Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem gosciem

proszę o pomoc

Polecane posty

Gość jestem gosciem

Witam. Przedstawię sytuacje krótko: mam małe dziecko i chce wrócić do pracy. Słyszałam, ze mogę liczyć na taka pomoc z gminy: ja idę do pracy, a moja mama zostaje z dzieckiem i opłacają jej ZUS czy coś takiego. Może ktoś coś wie, dokładnie jak to wygląda?? Wiem, że jak pójdę do gminy to nic mi nie powiedzą za bardzo. Bardzo chcę iść do pracy, A słyszałam o tym, wiec jesli to mozliwe to chciałabym z tego skorzystac.

Nie orientuję się zbyt dokładnie ,ale jest sporo artykułów w internecie na temat zatrudnienia niani.Sporo na ten temat czytałam,ponieważ pracuję jako niania.Kiedy zaczęłam interesować się umową szefowa (księgowa) dużo mi wyjaśniła i wydrukowała sporo artykułów.Możesz zatrudnić mamę jako nianię na umowę uatywniającą.Jeśli wynagrodzenie nie przekracza kwoty 1350 chyba nie pamiętam dokładnie to Ty jako pracodawca nie płacisz do ZUS-u kompletnie nic.Zus zapewnia ubezpieczenia zdrowotne,wypadkowe i jeszcze coś tam.Warto z tego skorzystać.Nie pamiętam już szczegółów ,ale polecam poczytać artykuły na temat zatrudnienia niań,bądź idź do zusu i powiedz,że chciałabyś zatrudnić nianię na pewno udzielą Ci szczegółowych informacji!

Gość jestem gosciem
Dzięki, właśnie mniej więcej o to mi chodzi. To nie do gminy a do zusu mam isc :)

Gość jestem gosciem
Super dzięki, teraz na pewno łatwiej mi będzie ;-) mama się ucieszy.

Gość gość
właśnie mam jeszcze jedno pytanie? mama pobiera jakis zasiłek, czy to spowoduje, że juz go nie dostanie?? Bo ja chciałabym rozejrzec sie praca na pol etatu, czy takie połączenie jest możliwe??

Gość gość
moze ktos teraz cos wie?

Gość gość
Jeżeli zatrudnisz mame to zasiłek się nie należy.Mama zgłasza że jest zatrudniona u Ciebie i wyrejestrują Ją z Urzędu zatrudnienia.Nie można pobierać dwóch świadczeń, chyba to logiczne:D