Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niecierpliwa Beata

dotyczy Bobo Testu strumieniowego

Polecane posty

Gość niecierpliwa Beata

Witam, mam takie pytanie. Miałam poczekać z testem do 1 dnia miesiączki, ale dziś widząc promocję w pewnej drogerii kupiłam Bobo Test strumieniowy. Pisze na nim, że można go wykonywać 2-3 dni od zapłodnienia. Wykonałam go godzinę temu 15 dni od stosunku, który odbył się w dniach płodnych. W środę powinnam dostać okres. Liczyłam, że może coś już by test pokazał.. Niestety na teście nawet cienia cienia. Czy w przypadku tak czułego testu oznacza to, że na te 99,99% nie jestem jednak w ciąży?

Gość gość
Chyba 2-3 dni od zagnieżdżenia, nie zapłodnienia- czyli od chwili jak zarodek się zagnieździ w macicy, a nie od chwli kiedy plemnik połączy się z komórką jajową :) To po pierwsze, po drugie- zawsze dni płodne mogłaś mieć trochę później (chyba że monitorujesz owulację i jesteś na 100% pewna). Miałam miesiączki jak w zegarku, a jak zaszłam w ciążę wszystkie badania wskazywały że zaszłam w ciążę jakiś tydzień później niż zakładałam. Po trzecie, test najlepiej robić z porannego moczu, i jednak polecam czekać przynajmniej do terminu miesiączki. 99.9% pewności to raczej badanie z krwi Ci da, jeśli już jest 15 dni po stosunku to na pewno ewentualną ciążę wykaże.

Gość gość
ale Beta wytwarzana jest od momentu zapłodnienia przecież nie zagnieżdżania..

Gość gość
Od zagnieżdżenia.

Gość niecierpliwa Beata
aż spojrzałam na ulotkę tego testu: "Bobo-test strumieniowy został zaprojektowany tak, aby wykrywać nawet niewielkie ilości hormonu ciążowego HCG (gonadotropina kosmówkowa) w moczu. Hormon ten jest produkowany przez organizm tuż po zapłodnieniu, a jego poziom wzrasta znacząco w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Bobo-test strumieniowy jest wyjątkowo czułym testem przeznaczonym do wykrywania hormonu HCG już w 2-3 dni od momentu wzrostu HCG. Wykrywa go o około 50% szybciej niż inne testy" Na początki jest napisane "Test można stosoważ już po 7 dniach po stosunku." Mnie jedynie ciekawi czy tak czuły test mógłby jeszcze nie wykryć. Owulację miałam na pewno w tamtych dniach. Przeważnie czuję kłucie w tych dniach w jednym z jajników i mam śluz płodny i tak też było tym razem (czasem bólowi towarzyszy plamienie śródcykliczne, a poza tym wykonywane testy owulacyjne pomogły mi też w poznaniu swojego organizmu). Może ktoś właśnie stosował Bobo Test, wyszedł negatywny po tych 2 tygodniach, a ciąża jednak była.

Gość gość
na studiach mnie uczono, że gonadropina jest wytwarzana już od pierwszych chwil zapłodnienia i na początku wytwarza ją sama zapłodniona komórka jajowa!, a później tworzące sie łożysko podczas zagnieżdżania! To chyba zreszta bylo na biologii, nieuki. Co nie zmienia faktu, ze takiego niskiego poziomu gonadotropiny nic by nie wykrylo, dopiero po paru dniach od zagniezdzenia. Beata, poczekaj, do miesiaczki i jak sie nie pojawi po 2 dniach to dopiero testuj. Najlepiej rzeczywiscie zrobic badanie z krwi. Nie chce, abys wpadala w panike, ale wedlug medycyny wiekszosc ciaz ulega poronieniu w pczątkowym okresie. Taka jest natura.

Gość gość
Ja z doswiadczenia wiem ze nie jest to najlepszy test (mimo ze ponoc bardzo czuly). Zrobilam go dzien po spodziewanej @ i wyszedl mi negatywnie. nastepnego dnia zrobilam zwykły płytkowy (nie pamietam nazwy... chyba pre-test... taki z moniką brzozowska na opakowaniu) i dwie tłuste kreski.

Gość niecierpliwa Beata
Przyznaję, że poniosły mnie emocje, że oto na półce leży taki czuły test i to za jedyne 6,99 zł, a ja za chwilkę mogę wiedzieć (zgodnie z tym, co piszą w ulotce) czy się udało ;) - i w ogóle nie pomyślałam o ty, że powinnam go wykonać rano, a nie teraz ;) Poczekam do pierwszych dni spodziewanej miesiączki i jak nie zapomnę, to napiszę tu czy się udało.