Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

BŁAGAM !JAK WYROBIC DZIECKU URODZONEMU ZA GRANICA DOWOD W POLSCE?

Polecane posty

Gość gość

mieszkam w holandii i nie wiem co robic bo dziecko urodzilam tutaj w holandii i tu tez mam zameldowanie a ojciec dziecka mojego tez jest z Polski i dowiedzialam sie ze,zeby dziecko moglo ze mna jezdzic i odwiedzac rodzine w Polsce to musze mu wyrobic dokumenty w gminie ale czy musza OBOJE RODZICE ISC DO SWOJEGO MIASTA GDZIE MIESZKALI W POLSCE I DAWAC SWOJ ADRES ZAMELDOWANIA ZA GRANICA ? BO DOWIEDZIALAM SIE ZE MATKA MUSI I NIE MOZNA TAK ZROBIC ,ŻE TYLKO OJCIEC POJEDZIE DO SIEBIE DO POLSKI I ON TO ZALATWO W GMINIE SWOJEJ .. TO PRAWDA? a ja nie chce podawac danych moich w gminie gdzie mieszkalam w Polsce bo nie chce ,zeby wiedzieli gdzie mieszkam itd..

Gość Kaśka aaaaa
no to chyba ojciec może iść ale co ojciec ma inny meldunek jak Ty w PL? nie wiem jak to jest ale z tego co wiem zwyczajnie wyrabia się dowód dziecku. Nie słyszałam aby wymagana była obecność obydwojga rodziców.

Gość blockhead
musicie byc oboje z tego wzgledu, ze musicie oboje podpisac zgode na dowod przed urzednikiem. Wyrabialam wiec jestem na 100% pewna

Gość blockhead
poza tym zeby dziecko mialo dowod musi miec wyrobiny pesel. Inaczej nawet nie ruszysz. A paszportu nie mozesz mu wyrobic? Chociaz i tak do kolejnego paszpotru tez potrzeba pesel

Gość gość
no wiec jestesmy polakami ale nie mamy slubu i ojciec dziecka jest z innego miejsca polski niz ja :) stad pytanie czy naprawde musza byc oboje rodzice i nie da sie tak zalatwic zeby w mojej rodzinnej gminie nie wiedzieli jaki mam teraz adres?

Gość blockhead
no to ci pisze, ze musza byc oboje rodzice

Gość a po co tak jest
mieszka sie na stale gdzies i trzeba wracac do poslki zalatwiac papiery jak sie urodzilo tam?

Gość uciekasz przed czyms
ze nie chcesz aby sie dowiedzieli :P

Gość blockhead
mozecie t zalatwic w jego gminie ale ty musisz byc, a dziecko musi miec nr pesel. Nie jestem pewna jak z zameldowaniem nie pamietam

Gość blockhead
bo za granicami nie ma odpowiednich sluzb uprawnionych do wydawania okreslonych dokumentow. W konsulacie wyrobisz paszport ale dowodu nie

Gość a jak ktos wyjechal na stale
i nie ma w Polsce meldunku,nic to tez musi to zalatwiac?

Gość blockhead
jesli chcesz zeby dziecko mialo dowod to tak. Nie ma innej mozliwosci jak tylko zalatwic to w Polsce. Jak napisalam wczesniej w konsulacie mozna zlozyc wniosek o paszport tymczasowy dla dziecka. Jest on na rok i przy wnioskowaniu o drugi dziecko musi miec pesel. Mozna oczywiscie sie starac o holenderski paszport ale nie znam przepisow tego kraju wiec nic na ten temat nie wiem.

A przez Polska Ambasade w Holandii, ja tak wyrabialam paszport dla siebie(nie w Holandii, w innym kraju).

Zadzwon do Polskiej Ambasady, to najlepsze wyjscie, oni udziela Ci fachowych informacji.

Gość blockhead
omg przeciez napisalam, ze paszport wyrobi. Dowodu nie.

Gość gość
ale czy do dowodu musza byc oboje rodzice ? czy nie moge tylko tak zalatwic by ojciec dziecka u siebie wyrobil dowod malej?musze ja takze osobno jechac do swek miejscowosci rodzinnej w Polsce i tam wyrabiac?

Gość blockhead
ile razy mam napisac, ze musicie byc OBOJE!!! Zreszta czy to tak ciezko wpisac w google dowod osobisty dla dziecka? http://mama.goniec.com/porady/10268,dowod-osobisty-dla-dziecka-warto-go-miec/

Gość gość
Dowod wyrabiasz tam gdzie meldujesz dziecko wiec jesli meldujesz pod adresem oca to wyrabiacie u niego,ale musicie byc oboje

Gość gość
Paszport dla dziecka teraz jest na 5 lat wiec niekoniecznie trzeba sie meczyc z dowodem

Gość ajajajaj
Dowod wyrabia sie w Polsce,trzeba miec pesel-o ktory wtedy mozna wystapic i gdy dziecko ukonczylo lat 13 drugi rodzic konieczny nie jest.

Gość gość
Jak to nie jest konieczny drugi rodzic? Oczywiscie ze jest, bylismy i wiemy. Jakby mogl tylko jeden rodzic zlozyc bez wiedzy drugiego to dowod osobisty jako dokument tozsamosci pozwala przekroczyc polska granice. Przeciez na to musi wyrazic zgode oboje rodzicow a tak jedno moze zabrac dziecko i zniknac

Gość gość
a tak to.ja tez moge potwierdzic,bo bylam sama z 14 latkiem w zeszlym roku w Polsce i ma pierwszy dowod a paszport juz z ojcem,zagranica.

Gość gość
no ok ale dziecko autorki to pewnie jeszcze niemowle. I wtedy musza byc oboje

Gość giulietta r
Nie,tez wystarczy jeden rodzic,tylko trzeba miec pisemna zgode drugiego rodzica poswiadczona ze zgodnoscia podpisu.

Gość gość
nie rozumiem dlaczego autorka nie wyrobi paszportu.

Gość sin verguenza
Moze to byc praktyczne dla malego dziecka,kiedy paszport jest wazny tylko rok.Wyrobienie dowodu jest tez bezplatne ...

Gość gość
Paszport dla dziecka ponizej 5 roku zucia jest wydawany na 5 lat, przepisy zmienily sie w zeszlym roku