Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paproteczka

wierzycie w opętania?

Polecane posty

Gość paproteczka

Mam do Was w sumie dwa pytanie: czy wierzycie w Boga i czy wierzycie w opętania???

Wierzę w Boga. Wierzę w szatana. I wierzę że są możliwe opętania. Sam miałem do czynienia z duchami w swoim życiu...

Gość paproteczka
pytam, bo generalnie jestem niewierząca, albo raczej nigdy nie potrzebowałam Boga, żyłam sobie samopas, nawet o tym nie myśląc, ale od 3 miesięcy dzieją się dziwne rzeczy, jestem po rozmowie z różnymi ludźmi- psychologami, księżmi, a ostatnio nawet po rozmowie z egzorcystą i kompletnie nie wiem co o tym wszystkim myśleć, jeśli przez bite 10 lat raczej nie wierzyłam,a teraz mam... problem.

To ty jesteś tą opętaną, czy jak? Generalnie Tetragram ma moc odpędzania złych duchów...

Gość paproteczka
może jeszcze nie opętaną, ale silnie kuszoną i dręczoną przez diabła i ciągle słyszę, że powinnam się modlić, poddać się prostym egzorcyzmom, mszy o uwolnienie duszy, ale to dla mnie jakieś kompletnie dziwne...

Skoro jestes niewierzaca, to skad wiesz że to szatan Cie kusi? Niewierzacy nie wierza w Boga ani szatana, bo bez jednego nie ma drugiego, wiec jak jest?

Jak kuszoną? Odwiedza cię diabeł? Siedzi w twoje głowie, czy jak? Tetragram ma moc uwalniania od złych mocy. A kler? Po mojemu sam ma sporo wspólnego z szatanem... Więc wątpię, czy jakieś mszy by pomogły. Ale twoje życie-twój wybór...

Gość paproteczka
dlatego mówię, że mi ciężko o tym myśleć i w to wierzyć, ale jak jestem przekonywana przez wiele ludzi- szatan uderza najmocniej w tych, którzy w niego nie wierzą, bo może wtedy działać potajemnie... nie wierzę w Boga, czy raczej nie myślę o nim. w domu nie ma tradycji chodzenia do kościoła,bierzmowania nigdy nie wziełam z własnej decyzji to wynikało. zawsze uważałam, że jestem odpowiedzialna za własne życie, ale zaczęły dziać się dziwne rzeczy i to w sumie mój chłopak skierował mnie w stronę księży, którzy po rozmowach ze mną, po usłyszeniu co się dzieje przez ostatnie kilka miesięcy orzekli, że to sprawa duchowa, nie psychiczna, choć ja prędzej chyba uwierzę w chorobę psychiczną niż jakieś opętania itd...

Lecz zło naprawdę istnieje i jakkolwiek je nazwać - może zawładnąć człowiekiem. Zwłaszcza młodym. Z pewnością jest to łatwiejsze, jeśli młody człowiek nie ma żadnych zasad.

"że to sprawa duchowa, nie psychiczna," A gdzie tu sprzeczność? Może 90% schizofreników jest opętanych...

Gość paproteczka
Jak kuszoną? zaczęło się banalnie- od koszmarów nocnych. aktualnie dzieją się dziwne rzeczy- okna otwierają się na oścież, dziesiątka różańca, którą podrzucił mi chłopak została połamana, zdarza mi się w nocy obudzić w dziwnym miejscu (np na podwórku), odczuwam wściekłość, gdy rozmawiam z księżmi (a ostatnio dzieje się to często), do tego do mojego chłopaka dochodzą dziwne smsy w nocy, niby z mojego numeru, ale nie ma ich na bilingach, które grożą mu, że stanie mi się krzywda, jeśli dalej będzie się za mnie modlił... dla mnie trochę jak objaw choroby psychicznej... ale niektórzy wierzą, że to dręczenie... i mam mętlik w głowie. u psychiatry byłam, ale nie stwierdził oznak choroby psychicznej- zalecił pobyt w zakładzie w celu określenia czy to nie początek choroby psychicznej...

Ja bym wyrecytował jakiś fragment z Pizma, gdzie jest imię Boże. np. "Shemah Ishra'el Yehvah eloheynu, Yehvah Ekhad".

Gość paproteczka
no, ja zostaję na razie przy tym co mówią księża, a proszą, żebym mówiła modlitwy i sprawia to pewien problem, doprowadza mnie np do furii, gdy muszę "zdrowaś Mario" wyrecytować...

Czytałe Księgę Daniela i dochodzę do wniosku, że to KrK jest zapowiedzianym antychrystem, więc wątpię, żeby mógł coś pomóc. www.youtube.com/watch?v=GHFzdQqvkaI

Gość paproteczka
"że to sprawa duchowa, nie psychiczna," A gdzie tu sprzeczność? Może 90% schizofreników jest opętanych... No, księża z którymi mam do czynienia twierdzą, że człowiek ma jakby 3 sfery- psychiczną, fizyczną i duchową. Jakoś tak to przedstawiali. Dokładnie nie pamiętam.

Ale kto odmawia zdrowaś Mario, dopuszcza się do bałwochwalstwa, kto odwołuje się do Tetragramu, nawiązuje do Jedynego Prawdziwego Boga (YHVH). Tak to wygląda po mojemu. Ja tylko przedstawiam fakty. Decyzja należy do Ciebie.

Gość gość
A to nie prowo przypadkiem ? Nie można żartować z tak poważnych spraw , to nie jest zabawa.

Tak, wierze. Dla opetanych polecam udanie sie do ezorcysty. W necie jest na wielu stronkach pelna ich lista. Zycze powodzenia i powrotu do zdrowia.

Gość paproteczka
no, wg tego co mi zostało jakoś do głowy kładzione to niby postępuję słusznie, modląc się wg katolickich standardów. Cięzko teraz rozpatrywać sprawę pod kątem całkiem innego... wyznania, kiedy nawet moje wydaje mi się absurdalne.

Gość paproteczka
gość no niestety nie żart, chciałabym trochę mieć święty spokój i, żeby to była bujda... Maciek B. byłam już u egzorcysty i dopiero rozmowa z nim wywołała we mnie obawy i jeszcze większe wątpliwości. ja wiem, że ludziom wierzącym łatwiej przyszłoby się z tym uporać, pójść właściwą drogą wiary, ale mi jest ciężko... uwierzyć...

To idz do innego, albo jeszcze kilka razy. Nie zawsze udaje sie przepedzic diabla za jednym razem, leczenie moze potrwac. Jest tez cos takiego jak "modlitwa o uwolnienie", poczytaj na ten temat.

Modlitwa o uwolnienie jest formą modlitwy wstawienniczej. Ma zastosowanie gdy dana osoba jest w jakiś sposób uwikłana w złe praktyki (szczególnie satanistyczne, okultystyczne, spirytystyczne), lub doświadcza nękania ze strony złego ducha.

Gość paproteczka
ciężko może też mi w to wierzyć, bo naprawdę NIE BYŁO powodu dla którego miałoby coś mnie opętać. nie wywoływałam duchów, nie bawiłam się magią, okultyzmem, jedyne co to odwróciłam sie od Boga. Bo nawet chyba nie jest tak, że nie wierzę. Odstawiałam go an półkę, że tak powiem... I na razie wolę sobie nie mówić, że wierzę, bo obawiam się, że wtedy ta cała sytuacja mnie przygniecie...

Można rozróżnić kilka rodzajów i pośrednich stopni ingerencji demonicznych, od kuszenia po opętanie. Jak je rozróżnić? Mozna rozróżnić kilka rodzajów i pośrednich stopni ingerencji demonicznych, od kuszenia po opętanie. Działanie zwyczajne to zgodnie z Rytuałem rzymskim: 1. Kuszenie do złego - zły duch usiłuje oddalić człowieka od Boga poprzez sprowadzenie człowieka na drogę grzechu. Dzieje się to poprzez kuszenie. Takiemu działaniu poddani są wszyscy ludzie, także Jezus cierpiał pokusy diabelskie. Stąd wynika konieczność czuwania, modlitwy i unikania okazji do grzechu, a także podjęcia walki duchowej.

Działanie nadzwyczajne to: 2. Dręczenie (nękanie) diabelskie (vessazione) to działanie demona na daną osobę poprzez cierpienia na poziomie zdrowia fizycznego, życia osobistego i zawodowego, komplikacje spraw materialnych. 3. Obsesje, posiadanie diabelskie (ossessione) - zaburzenia w zachowaniu człowieka wyrażające się w braku równowagi duchowej, psychicznej i emocjonalnej wskutek ataków szatana. Zły duch powoduje takie udręki wewnętrzne by sparaliżować duchowo człowieka. Mogą objawiać się poprzez natarczywe myśli, koszmary senne, tendencje samobójcze, samookaleczenia itd.

Gość paproteczka
Maciek B. u mnie w mieście jest dwóch egzorcystów, u obu byłam, obaj chcą tylko mojego słowa, że działamy... Na razie nie wiję się po podłodze, jakoś funkcjonuję, odtrącam od siebie myśl o dręczeniu. Na mszę o uwolnienie starałam się pójść, ale zanim doszła moja kolej na podejście do księdza, uciekłam z kościoła... nie do końca jestem w stanie to wytłumaczyć...

4. Nawiedzenie diabelskie, opresje (infestazione) - działanie przejawiające się w miejscach lub rzeczach; np. nękanie wskutek praktyk okultystycznych dotykających miejsc, w których się one odbywały oraz wykorzystanych przedmiotów (narzędzi magicznych, amuletów itd.). Dotyczy to także zainfekowania urokiem lub przekleństwem rzeczy, mieszkań i zwierząt. To różne formy zewnętrznego nękania przez szatana, jak np. niewytłumaczalne zjawiska, hałasy, przemieszczanie się przedmiotów, odgłosy niewiadomego pochodzenia. 5. Opętanie diabelskie (possesione) - wejście złego ducha w człowieka i zawładnięcie jego ciałem. W pewnych okolicznościach (np. wobec świętości) diabeł manifestuje swoją obecność poprzez agresywne gesty, wulgarność, obrazoburstwo. Może wystąpić m.in. wskutek paktu szatańskiego (dobrowolne oddanie się diabłu), poprzez trwanie w grzechu, wskutek rzucania przekleństw i uroków itd.

Gość gość
Może obejrzyj sobie film Egzorcysta , biograficzny , bez żadnej ściemy , teraz powtarzają co jakiś czac na HBO lub Cinemax , z Anthony Hopkinsem w roli głównej . Film jest oparty na faktach. W Watykanie są najbardziej doświadczeni egzorcyści , najstarszy odprawia egzorcyzmy co najmniej kilkadziesiąt lat. Oni tam już nie takie przypadki widzieli. Jak wytłumaczyć fakt , że opętany ,w czasie egzorcyzmu wypluwa metalowe przedmioty? Zjadł je wcześniej? Na pewno nie , bo takich sytuacji jest sporo. Albo prosty człowiek , bez wykształcenia , bez znajomości obcych języków , zaczyna mówić nagle po łacinie? itp.

Maciek B. Sam pisałeś, że gadałeś z duchem. Zatem sam dopuściłeś się praktyk spirytystycznych.

Gość paproteczka
Maciek B no niestety to wiem... 4 pierwsze etapy już za mną i księża mówią, że trzeba wziąc się za to, bo może być gorzej... chciałam znać opinię ludzi na ten temat, co myślą o tym...