Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dieta w ciąży, biała kiełbasa?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, chciałam skonsultować się z Wami nim wybiorę się do lekarza. Jestem w 12 tygodniu ciąży i staram się bardzo uważać na to co jem. Ostatnio zdarzyło mi się jednak zjeść pieczoną białą kiełbasę, o której później przeczytałam, że ze względu na możliwość zarażenia toksoplazmozą jest ona zakazana w ciąży. Jak sądzicie czy zakaz ten dotyczy tylko surowej kiełbasy czy też pieczenie mogło nie zabić wszystkich bakterii??

z tą toksoplazmozą to wcale nie jest tak prosto musiałabyś jeść kocie kupy z dwutygodniowej kuwety żeby złapać to gówno kiełbasa nawet jeśli daje ci szansę na zarażenie się toksoplazmozą to jeśli była pieczona to powinna być ok takie ja mam zdanie a urodziłam się z toksoplazmozą i w każdej ciąży lekarze mnie zapewniali że da się z tym skutecznie walczyć a w sumie to nie jedz mięsa będziesz zdrowsza ;)

Mój lekarz wspominał tylko o surowym mięsie :) Zwykła biała kiełbasa nie różni się niczym od zwykłej, tylko nie jest wędzona. Z tym że kupna kiełbasa jest i tak wędzona sztucznie, tak że biała chyba nawet zdrowsza :p