Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

"nasze matki, nasi ojcowie" jutro w tvp1

Polecane posty

Z której historii radzisz mi czytać, z tej z której dowiedziałeś się że "Niemcy w większości ratowali tylko gdy im się opłacało ?" Polski antysemityzm, pogromy i rabunki to fakt wstydliwie dziś ukrywany. Nie mam nic przeciwko aby potępiać w kulturze bandytyzm, przemoc i nacjonalizm. Także polski. Nie mam też nic przeciwko oddaniu szacunku porządnym ludziom obojętnie jakim jęykiem się posługiwali.

@gość z 01:15 to samo Niemiec, który brzydzi się faszyzmem (tak, naprawdę są tacy) może powiedzieć o naszym ONR. Bandyci spod dowolnego znaku to bandyci.

Gość gość
Nasturcja Naprawdę gdybym chciał być złośliwy to zwróciłbym ci uwagę na to że Jagiełło był litwinem. To z tym mordowaniem jak to ujęłaś "ludności cywilnej":D to pewnie taka sama prawda jak z tymi nieszczęsnymi dziećmi z Cedyni co to je nasi Woje rzekomo wg młodego Stuhra na słupy nabijali...jako tarcze. Darujmy sobie może wytykanie takich rzeczy z odległej przeszłości historycznej bo jej ocena z współczesnego punktu widzenia jest niezwykle trudna a gdybym ja zaczął przytaczać wyczyny Cesarstwa Niemieckiego czy Zakonów to szybko by się okazało że nie jesteśmy nawet w pierwszej dziesiątce odnośnie podbojów. A co do AK to pisząc że było "durne"tylko mnie zasmucasz niestety.To nie jest durna dyskusja tylko smutna.Niestety bardzo smutna dyskusja.

Gość gość
ale niemiecki antysemityzm i faszyzm to z pewnoscia fakt wspanialomyslnie ujawniany ???

Gość gość
warmia i mazury byly niemieckie

Gość gość
dżentelmenel Gdyby Niemiec "brzydzący się faszyzmem"nazwał kogoś z ONR-u bandytą to zapytałbym się go dlaczego tak uważa.I śmiem twierdzić że to pytanie wywołałoby u niego konsternację. Niestety fakty się mają tak że Niemcy niewiele o nas wiedzą.Znacznie mniej niż my o nich. Kiedyś rozmawiając z pewnym niemcem [po niemiecku a troszkę po angielsku]powiedziałem mu że prawo to nic innego jak interes ujęty w ramy ustawy i ten kto sformułował ten pogląd ma moje poparcie a był to niemiec. Kiedy ten młody chłopak zapytał kto to powiedział odparłem że był to Rudolf von Jehring nawiasem pisząc prawniczy pozytywista. Zareagował oburzeniem. Gdy zapytałem go o co mu chodzi to się wydarł że przecież na był nazista i dopiero jego kolega mu wytłumaczył że to nie o Goeringa chodzi a Jehringa.:D:D Dodam że bawili w Polsce jako studencka grupa. Taka to jest świadomość problemów.

Gość gość
1:27 To czy można oceniać to za akt wspaniałomyślności czy też nie zależy od tego kto taki fakt ujawnia. Śmiem twierdzić że studia nad zbrodniami hitleryzmu znajdują swe oparcie w znacznej części na badawczo-historycznym dorobku poza Niemcami choć i tam nie brakowało rzetelnych działań w tym kierunku. Co ciekawe jednak obecnie w Niemczech o problemie antysemityzmu chociażby dyskutuje się chętnie w kategoriach czasu przeszłego. U nas zaś prowadzi się dyskusję w czasie przeszłym i teraźniejszym. I co do tego ostatniego to Niemcy zaczynają dość często i moim zdaniem zbyt często zabierać w niej nieuprawniony charakter. Pewnych spraw i faktów nie można traktować na równi-to co się działo w Polsce nie można traktować na równi z tym czego dokonywały masy w europie pod wpływem hitleryzmu.I tych proporcji bardzo chciałbym ażeby się trzymano.

Gość gość
Pisząc o masach zaś miałem na myśli nie tylko niemców ale i szersze grupy z nimi kolaborujące na obszarze europy choć mam tu na myśli bardziej nie kolaboracje poszczególnych osób a większych grup społecznych.Włochy,Ukraina itd

OT: Nadalibyście sobie jakieś nicki trochę głupio tak się zwracać "@gościu z 01:15" ;) Ja nie uważam ani nie nazywam osób z ONR ani NPD bandytami tylko zauważam, że scenografia i pewna narracja jest bardzo podobna i na postronnych może robić podobne wrażenie. Co do niesymetrycznej wiedzy dziwisz się ? Oni mają wokół siebie cywilizację a my z cywilizowanych krajów - tylko Niemców. A tworzenie histerii wokół jakiegoś filmu fajnie napędzi widownię. Nie ma to jak rzucić w Polsce w przestrzeń "biją naszych".