Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosciówka44444

Ksiądz a wychowanie.

Polecane posty

Gość Gosciówka44444

Dzis załamałam się konkretnie. Wracajac ze szkoly z 8 letnim synkiem opowiedział mi historie. Jadl batona na przerwie kiedy podszedł do niego kolega z pytaniem czy sie podzieli. Syn niestety niechetnie, ale ułamal połowę i podał koledze. Widząc to ksiadz podszedl do maluchów, pogłaskał po glowie mojego juniora i powiedział mu że trzeba sie dzielić z kolegmi bo .."panu bogu to się podoba, a chyba on chce podobać sie Bogu, ze Bóg się ucieszy jak on bedzie sie dzielił itd itd.." Maluch zachwycony opowiadal z wypiekami na twarzy jaki to dobry z niego kolega... ale ja zdębiałam. Może i ze mna cos jest nie tak, ale do cholery. Nie chce by mojemu synowi wpajano takie rzeczy ! Nie życzę sobie aby ktoś motywował moje dziecko do czenienia dobra dlatego ze ktos bedzie sie cieszył, że wpusci go do raju .. nawet jeśli to bedzie Bóg ! Nie takie motywy czynienia dobra mają kierować moim dzieckiem. Nie tak ma sie uczyć i wychowywać.. ;/ Jak dla mnie tutaj nie ma nic etycznego i nie chodzi o to ze jestem przeciwko religii, nie, po prostu nie podoba mi się takie podejscie do wychowania dzieci.

Gość Michauuuek
Dlatego w szkolach powinny byc lekcje etyki !

Gość gość
Doskonale rozumiem Twoje oburzenie. Kościół niech zacznie od siebie,bo oni jakoś nie są chętni dzielić się z innymi.Wręcz przeciwnie, potrafią zedrzeć skórę z katolików.Za ślub, niby co łaska,lecz nie mniej niz 500zł, to samo z chrztem, komunią i wreszcie pochówkiem.Tutaj to są bez serca.800zł. Wołają w Łodzi chałaciarze! Zacznij rozmawiać z dzieckiem i uswiadamiaj że ksiadz opowiada bajki!

Gość Gosciówka44444
Najbardziej boli mnie ze mały naprawdę wzial sobie do serca to co powiedział ksiądz (po powrocie ze szkoly wykładał "tę mądrosć" 2 letniej siostrzyczce ;) ) Uważam za niezwykle krzywdzące uczyc dzicka ze ma postępować słusznie dlatego bo - mamusia, Pani, a nawet Bóg tak każe. Tym bardziej ze młody jest juz w takim wieku ze wiele rozumie i zaczyna kształtować swój światopogląd.

Gość Byku7972536
O dziwo są ludzie, którym to nie przeszkadza - patrz wyzej. A później dziwimy się ze mamy spoleczeństwo jakie mamy.

Gość gość
Zgadzam sie, w szkole powinny być lekcje etyki a nie religii !

Gość gość321
a co? na lekcji etyki dziecko usłyszy żeby nikomu nic nie dawać a najlepiej jeszcze komuś zabrać? czy się to komuś podoba czy nie - funkcjonujemy w społeczeństwie. Społeczeństwo składa się z jednostek którym przypisana jest jedna lub więcej ról życiowych. Od matek np oczekuje się, że będą dbały o dzieci i obdarzały je uczuciami a od wszystkich oczekuje się współdziałania w grupie,wzajemnego szacunku,życzliwości i troski o innych. A co jest złego w tym,że mały będzie się liczył z ludzkimi uczuciami? Że będzie chciał się troszczyć o innych? Że będzie chciał sprawiać radość ludziom? Widzę,że powoli wychowasz syna na egoistę.

Gość Od Bartok
To doprawdy straszne co spotkalo twojego synka... Jezeli ten temat to nie prowokacja to bardzo goraco pozdrawiam.

Gość gość
Masakra, współczuje.

Gość gość
W*****ć czarnych ze szkoły !

Gość gość
nie rozumieciechyba tepole,ze czlowiek powinien cos dac innemu , czy cos zrobic dla innego czlowieka,zeby temu komus sprawic przyjemnosc,czy w czyms mu pomoc a nie ,zeby miec za to nagrodę od Boga. Kosciól nie uczy uczucia, tylko handlu - cos za cos, nic bezinteresownie.

Gość gość
Akurat tu ksiadz postapil tak jak sie po nim oczekuje...I co,tez niedobrze :-D

Gość gość
Co innego nauczać religii a co innego wdrazać chore ideologie w te dzieci. Takie zachowanie psucje całkowicie swiatopogąd. Nie uczy ze trzeba byc dobrym bo to jest słuszne, tylko warto być dobrym aby Bogu sie spodobać. F**k logic. Podobanie sie bogu nie ma NIC wspólnego z byciem dobrym człowiekiem, z nauką moralnosci z wychowaniem !

Gość gość
Ludzie, etyka katolicka to tylko pewna gałaż. W niej nie ma miejsca na toleracje, np wyznaniową. Przerabiałam to samo u mojej córki, której potem musiałam tłumaczyć pół roku że to ze jej koleżanka z klasy nie idzie do komunii nie znaczy ze jest zła, niedobra, nie pójdzie do nieba a rodzice jej niekochja bo nie pozwolą być blisko jezusa. - Sama do takich wniosków nie doszła!

Gość gość
Ja iuz widze jaka to dyskusja moze sie rozwinac,bo autorka "zalamala sie konkretnie"z powodu etycznego wyjasnienia problemu podzialu batonika.LOL

Gość Bstion- basek
chyba "nieetycznego" jeśli Ty swoje dzieci chcesz nauczać w ten sposób to im wpajaj takie głupoty, ale moze autorka chce tego wlaśnie ogłupienia uniknać.

Gość gość
Najlepiej to chciec swiat zmieniac zajmujac sie p*****lami jak batonik .A jak autorka tym sie tak zalamala,to depresyjna z niej matka!

Gość gość
Tak na dobry i wczesny poranek. Autorko,ty to masz dopiero malucha,ktory ci kazdy szczegol opowie,a ze niechetnie sie dzielil,a ze go ktos po glowce poglaskal ...Taki komunikatywny...Przekaz mu wersje,ktora ci bardziej odpowiada,dobrze mu wytlumacz i juz.Przeciez to ty wychowujesz jako matka.

Gość gość
dziecko się podzieliło a ty mas wąty. nie ma to jak wychowywać przyszłych egoistów.

Gość gość
Powinni ci zabrać dziecko bo źle je wychowujesz

Gość gość
Raczej pytanie,czy ty mozesz dobrze wychowac dziecko?Nie takie to pewne!