Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

joasia2122

Skolioza wczesnodziecięca

Polecane posty

Witam. U mojego 7-miesiecznego synka zdiagnozowano skoliozę. Pierwsze spotkanie u fizjoterapeuty mamy 24 czerwca. Miał ktoś może taki problem|? Jak wygladaja ćwiczenia. Czy powinnam się martwic. Podzielcie się informacjami.

Gość gość
skolioza tak wcześnie???? sadzałaś dziecko?obkładałaś poduszkami?

Gość innygość
Polecam http://skoliozaniemowleca.blox.pl/html masz zdjęcie rtg? ile wynosi RVAD? Lekarz powiedział ci, czy sama ustąpi (90% przypadków) czy też jest postępujące (10%)? Na początek zacznij od kładzenia na brzuchu ile się da. Niech mały śpi też na brzuchu (o SIDS u 7M bym się nie obawiał). Wszystko powinnaś robić symetrycznie (asymetryczne pozycje z równą częstością na obie strony) Jeżeli to jest rzeczywiście skolioza, to ćwiczeniami się jej nie leczy. Skolioza niemowlęca jest całkowicie wyleczalna, jeśli tylko wcześnie zacznie się leczenie. W 90% przypadków sama ustępuje.

Gość gość
nie decyduj się na metodę vojty ale na bobath. tylko tyle mogę poradzić, bo sama taką radę otrzymałam. metoda vojty jest bardzo nieprzyjemna dla dzieci.

Lekarz dal mi namiary na fizjoterapeute i powiedział ze trzeba rehabilitowac. To samo dzisiaj powiedział mi neurolog, ze trzeba ćwiczyć. U neurologa bylam przez przypadek dzisiaj bo mój synus ma zapalenie gardla i poszlam z nim do lekarza ale lekarza rodzinnego nie było tylko przyjmowala w zastępstwie jego mama (lekarz neurolog). Jak ćwiczeniami się tego nie wyleczy to jak ? Doktor powiedziała jeszcze ze można zastosować botoks na rozluźnienie miesni bo jak już wcześniej pisałam mój syn ma krecz szyji i stad wziela się skolioza.

A bez cwiczen i tak się nie obejdzie bo Dominik ma krecz szyji , wiec musi być cwiczony chociażby ze względu na krecz.

słuchajcie nie wiem czy wam się przyda ale ja u swojego dziecka które miało kręcz szyi stosowałam specjalistyczną poduszkę head care. Kurcze jak mogli lekarze zaniedbać kręcz szyi który przerodził się w skoliozę? Tak to właśnie jest. Jak sama nie zadbasz to nikt. Zapytajcie się lekarza, rehabilitanta, może poduszka wam się przyda - jeżeli będą w ogóle coś wiedzieć.

słuchajcie nie wiem czy wam się przyda ale ja u swojego dziecka które miało kręcz szyi stosowałam specjalistyczną poduszkę head care. Kurcze jak mogli lekarze zaniedbać kręcz szyi który przerodził się w skoliozę? Tak to właśnie jest. Jak sama nie zadbasz to nikt. Zapytajcie się lekarza, rehabilitanta, może poduszka wam się przyda - jeżeli będą w ogóle coś wiedzieć.

No wlasnie tak to jest z lekarzami. Sama zauwazylam ze cos jest nie tak a przecież co miesiąc maly miał szczepienie, przy tym lekarz go ogladal przed każdym szczepieniem i nic nie zauwazyl. Dopiero jak Dominikowi zaczela glowka leciec w jedna strone i zauwazylam ze jeden policzek ma trochę mniejszy i oko to poszlam do lekarza i dostałam skierowanie do neurologa i ortopedy. Misio był ulozeniowy w brzuszku ale lekarze w szpitalu po porodzie powiedzieli ze mam go klasc na lewą strone i samo przejdzie no ale nie przeszlo tylko się pogorszylo , krecz się poglebil i zrobila się skolioza.

Gość innygość
A skąd w ogóle wiesz, że to skolioza? Miałaś robiony rtg? Czy to stwierdził ortopeda? Jeśli rzeczywiście to jest skolioza to jej nie uda się wyleczyć rehabilitacjami. Przede wszystkim upewnij się, że to jest skolioza. Potem sprawdź, czy jest progresywna (10% szans), czy regresywna - ustępująca (90% szans). Skolioza ustępująca polega na tym, że kręgosłup się sam prostuje podczas rośnięcia, progresywna ma efekt całkowicie odwrotny. W tym drugim przypadku potrzebne jest wczesne leczenie (ale nie pomogą tu gorsety i rehabilitacje).

Gość innygość
I jeszcze jedno pytanie: czy mały ma garb żebrowy, tzn. nierówne plecy z tyłu?

Plecy ma równe. Robilismy zdjęcia kręgosłupa, ogladal je ortopeda i stwierdził ze ma skoliozę.

Gość innygość
A ile ma stopni Cobba? Ile wynosi RVAD? Skrzywienie C czy S? Jeśli plecy są równe, to dobrze. Wybrzuszenie po jednej i wklęśnięcie po drugiej stronie pleców zwykle świadczy o rotacji. Zachowaj sobie zdjęcie (najlepiej zeskanuj, żeby mieć kopię). Zdjęć RTG się u niemowląt unika, więc każde jest bardzo ważne jako wskazówka przy ewentualnych przyszłych diagnozach.

Nie wiem ile ma stopni Cobba i nie wiem ile wynosi RVAD. Lekarz powiedział tylko ze ma skoliozę. Opisał bardziej szczegolowo wszystko w książeczce zdrowia żeby pokazac to fizjoterapeucie ale za nic się nie doczytam.

Nie wiem ile ma stopni Cobba i nie wiem ile wynosi RVAD. Lekarz powiedział tylko ze ma skoliozę. Opisał bardziej szczegolowo wszystko w książeczce zdrowia żeby pokazac to fizjoterapeucie ale za nic się nie doczytam.

Najgorsze jest to ze na wszystko trzeba tyle czekac a im później zaczniemy leczenie tym chyba gorzej :/

Gość gość
Sami do niedawna jeszcze zmagaliśmy się z tym problemem i szczerze mówiąc bardzo długo tez szukaliśmy odpowiedniego miejsca w którym moglibyśmy poddać dziecko rehabilitacji. Znalezliśmy doskonałą moim zdaniem klinikę niedaleko Warszawy http://www.naszaklinika.com.pl/oferta I szczerze moge polecić ją również Wam bo to doskonałe miejsce przy tego typu schorzeniach.

Gość Małgosia

Nie wiem czy słyszeliście o metodzie pressio w leczeniu skolioz. Jest to taki specjalny aparat, w którym się ćwiczy i jakby prostuje kręgosłup. Ja kiedyś czytałam o tym w gazecie krakowskiej, a później jak córa potrzebowała, bo garbiła się, zaczęłam jej robić badania, okazało się, że ma skoliozę i trzeba ćwiczyć, żeby nie było operacji, no to wiedziałam gdzie mam iść. W Krakowie w 4 miejscach jest to pressio i wybrałam punkt najbliżej domu oczywiście. Po kilku miesiącach już jest trochę lepiej, 5 stopni mniej niż było. Ćwiczymy dalej i się nie poddajemy, za to dzielę się tym co pomaga faktycznie. rehabilitacje.org tam jest więcej o tej metodzie napisane i chyba tę gazetę też da się znaleźć w necie.