Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

"nasze matki, nasi ojcowie" jutro w tvp1

Polecane posty

Gość gość

Od jutra tvp1 ma pokazywać ten serial o II wojnie światowej - podobno pokazuje on Niemców jako tych dobrych, którzy ratowali Żydów i Polaków jako złych i podłych, którzy mordowali Żydów. Z ciekawości obejrzę.

Gość beata846354604
studiuje germanistyke i oglądalam ten film juz po niemiecku. faktycznie wybuchla po nim burza i boje sie, co bedzie po emisji tego filmu w Polsce :) członkowie AK zostali pokazani jako skrajni antysemici. ale dużo rzeczy jest niezgodne z prawdą, np. żyd (główny bohater Viktor, jeden z piątki przyjaciół) w Berlinie w 1941 bodajże roku. na niemieckojęzycznej Wikipedii, pod artykulem o tym filmie znajduje się specjalna notka poświęcona konfliktowi pl-de z powodu tego filmu. Jest miedzy innymi fragment artykułu Ralfa Georga z gazety BILD o polskich nacjonalistach i szerokim antysemityzmie w Europie wschodniej w czasie II wojny, co pomogło Niemcom w zabiciu żydów. po tym filmie oraz po filmie "Pokłosie" naprawde mozna pomyslec, ze to my bylismy winni... film jest w 3 czesciach, wiec w srode po calkowitej emisji niejednego Polaka zaleje krew

Gość ciocia Miecia radzi...
oglądajcie... może wielu z Was wreszcie rozpozna i odnajdzie zwłaszcza ojca

Gość gość
jasne jasne, przecież Polacy to jest "naród sprawców" obozy koncentracyjne były na wskroś polskie, ginęli w nich wyłącznie żydzi... krew mnie zalewa jak to słyszę, i nikt z tym nic nie robi !!!!! ;/

Gość gość
niemcy za to się cieszą..

Gość Polak mały1
dzięki wam, jutro to obejrzę. Kto jeszcze bedzie oglądał ?

Gość gość
przez lata tv klamala pokazując nam tylko jedna wersje historii. wygodna dla nas. acz pelna konfabulacji i przeklaman. to teraz warto wreszcie zobaczyć prawde o nas zrobiona bądź co bądź przez zachodnia tv

Gość gośćiuwaa
bede ogladac ! Chociaz krew mnie na pewno zaleje !!

Gość gość
ci co pamiętali tamte czasy to już prawie wymarli a ci co jeszcze żyją są na tyle bezbronni ze starości że nic nie poradzą na kłamstwa.więc można już spokojnie historie zmienić

Gość gość
super !!! Polacy się nie szanują

Gość nie ma siły na ludzką głupotę
nie mam już siły walczyć z ludzkim gównem które to komentuje że cyt. "Polacy się nie szanują" - takie coś powinno iść najpierw do szkoły i pouczyć się trochę historii i całować stopy żołnierzom AK, że m.in dzięki nim chodzi swobodnie po ulicy i może gadać głupoty na lewo i prawo. Demokracja tak, ale to jest naruszenie wolności słowa. POLACY SIĘ BARDZO SZANUJĄ a dowodem na to jest sama walka o wolność w II Wojnie Światowej - nikt nam w twarz pluć nie będzie!!!!!A wy którzy, plugawicie rzeczywistość i historię idzcie zaludniać kosmos lub strzelcie sobie w łeb - nie ma tu dla Was miejsca w Polsce i na Ziemi. WON!!!

Gość gość
odnośnie do tego blogu powyżej - kolejna Polka która wstydzi się tego że jest Polką, gra wielką Europejkę, mówi żeby na ten film spojrzeć jak europejczyk, usprawiedliwia Szwabów bo przecież "oni byli młodzi i nie wiedzieli co to wojna" może i nie wiedzieli, ale mordować Polaków mimo młodego wieku wiedzieli prawda? Potem ta autorka bloga pisze tez, że życie jest róznokolorowe - wiadomo zwoleniczka pedałów i pedofili, antypolska lewacka blać.

Gość nasturcja 123
ja dzisiaj oglądałam pierwszy odcinek, i gdyby nie ten cały szum, to nie miałabym pojecia, że ten serial ma ukazywac dobrych niemców. Najbardziej "dobry" to był chyba ten co poczestował dziewczynke cukierkiem a potem strzelił jej w głowe... więc jak zwykle p********ie, my w niczym nie bylismy dobrzy poza drazliwoscia i kompletnym brakiem samokrytycyzmu... wiadomo nie do dzis, że byli i dobrzy Nimcy, i zli Polacy, ale wg nas jak sie ukarze w filmie jednego złego Polaka- to jest zamach na nasza wolnosc i kłamstwa, a jak jest jakic niemiec dobry- to sa kłamstwa i bzdury.. Kiedys kupowałam te serie gazet wojennych- co były w kioskach, i jakby ktos poczytał co o zydach wypisywały te skrajnie narodowe partie przed wojna to by chyba usiadł w wrazenia

Gość gość
nasturcja - a idz sie p*****l i przy okazji liz dalej szwabów po jajach

Gość nasturcja 123
a co do tego antypolskiego nade mna- to najbardziej antypolskie jest rozpowszechnianie głupot, nietolerancja i brak samokrytycyzmu, który u nas sięga zenitu.

Gość nasturcja 123
a co do niemców- to tez mam prawa ich nie lubic, zastrzelili np. mojego dziadka, tak ze babcia zostala sama... ale Polacy tez maja wiele wad, i niestety nie potrafimy sie do nich przyznac, często mi wstyd za nasz głupi naród... nie wiadomo jak my bysmy sie zachowali, gdybysmy mieli siłę i srodki takie jak oni, przeciez u nas byli amatorzy hitlera, co chetnie staneliby u jego boku, moze sami bysmy napadali i gazowali innych

Gość gość
nasturcja - nawet nie pytam tylko stwierdzam - głosowałaś na tuska. Lemingu

Gość nasturcja 123
akurat nie trafiłaś, nie głosowałam na tuska, kiedys głosowałam na PIS, ale pozałowałam, bo oni chyba normalni nie sa... juz na wybory nie chodze a co do naszej histerii- to w jednym filmie co lubie, pt. Transsyberian , jeden z bohaterów mówi do innego zeby zamknac przedział bo na korytarzu sa pijani polacy- i to juz spowodowało krytyke filmu... :( moim zdaniem to choroba psychiczna juz

Gość Godfrid von Tule
Ja,ja. Ne ma to jak dobhra nemecky film o AK.

Gość Godfrid von Tule
Jedyny dobry film który niemcy mogliby nakręcić o AK to film o Afrika Korps.

I co was tak oburza ? Byli Niemcy, którzy ratowali Żydów i AK-owcy szmalcownicy. Niemcy swoje odpokutowali też chcą trochę historię odkłamać.

Gość gość
Niemcy swoje odpokutowali - ciekawe gdzie i kiedy ??

Gość gość
W jaki sposób odpokutowali niby Niemcy holokaust? Co do twoich wcześniejszych twierdzeń to napisze ci tylko że Niemcy nie mają moralnego prawa osądzać nikogo za cokolwiek. Tak przy okazji.Podaj przykłady tych rzekomych szmalcowników należących do AK.Chętnie poczytam.

Przez ostatnie 70 lat trochę odpokutowali. Ostatni SS mani już zdechli a młodzi Niemcy nie mają z nimi nic wspólnego oprócz języka i miejsca pochodzenia. Niby dlaczego mają za to odpowiadać ?

Gość gość
Dżentelmenel To nie jest żadne odkłamywanie historii tylko przedstawianie jej w wątpliwie wiarygodnym świetle. Jeśli zaś chodzi o samych niemców którzy ratowali żydów to napisze ci tylko że w większości wypadków robili to bo im się to opłacało.Ja bym tego ratowaniem nie nazwał. Poczytaj sobie troszkę o historii a nie ucz się jej z filmów to pogadamy.

Gość gość
Nie chodzi o odpowiedzialność a o manipulowanie historią. A co do ssmanów to wierz że jeszcze by się ich troszkę znalazło...nie tak dawno wpadli na trop jednego z nich....notabene w USA.

Gość nasturcja 123
ale głupia dyskusja na siłę, u nas zawsze wybielano wszystko, Jagiełło jak sie okazuje palił całe wsie z ludnoscia cywilna, a to jak go przedstawiaja w naszych epopejach to dopiero przekłamanie historii, dlaczego o tym się nie mówi? AK jako stuktura było marne, nawet ludzie co do niego nalezeli to przyznają... oglądałam kiedys dokument o ludziach co uciekli jako jedyni z oswięcimia- i to główna bramą, przebrali sie za niemców, jeden z nich potem został mylnie posądzony przez durne AK za zdrajce i wykonano na nim egzakucję...

Gość gość
dżentelmenel Idealizujesz Niemców. Dziś nawet jest mnóstwo organizacji,stowarzyszeń i podmiotów koordynujących pomoc i wsparcie osobom z rodzin takich "weteranów"w Niemczech. Jeśli to dana osoba dobrze udokumentuje to ma szansę nawet na wsparcie finansowe chociażby w celu uruchomienia działalności gospodarczej i czy zakupu gruntów.Bardzo chętnie też proponuje się takim osobom takie zakupy w Polsce. Jest bardzo wielu ludzi młodych jacy wcale nie wypierają ze swej świadomości idei silnych Niemiec i ich nietylko gospodarczej supremacji. Wielu z nich myśli nadal że im się wszystko należy. Tu nie chodzi o to paradowanie ze swastykami po ulicach ale o stan umysłu. To co pokazują w tv-ten obraz Niemiec jako swoistego multikulturalnego tygla to jest pewna konwencja. Wystarczy zwrócić uwagę na to jak wielu z nich zachowuje się poza granicami swego kraju.