Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wynajem mieszkania

Polecane posty

Gość gość

wynajmuje mieszkanie przegrałam życie?

Gość mieszk wyn
z jakiego powodu niby?

Gość gość
bo niby każdy ma swoje i kredyt na 30 lat

Gość gość
a ja chce poczekać jeszcze 5 lat i kupić za gotówkę albo dobrać trochę kredytu

Gość mieszk wyn
każdy? gdzie to usłyszałaś? za wynajem płacisz tyle samo a te "ich" to dopiero za 30 lat do tego czasu bank trzyma łapę na mieszkaniu, jesteś mobilna,możesz zmienić miejsce zamieszkania jak ci się znudzi kredytobiorcom ciężej no i najważniejsze, nie płacisz za mieszkanie warte np 200 tys 400

Gość mieszk wyn
ktoś kto bierze kredyt na 30 lat nie może w praktyce go sprzedać ponieważ wartośc kredytu przekracza wartość nieruchomości i rzecz jasna,że to nieopłacalne no i nikt idiotą nie jest

Gość gość
no tak i z drugiej strony nie wiesz jak Ci się bedzie mieszkać jacy sasiedzi itp

Gość mieszk wyn
najbardziej to nie wiesz co będzie za dwa trzy dni a co dopiero za rok,pięć,dwanaście czy będzie praca,zdrowie,pieniądze a jak nie będzie to zostaniesz bez mieszkania i z długiem wobec banku

Gość gość
Biorą może i na 30 lat jak moi część moich znajomych na ten przykład, aby mieć mała ratę . Większość już pospłacała , a nie minęło nawet 10 :D to ze mają na 30 lat nie znaczy że muszą przez tyle spłacać . W życiu różnie bywa i się układa , lepiej płacić cześć odsetek bankowi+ cześć swojego mieszkania spłacać - niż te same pieniądze ładować komuś do kieszeni i tylko komuś. Przecież teraz często jest ze spłata 0 wcześniejszą . Moja koleżanka z rodziną wynajmowała przez 10 lat mieszkanie z rodziną swoja ( odkładała na swoje etc w międzyczasie) po obliczeniu, a łatwo poszło mieszkanie w dużym mieście średnio 1,5 tys miesięcznie , ile wychodzi ? 180 tyś - władowane komuś do kieszeni za sam wynajem - w tym czasie połowę z tego spłaciła by za swoje do banku . Pluje sobie w brodę po dziś dzień . Bo jest w plecy przez to że wynajmowała , zamiast wziąć na kredyt , spłacić resztę i mniej by ją wyszło sporo niż za nowe .

Gość mieszk wyn
trochę racji masz ale wynajmując wiesz ile płacisz bo podpisujesz i dogadujesz się co do ceny, kredyt to nie stała stawka,trzeba brać pod uwagę wibor,zmiany stóp procentowych a w razie kredytu w obcej walucie jej stosunek do złotego. W momencie kiedy wartość kredytu znacznie zacznie przekraczać wartość nieruchomości bank każe albo spłacić kredyt albo zwiększyć wkład własny a jeśli nie masz to co?

Gość mieszk wyn
kiedyś kredyty były tańsze a i zawirowania na rynkach finansowych pozwoliły na wcześniejsze spłaty. Dziś już tak lekko nie jest zwłaszcza jak zarabiasz 2-3 tys a masz kredyt na 1,5 tys.

Gość mieszk wyn
Twoim zdaniem bank to nie ktoś? Jest podmiotem finansowym który w tej sytuacji mogę porównać do osoby wynajmującej mi mieszkanie.Z tym,że osobie tej mimo iż więcej płace tylko za wynajem a bankowi za:obsługę kredytu,odsetki,pracownikom bo z twoich pieniędzy to idzie,obowiązkowe ubezpieczenie nieruchomości,ubezpieczenie na życie w starszym wieku wymagane,ubezpieczenie pomostowe do czasu wpisu w hipotekę,ubezpieczenie brakującego niskiego wkładu,opłatę przygotowawczą,prowizję za uruchomienie kredytu i jeszcze kilka... no a co do wcześniejszej spłaty to są prowizje jeżeli zrobisz to wcześniej niż po upływie 5 lat

Za gotówkę mogą kupować mieszkania sami bogacze.Młodzi zazwyczaj są na dorobku. Znam mnóstwo ludzi którzy wzięli kredyt na 30 lat.Niektórzy z nich płacą więcej żeby jaknajszybciej kredyt mieć za soba. Swoje to swoje.Chociaż nie nabiją kasy obcym .

Gość mieszk wyn
no i nagorsze,na początku spłacasz odsetki czyli zanim zaczniesz spłacać mieszkanie ładnych parę lat mija bo kapitał który wpłacasz podczas pierwszych lat jest znikomy. Oczywiście piszę o kredycie i ratach stałych

Gość mieszk wyn
żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem kredytów hipotecznych jednakże wiem wszystko o nich i dlatego ile mogę tyle się bronie i kombinuje aby wziąć jak najmniej i jak najkrótszy okres czasu a najlepiej wcale

Gość mieszk wyn
*okres czasu:O jak najkrótszy czas