Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baba w kropce

Czy siostra może żądać ode mnie alimentów na swoje dziecko?

Polecane posty

Gość gość
Chodziło mi o twojego ojca :P Co do autorki - jeden post mówił o 1200 na rękę. Taki zarobek i to, ze siostra ma matkę = nikłe szanse na alimenty. Ojciec dziecka i matka to pierwsze osoby do alimentów. Po wykluczeniu ich zdolności ( wiem, ze ojciec nieznany ale prawo przewiduje taką ewentualność) alimentacyjnej i obowiązku alimentacyjnego sięga się dalej ale to też zależy od możliwości itp.

Gość baba w kropce
Siostra matki pewnie by mogła zaświadczyć że nie żyłyśmy w zgodzie, ale nie wiem czy to by coś wniosło do całej sprawy

Gość Migotka co zdeptała kotka
aha ok jednakże sąd może w tej kwestii swobodnie orzekać jeżeli chodzi o kwestie współżycia i myśle że jeżeli sąd uzna że są one sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami to i choroba mu nie pomoże wyłudzić alimentów, a na dobrego adwokata to go nie stać skoro chciałby ode mnie alimentów. (ma dwa wyroki za znęcanie nad rodziną).

Gość Migotka co zdeptała kotka
Świadkowie są bardzo ważni, czyli tacy co najlepiej widzieli, a nie tylko słyszeli zza ściany.

Gość baba w kropce
Nie, z nami nie mieszkała no i wie tyle co ja jej mówiłam, bo przed ludźmi to matka odgrywała teatrzyk, że wszystko cacy

co to za chory kraj :( znam osobiście dziewczynę co płaci alimenty ojcu alkoholikowi, który sobie przypomniał że ma córkę ,jak dorosła i poszła do pracy. znalazłam coś takiego Roszczenie alimentacyjne między rodzeństwem powstają, wtedy kiedy siostra lub brat sami nie są w stanie się utrzymać. Oznacza to, że rodzeństwo powinno się samo starać się zaspokoić swoje potrzeby. Powinno w tym celu wykorzystywać własne zdolności i możliwości zarobkowo – finansowe. Przyczyną niedostatku muszą być okoliczności niezależne od woli osoby ubiegającej się o alimenty. Osoba, która z własnej winy żyje w niedostatku, mimo iż ma możliwości zarobkowe nie otrzyma alimentów od rodzeństwa.

Gość gość
tak rodzenswto moze placic,ale rodzenswto tego nienarodzonego dziecka, czytajcie ze zrozumieniem, jako ciotka nie masz obowiazku placic na jej dziecko ani na nia, jezeli siostra jest pelnoletnia to w zadnym wypadku nie moze zadac od ciebie alimentow na siebie.Pierwszy jest ojciec dziecka, pozniej dziadkowie.

jak się umiała puszczać to niech teraz umie zapewnić byt.A jak się będzie puszczać co rok ? chore to wszystko, takiej rodzinki to tylko pozazdrościć :( nie daj się

Gość gość
jak siostra nie ma pracy to zaproponuj jej w sądzie sprzątanie u siebie za jakąś minimalną sumę. Tym samym będzie miała pracę. lepiej dawać za sprzątanie niz za darmo. a jak będzie sie stawiać to ją wywalisz dyscyplinarnie :) Jak suka jest zdrowa to ma możliwosć zarobienia na siebie i wszystko w temacie. Zdrowa i zdolna do pracy nie może nikogo pozywać o alimenty.

Gość gość
Pełnoletnia będzie w grudniu, termin ma gdzies koło końca września. Do pracy przecież nie pójdzie, bo nawet szkoły średniej nie będzie miała, a tu przecież absolwenci wyższych uczelni są bez pracy. Cały czas mam nadzieję że sędzia zauważy jak chora jest ta sytuacja i co te babska knują.

Gość gość
Moja matka to zrobi. Jeśli jest możliwość zdobycia łatwych pieniędzy to nie odpuści.

Gość gość
Moja matka to zrobi. Jeśli jest możliwość zdobycia łatwych pieniędzy to nie odpuści.

Gość gość
to niech zostanie matka rodziną zastępczą, bo gówniara lepiej by sie pouczyła, bedzie miała twoja mamusia niezly zasiłek a może perspektywa niezłej kasy spowoduje ,że się odwali od ciebie

Gość gość
a i postrasz babe że jak nie ma na dziecko (nieważne matkę czy siostrę) ze zgłosisz do opieki, do praw dziecka że są niewydolne wychowawczo.I będą miały na łbie opiekę, sprawę w sądzie i kuratora, tyle ,że one będą wtedy musiały udowadniać, ze je stać na dziecko

Gość gość
ale jazda, o czymś takim nigdy nie słyszałam nawet. Mi się wydaje że ona może alimentów na dziecko żądać od rodziny ojca dziecka. Ale ojciec jest NN, może ona wie z kim ma mieć to dziecko ale wstydzi/boi się powiedzieć. Bo historia z tą imprezą też nie jest komfortowa. Także ojcem może jest jakiś sąsiad/kuzyn albo nauczyciel, jakaś przypałowa osoba.

Gość gość
Ona jako matka samotna moze ubiegac sie o jakis zasiłek z gminy - 170 zł i zasiełk rodzinny (77zł). O alimenty moze pozwac ojca dziecka (jesli jest znany), jesli ojciec jest 'niewypłacalny' to dziedków czy rodzenstwo.Jelsi egezkucja komornicza (z wypłaty ojca) bedzie bezskutczena przez 2 miesiące, moze ubiegac sie o alimenty z funduszu. Nie ma możliwości aby pozwac własna siostre!!!!!!!!!!! chodzi o obowiązek alimentacyjny nałozony na druga stronę czyli ojca i JEGO rodzinę (w linii prostej).

Gość baba w kropce
No tak, ale skoro nie może żądać alimentów na dziecko, tylko na siebie, i gdyby sędzia nie daj Boże sie zgodził, a ja bym nie płaciła, to komornik ma prawo zabierać mi 60 procent pensji? Tak jak niepłacącym rodzicom?

Gość gość
Najlepszym wyjściem było by dla ciebie przedstawienie konkretnych dowodów tzn: słaby kontakt z rodzina i wskazanie dlaczego.Udowodnienie,ze rodzina nie szukała wcześniej takiego kontaktu, dlaczego wyprowadziłas sie z chaty, powołanie ŚWIADKÓW tej sytuacji, kłopty wychowawcze z siostra (nieudolnośc zyciowa matki, brak staran w podjeciu pracy).Przedstawienie wszystkich rachunków- zarabiasz 1200 zł- ile płacisz za mieszkanie, rachunki,dojazdy do pracy,leki itd.ILE ZOSTAJE ci na zycie. Musisz w negatywny sposó przedstawic matke i siostre a właściwie przedstawic stan faktyczny- ze matka mimo mozliwości nie pracowała i ni epracuje, czym sie na codzien zajmuje,ze siostra nie ukonczyła szkoły, zaszła w ciąze jako nieletnia itd.Samo to,ze siostra nie wie, kto jest ojcem dziecka,bedzie działało na jej niekorzyśc.Musisz byc rzeczowa,stanowcza i konsekwentna.Gdzie jestes zameldowana?

Gość gość
acha!w przypadku niepłaconych alimentów komornik jak najbardziej moze siąść na twoje konto. Pytanie, jakiej wysokości alimenty moga zasądzic.Moze to byc symboliczne 50 zł.nie sądze jednak aby do tego doszło.

Gość baba w kropce
Rozprawa za pięć tygodni.

Gość 2626
Dobra rada zbieraj rachunki i faktury, opłaty za mieszkanie itp... W sądzie możesz wykazać, że sama jesteś w trudnej sytuacji materialnej. Mam nadzieje, że to pomoże, a na pewno obniży kwotę alimentów.

Gość gość
postrasz ta sukę ze zglosisz to że nie da rady utrzymać dziecka i go jej odbiorą, nie daj sie!! przecież sama nie masz dużo! wierzę w Ciebie a od tej pseudo rodziny sie szybko odetnij!!!

Gość gość
Zagróz im ze doniesiesz do opieki spolecznej ze nie stac ich na dziecko!!! Nie daj sie sukom!!!!

Gość Jakie to żałosne!
Co to za dziadoskie prawo w tej Polsce?! Siostra puściła się i na dodatek nie wie z kim,a Ty siostra masz płacić dziwce alimenty???! Szlak mnie trafia gdy to czytam! A matka to co?! Przecież to ona odpowiada za córkę chyba - nie?! Na sprawie powiedz że nie masz od wielu lat kontaktu z nimi i nigdy u Ciebie ta dziwka nie była! Powiedz że kłamie! Zapytaj siostre w obecności sądu; żeby podała dokładny Twój adres i określiła jak mieszkasz, ile masz pokoi itp. Ręce opadają jak to przeczytałam.Jak można być taką podłą suką dla własnej siostry?! Szczerze Ci współczuję i wierzę że sprawiedliwości stanie się zadość i nie będziesz musiała płacić bezczelnej siostruni alimentów/! Pozdrawiam serdecznie🌻

Gość gość
nie martw sie autorko, dziwka nie dostanie od Ciebie zlamanego grosza:)