Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aquamaryna

Są tu Ewangelicy ?

Polecane posty

Gość aquamaryna

Bo mam pytanie pilne ale nie znam osobiscie zadnego :O Jedynie katolikow i protestantow.

Gość gość
wszyscy to pomioty rogatego idź dziecko lepiej poczytać biblie

Gość aquamaryna
10/10 dobre :D

Gość gość
a jakie to pytanie?

Gość gość
protestanci to w większości ewangelicy :D

Gość gość
tak czy siak wszyscy to ponoć "chrześcijanie" ale prawda jest taka że nimi nie są

Gość szantelaka
Protestanci to w wiekszosci ewangelicy - Mylisz sie moaj droga! x Ewangelicy - Wywodza sie z Reformacj, chrzcza dzieci Protestanci - To rowniez baptysci, adwentysci i zielonoswiatkowcy ktorzy z ewangelikami nie maja nic wspolnego

Gość aquamaryna
Otóż nurtuje mnie pytanie co się stanie jeżeli pastor rozwiedzie sie ze swoją żoną?? Czy zostaje usuneity z pastorstwa? Bo wiem ze u protestantow tzw. 2 reformacji pastor to zwykla osoba swiecka wybrana przez zbor, ale zastanawiam sie jak to jest u ewangelikow gdzie pastorzy sa ordynowanymi duchownymi

Gość gość
a ja jestem dzidziuś boży i wywodzę się od Bozi no a Bóg dał proroków i mesjasza idźcie czytać biblię a ni we bzdury wierzyta

Gość gość
szantelaka, a Ty czytać umiesz? Napisałam w większości, a nie wszyscy To zasadnicza różnica:D Ewangelicy to luteranie, kalwini, metodyści - spora grupa.

Gość szantelaka
ALe i tak sie mylisz, ewangelicy są mniejszością. Ewangelicy (tzn. metodysci, kalwini i luteranie) to ok. 230 milionów a samycg zielonoswiatkowcow jest 275 mln do tego 130 mln baptystow i jak widac ewangelicy sa mniejszoscia.

Gość gość
"Powiedziano też: Jeśli kto chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy. A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa"

Gość gość
"Protestanci to w wiekszosci ewangelicy - Mylisz sie moaj droga!" to ty sie mylisz. najwiekszy odlam protestantyzmu stanowia ewangelicy. twoja droga miala wiec racje!!!

Gość gość
mogę Ci na to pytanie odpowiedzieć, po rozwodzie może ponownie zawrzeć związek małżeński i nadal będzie pełnił swoją funkcję. Dlaczego zapytasz? Otóż dlatego, że małżeństwo nie jest sakramentem.

Gość aquamaryna
No dobrze, znam ten wers ale i tak dalej nie wiem co sie z tym pastorem dzieje :O Zostaje usuniety?

Gość gość
Kościół Zielonoświątkowy w Rzeczypospolitej Polskiej – chrześcijański wolny Kościół protestancki o charakterze ewangelikalnym nurtu zielonoświątkowego; drugi, pod względem wielkości Kościół protestancki w Polsce (po Kościele Ewangelicko-Augsburskim w RP), posiadający ponad 23 tysięcy wiernych zrzeszonych w ramach 217 zborów; największy polski Kościół protestancki nurtu ewangelicznego; to z wikipedii

Gość szantelaka
Polecam poczytać dane nt. liczby wiernych :) EWANGELICY: Luteranie - 80 milionów Metodysci - 75 milionów Kalwini - 75 milionów RAZEM: 230 MILIONÓW POZOSTALI PROTESTANCI: Zielonoświątkowcy - 275 milionów Baptyści - 130 milionów Adwentyści - 20 milionów Mennonici - 5 milionów

Gość szantelaka
LUDZIE!! W Polsce faktycznie Ewangelicy sa najwieksza grupa protestantów, ale na swiecie większościa są zielonoswiatkowcy i baptysci :O

Gość gość
Nie, nie zostanie usunięty, nadal jest pastorem, biskupem...

Gość gość
"Przystąpili do Niego faryzeusze i chcąc Go wystawić na próbę, pytali Go, czy wolno mężowi oddalić żonę. Odpowiadając zapytał ich: «Co wam nakazał Mojżesz?» Oni rzekli: «Mojżesz pozwolił napisać list rozwodowy i oddalić». Wówczas Jezus rzekł do nich: «Przez wzgląd na zatwardziałość serc waszych napisał wam to przykazanie. Lecz na początku stworzenia Bóg stworzył ich jako mężczyznę i kobietę: dlatego opuści człowiek ojca swego i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, tego człowiek niech nie rozdziela!» W domu uczniowie raz jeszcze pytali Go o to. Powiedział im: «Kto oddala żonę swoją, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo względem niej. I jeśli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo»."

Gość aquamaryna
No dobra, nie jest sakramentem, ale jednak Jezus mówił że jedynie w przypadku nierzadu mozna oddalic żone, wiec czy Pastor a tymbardziej Biskup nie powinien dawac przykladu "szarym" wiernym?

Gość gość
to dolicz jeszcze inne odłamy, np kościół Niski w Anglii. Ale to chyba nie o tym temat, pieniactwem się zajmujesz?

Gość szantelaka
Kościół Niski w Anglii jest kosciolem anglikanskim :) Nawet jezeli bym doliczyła i stanela na rzesach to i tak nie zmieni faktu ze Ewangelików jest mniej od Zielonoswiatkowcow

Gość gość
Protestanci to wlasną są EWANGELICY Protestanciu nie zlaiczają sie do katolikow, tylko do ewangelikow