Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko duzo je???

Polecane posty

Gość gość

Ma 10 miesiecy. Np wczoraj: - 5.00 - piers - 7.00 - 180 ml kaszy mannej - 10.00 - zblenderowane jablko i gruszka (wyszlo 180 ml) - 13.00 - zupa z miesem (wlasciwie to papka za kawaleczkami jedzenia tak gesta ze lyzka by w niej stala) - taki mniejszy sloiczek okolo, moze troche wiecej (ale sama gotowalam, jednak nie konsystencji sloiczkow, tylko wlasnie duzo gestsze wiec pewnie i bardziej sycace) - 16. 00 - garsc borowek i kilka chrupkow orkiszowych -18.00 - owsianka na mm - 180 ml -21 - piers

Gość gość
Tak, za dużo. Mniej kaszy, chcesz dzieciaka utyczyć? Borówki dobrze, chrupki źle.

Gość gość
Te chrupoki to tylko ziarno orkiszu i woda, takie malutkie, te kilka chrupkow to tak jak moje 2 palce. To co na sniadanie zamiast kaszy? Nabialu nie moze, tylko mm.

Gość gość
Na śniadanie jajka (jeśli może) w różnej postaci, mięsko gotowane lub pieczone, ewentualnie kleik ryżowy albo kukurydziany - rozumiem że na wodzie, skoro nie może nabiału?

Gość gość
co nas obchodzi co je twoje dziecko? może zdjecie kupek jeszcze wstawisz do oceny czy mają dobry kolor?

Gość gość
Moje dziecko w tym wieku jadlo 5 razy dziennie: Sniadanie-chleb z szynka/serkiem topionym i do picia mleko albo jajecznica od czasu do czasu. II sniadanie-owoce Obiad-zupa z miesem albo normalnie ziemniaki i jakies chudsze mieso czy ryba. Podwieczorek- serek homogenizowany albo jogutr pitny. Kolacja-kanapka albo kaszka (byly kiedys takie na smaczny sen). W ciagu dnia byly czasem jakies chrupki, biszkopty, czy nawet ciasto domowej roboty (babka) a do picia herbata i sok.

Gość gość
ciągle dajesz rano manne i wieczorem owsiankę?

Gość DIETETYCZKAZ DUPY WZIĘTAZ KAFE
Jako specjalistka powiem Ci, że je za dużo i musisz pilnie z nim jechać do szpitala. I masz się mnie słuchać! To co napiszę jest święte.

Gość gość
codziennie jabłko i gruszka? Wszystko w postaci papek a kiedy dziecko ma nauczyć się gryźć?

Gość gość
dziwna dieta, codziennie to samo? czemu nie dajesz dziecku: jajek, chleba, twarogu, serkow/jogurtow, warzyw? moj jak mial 10 miesiecy uwielbial jajecznice z pomidorem, kanapki z szynka lub serem zoltym, jajka na miekko z maselkiem, twarozek. dieta papkowa jest juz nie wskazana w tym wieku (tylko moje zdanie)

Gość gość
owianka na mm? dlaczego jeszcze nie wprowadzilas mleka krowiego? wedlug mnie twoje dziecko malo je/ za malo.

Gość gość
Jezu, napisalam, ze np wczoraj. Dzisiaj zjadla tak: - ryz z jablkiem - 180 ml - kawalki owocow z miski: banan, morele, winogrona, borowki - zupe - 180 ml - kawalek miesa i brokula - jajko przepiorcze i kawalek chleba Po nabiale ja wysypuje i wymiotuje. Mimo ze uwielbia nie moge jej dawac

Gość gość
pytasz czy dziecko duzo je, wiec powinnas napisac wszystko to co je / chyba ze pytasz czy duzo je w ciagu dnia ?

Gość gość
Tak, wlasnie pytam o to czy je duzo ilosciowo.

Gość gość
Ilościowo nie je za dużo, ale co do jakości to mniej kaszek i nie przeginać z chlebem czy innymi biszkoptami. To co zjadła dzisiaj mi się podoba. A na nabiał ma alergię? Kiedy odstawisz od piersi?

Gość gość
Tak, niestety chyba ma alergie bo gdy podam to ja wysypuje... zamierzam karmic do roku, jak uda mi sie odstawic ;)

Gość gość
Biszkoptow etc nie jada, pije tylko wode.

Gość gość
jesteś w trakcie odstawania dziecka od piersi? Pytam się bo karmisz tylko 2 razy na dobę, po drugie dajesz mm. Byłam w podobnej sytuacji i też zaczęłam ograniczam kp, w trakcie pierwszego przeziębienia zaczęłam znów karmić na żądanie jak nie jestem w pracy z tym, że nigdy nie dawałam mm. Po roku znów spróbowałam podawać nabiał i po kilku tygodniach powtórka z rozrywki, więc odstawiając od piersi strzeliłabym sobie w stopę, z resztą nie planowałam tego. Na kolację od ok 10 miesiąca daję różne kasze/płatki z bananem, gotowanym jabłkiem itp, jajko z pietruszką (nie ma problemu), czasami kanapkę z mięsem. Przed snem jeszcze pierś. Przed rokiem dziecko zaczęło przesypiać noce ale wrzuciłam smoczek i znów budzi się ze 2-3 razy, ząbkuje - dajemy radę :)

Gość gość
Ząbkującemu dziecku dajesz pierś? Dziwne. Jak ma żeby, to już nie powinno ssać piersi. To nielogiczne.

Gość gość
a niby dlaczego? co jak jak dzieci rodzą się z zębami wcale nie mają być kp? Dzieci/ niemowlęta z zębami nie potrzebują mleka?

Gość gość
dzieci rodza sie z zebami???? gdzie? masz to jakos poparte naukowo czy to tylko twoje dywagacje?

Gość gość
Według mnie wszystko jest ok. Dlaczego niby za dużo miałoby jeść? Dziecko w tym wieku powinno dostać trzy razy dziennie mleko, jeden do max dwóch posiłków zbozowych (można łączyć z posiłkiem mlecznym), dwa razy warzywo, raz owoce, raz posiłek mięsno - warzywny (obiad) . Oczywiście nie codziennie to samo. Z rana nie podawaj kaszy mannej bo to bezwartościowa delikatna kaszka dla najmłodszych niemowląt a twoje powinno dostać kaszę jaglaną, orkiszową które mają najwięcej wartości.

Gość gość
z ty masz na poparcie swojej? Bo pierwsze słyszę że nie karmi się dziecka z zębem.

Gość fiksum dyrdum tyrtum pyrtum
Matko kochana, po to nam żeby, żeby gryźć. ssakiem jest się do momentu wyrośnięcia zębów - potem już powinien wejść normalny pokarm - najpierw papka, jak może dziecko gryźć, to już stałe i zupa. Gdzie w naturze widzisz, żeby młode tak długo memłały cyca? chyba tylko u krejzolek na laktacyjnym haju ;P

Gość gość
masz małe pojęcie o ssakach :D ponieważ karmią swoje młode dopóki nie wyrosną im wszystkie mleczne zęby, wtedy jeszcze przez jakiś czas karmią na zmianę z pożywieniem stałym. Kiedy wrastają wszystkie mlecze zęby człowiekowi? :D

Gość gość
2,5 - 3 lata do tego czasu powinny wyrosnąć mleczaki.

Gość gość
*zakończenia

Gość gość
7 razy dziennie je? Powinna dostawac jesc 5 razy dziennie. 3 posilki mleczne, raz owoce, raz zupke. Jak jest gruba to ogranicz kaszki i chleb.

Gość gość
karmienia piersią nie liczy się, dziecko w tym wieku ma prawo ssać pierś na żądanie, jeśli matka ogranicza to jej wybór