Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dentysta z NFZ

Polecane posty

Gość gość

Aktualnie leczę kilka zębów w prywatnej klinice stomatologicznej. Mój dentysta stwierdził, że pomiędzy górną 2 i 3 mam ledwo co zauważalne początki próchnicy ale leczenie to leczenie, w dodatku próchnica jest w szczelinie międzyzebowej czyli koszt x2 = 300 zł No i właśnie zaczełam się zastanawiać czy nie skorzystać z leczenia refundowanego na NFZ. Całe życie do stomatologa chodziłam prywatnie, mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to wygląda z nfz? Podobno leczenie zębów do trójek wygląda inaczej niż pozostałych? Czy materiały są gorszej jakości a jeśli tak to czy mogę dopłacić za te lepsze? Pozdrawiam

Gość Leczenie wygląda tak samo,
materiały są takie same. Za światłoutwardzalne (białe) plomby w tylnych zębach trzeba dopłacac, w przednich są refundowane.

Gość gość
ooo..dzięki za ten link! Czyli w moim przypadku jakiś tam ubytek pomiędzy 2 i 3 zostanie wypełniony plombą chemoutwardzaną, jest ona dużo gorszej jakości? Jest wogóle możliwość, żebym dopłaciła za kompozyt światłoutrwardzany czy ta usługa dla dorosłych jest dostępna wyłącznie w prywatnych gabinetach stom.?

Gość W przednich zębach biała
plomba jest na NFZ.

Gość gość
ja leczę z NFZ i u mnie w mieście wygląda to tak że tak czy inaczej płacę za plombę, no chyba że chcę mieć czarną, a że zawsze biorę białą to płacę tak czy inaczej. Czasem się zdarza że dentystka mówi że mam przyjść do niej prywatnie bo nie zdąży mi zrobić zęba a na odpiernicz nie chce tego robić

Gość gość
tyle, że w podanym linku napisane jest co innego, kompozyt światłoutwardzany jest refundowany do 18 r.ż a kompozyt chemoutwardzany to też biała plomba, to amalgamat jest ciemny/czarny (nie wiem bo nie widziałam). Jak to w koncu jest, mogę dopłacic za kompozyt światłoutwardzany?

Gość edyta.a.sa
Wszystko prawda, ale dobrze tu ktoś napisał, że jak to jedynka, dwójka czy trójka to nikt wam czarnej plomby nie założy, światłoutwardzalna jest na NFZ. W szóstkach, ósemkach itd wiadomo że trzeba dopłacić.

Gość gość
jak ktoś lubi subtelny błysk srebra podczas uśmiechu...

Gość edyta.a.sa
Już Ci 4 osoby napisały. Jak to dwójka/trójka to będziesz miała światłoutrawdzalną, białą plombę na NFZ.

Gość gość
No właśnie wiem że w przednich zębach na pewno jest biała plomba ale białe kompozyty dzielą się chemoutwardzane i światłoutwardzane. Jeśli w gre wchodzi pierwsza opcja to nie będe oszczędzać na zebiskach

Gość gość
tyle że ktoś podał link, w którym wyraźnie jest napisane coś innego.

Gość gość
A czemu nie korzystacie z akademii medycznej? Ja się leczę u studentów pod okiem profesorów i jestem bardzo zadowolona, bo po 1. używają najlepszych materiałów i nowości, po 2. są bardzo delikatni, po 3. wizyta trwa minimum godzinę bo jest dokładnie robione i co chwilę kontrolowane przez profesorów i nie jednego a kilku! I długo by tak wymieniać. Koszty są połowę mniejsze jak w prywatnych gabinetach.

Gość Bo nie u każdego akademia
jest.

Gość gość
*ktoś

Gość biedronkay
na nfz to dostaniesz się za pół roku :) w marcu obdzwaniałam lekarzy. u jednego był termin - na koniec lipca :O a prywatnie tydzień czekania. sprawdź może terminy w nawrocki clinic