Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uparty kot, co poczac?

Polecane posty

Gość gość

Mam małego kota od tygodnia. I mam z nim dwa problemy. Po pierwsze- kuweta. Kupiłam mu żwirek bentonitowy- zaczął go jeść, więc wysypałam żwirek i wysłałam męża po piasek z piaskownicy. Było ok bo kot się załatwiał jak trzeba, ale syfu było pełno a do tego śmierdziało i codziennie wymienialam mu ten piasek. Postanowiłam wypróbować żwirek drewniany, nasypałam- i co? Kot chce załatwić się wszędzie tylko nie w kuwecie :( Błagam, pomóżcie co robić, zeświruje jak ten kot będzie chciał załatwiać się tylko do zwykłego piasku. Problem numer dwa- jest strasznie wybredny i chce jeść tylko dobre mięso z puszki, na suchą karmę nie spojrzy, jak go przekonać żeby zjadł?

Gość gość
próbuj żwirki różnych firm, może ta konkretna mu nie pasuje. Co do jedzenia, to tak jak z dzieckiem - nie dawaj nic innego. W końcu zgłodnieje i zje to co ma w misce

Gość biegaczka natretna
1. polecam zwirek silikonowy - niby drozszy, ale na dluzej starcza i wygoda 100 razy wieksza, wiec cenowo wychodzi ok. Nie smierdzi, kot go nie unika. 2. w jakim wieku jest kot? kupuj mu karme dla mlodych kociat, nie ucz od małego wybredności. 3. kuweta nie moze mu sie kojarzyc z czyms zlym, bo bedzie sie zalatwial wszedzie - nikt nie krzycz na niego w poblizu kuwety, ani np. nie zamykaj go za kare w pomieszczeniu, gdzie sie zalatwia

Gość gość
Tylko, czy żwirku silikonowego nie będzie jadł? Kotek ma dwa miesiące. Byłam zdziwiona bo za pierwszym razem załapał gdzie należy się załatwiać i sam tam chodził. Ale tylko do piasku z piaskownicy. Bo bentonit- jadł a drewniany żwirek wąchał z odległości i głupiał- załatwiał się gdzie indziej. Kupuję mu karmę dla kociąt. Na początku nic nie chciał jeśc. W końcu zaczął ale tylko karmę mięsną. Suchą mu namaczałam, mieszałam z mokrą, ale nic nie tknął.

ja bym mu stopniowo mieszała żwir bent. z piaskiem, najpierw garstka, potem więcej i więcej, aż by się przyzwyczaił co do karmy - to sie nie dziw, bo mały kotek, jak małe dziecko - ma słabe ząbki i trudno mu jeść suchą, twardą karmę niech ona zawsze stoi w miseczce, ale póki jest mały, tak do pół roku, aż wymieni zęby i one się wzmocnią, to bym mu jednak dawała miekka karmę wszystko da sie zrobić, tylko trzeba to robić cierpliwie i ze zrozumieniem dla możliwości i potrzeb zwierzaczka

Gość gość
Ok, dziękuję. Spróbuję mieszać piasek, tylko ciekawe czy w końcu jakiegoś mandatu nie dostanę jak kolejny raz pójdę wynieśc piasek z piaskownicy ;)

Gość gość
nie kupuj silikonowego to najdroższe i najgorsze gówno jakie miałam w kuwecie , śmród i syf takie jego zalety

Gość ażurek
Też mam kota i to już ładnych p arę lat ,z różnych żwirków jakich kupowałam .silikonowy okazał się najlepszy.Starcza na około miesiąc i nawet latem nie śmierdzi. Gościara ,która napisała, że to syf to chyba sama do niego sikała