniłem całą wodę i żwirek, roślinki mam sztuczne jak zawsze, akwarium 45l a w nim kiedyś były 2kiryśniki, 1gurami, 1 danio. otóż 2 dni temu wymieniałem wodę, żwirek który wygotowałem b stary wraz ze ślimakami wyrzuciłem. Woda jest mętna dodałem sól akwarystyczną i antychlor. dziś patrzę a mi rybka zdechła(nowa tzn glonojad i tamto danio) i tak codziennie tylko gurami żyje i kiryśniki. Co jest grane?? aha dodam że filtr prosto ze sklepu jest zewnętrzny multikani

Gość FrozenShade
Nie uzywaj antychloru, lepiej odstać wodę 24h i dopiero potem wpuszczać ryby. Jaki żwir wrzuciłeś? może był zanieczyszczony wapiennymi kamykami? Używaj tylko rzecznego żwiru. stary żwir był dobry, nie trzeba go było wyrzucać, w gotowaniu wszystkie ślimaki zdechną, ich skorupki z czasem sie rozpuszczą, jeśli będziesz miał lekko kwaśną wodę. zmętnienie to zawiesina? jest też opcja, że wykwitł ci jakiś glon lub pierwotniak.

Gość gość
Ostatnio walczylem hlonami nie moglem sie ich pozbyc dlatego wytzucilem zwir... Metnosc byla mleczna powiedzmy zawiesina teraz odlalem pol zbiornika i dolalem swierzej jest troszke mniej tego. Kamyczki sa kupione w akwarystycznym czarno biale. Plukalem je i gotowalem. A z glonami walczylem tak ze plyn do naczyn i szoriwane scianek, pozniej dokladnie wyplukalem i wyparzylem akwarium. Na poczatku bylo ok, mowie powoda byla metna juz nawet na tamtym starym zwirze dlatego go wyalilem i kupilem nowy. Aha i jeszcze cos wczesniej uzywalem tylko antychlory a teraz dalem sol akwarystyczna z ekstraktem jakims.

Gość gość
Czarno białe kamyczki? plastik? tego sie nie gotuje! im mniej chemicznego syfu wlewasz do wody tym lepiej. zamiast soli akwarystycznej możesz wsypac troche soli kuchennej, stołowa łyzka wystarczy na twoje akwarium.

Gość gość
Nie kamyczki sa naturalne a na dno dalem tez szklane ozdobne kamyczki(ich. Nie gotowalem). O soli kuchennej pierwsze slysze :)

Gość gość
Owitajcie problem rozwiazalem winne byly sztuczne roslinki silikonowe i zwirek, wypukalem go porzadniej. Tez spostrzeglem ze 2 helenki mi sie rozkladaly w wodzie ;( masakra chorowaly przez wykwit glonow az zdechly po podmianie . Coz rozpuscilem szczypte soli akwarystycznej i juz nie dodawalem uzdatniacza, wl.filtr kubelkowy i woda w 15min zrobila sie krystaliczna. woda dochodzi juz 2h a tak namarginesie ile ma tak stac, wl grzalke zeby doszla temp. Do 26° a jeszcz cos jakie roslinki polecicie na start i jaka temp trzymac optymalna?

Gość gość
Zmień akwarium na min. sto litrów, duże łatwiej utrzymać, do małego trzeba mieć duże doświadczenie i rękę.

Gość gość
póki co jest ok;) pęknie lub bd miał więcej miejsca to kupię.Pozdrawiam

Gość gość
póki co jest ok;) pęknie lub bd miał więcej miejsca to kupię.Pozdrawiam