Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy okap jest niezbędny?

Polecane posty

Gość gość

Słyszałem wiele różnych opinii na temat przydatności okapów, inni mówią, że są niezbędne inni jeszcze, że bezużyteczne. Jak to jest, montować okap w kuchni czy nie? Jakie są tego plusy a jakie minusy?

Gość felicjana
Jak dla mnie okapy są bardzo potrzebne. Przecież opary i zapachy z gotowanych potraw osadzają się na ścianach, meblach, idą na salon jak mamy otwartą kuchnię i tak naprawdę zabrudzają nam pomieszczenia w mieszkaniu czy w domu. http://www.megamarket.com.pl/okapy

ja nie mam okapu, ale zbieram sie zeby go jak najszybciej kupić, bo częśc mebli jest po prostu oklejona. ochlapana i wyglada nienajlepiej. Nie da sie tego do końca wyczyścic. Tak więc potrzebny i jest! :)

Gość gość
Ja mam okap z filtrem i wcale go nie używam, bo to nic nie daje. Podczas gotowania zwyczajnie otwieram okno

Gość gość
ale w jaki dokładnie sposób okap uchroni meble przed ochlapaniem? Przecież on jest powyżej głowy i na ścianie a tam się raczej nie chlapie... Hm. Ja okapu nie posiadam. w poprzednich mieszkaniach miałam - były dobre ale bezuzyteczne - jak gotowałam i tak musiałam otworzyć okno (co w ogóle w tym złego?) bo cała kuchani była zaparowana. Teraz okapu nie mam i też otwieram. Różnica tylko taka, że mam ok tysiąca złotych w kieszeni

my w nowym mieszkaniu nie będziemy montowac okapu ponieważ mój Mąż ocenił że nic on nie da, że wentylacja sama która jest lepiej się sprawdzi niż okap który będzie tylko dodatkowym gratem nie wiem od czego to zależy ale faceci się na tym lepiej znają więc chyba lepiej zapytać fachowca czy faktycznie taki zakup jest Ci niezbędny

Gość gość
Skoro jest niezbędny to montujemy ale mam bardzo ciasną kuchnię, pzeglądałem okapy ale wszystkie są duże, bo przecież muszą być zamontowane nad całą powierzchnią kuchenki, aby pochłaniać dobrze zapachy a w mojej kuchni to jest problem gabarytowy bo znacznie wystawałby poza linię szafek. Może macie jakieś propozycje jak sobie z tym poradzić?

Gość gość
Nie jest to aż taki duży problem są przecież okapy teleskopowe, które wyciągasz tylko podczas gotowania. Po za tym nie musisz podłączać do wentylacji ponieważ te z filtrem pochłaniają właśnie zapachy i nie muszą odprowadzać powietrza na zewnątrz. Choć lepiej by było ze względu na wilgoć aby wpiąć się do wentylacji www.megamarket.com.pl/okapy-teleskopowe