Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naganne zachowanie dziecka na swiadectwie

Polecane posty

Gość gość

Sluchajcie , moj syn jest w 5 klasie, ma miec naganne zachowanie; To sredni uczen te minusy ktore ma to za czeste nieodrabianie lekcji, nei przynoszenei np cwiczen itp, za byle co czesto tez; Ale naganne to jzu jak dla mnei dla patologii; Pierwszy semestr to bylo poprawne, no i jakies miesiac temu wychowawcyni mnie informuje ze grozi naganne, syn sie staral przynosil rozne rzeczy byl na dodatkowych zajeciach ja sie interesowalam , no i nie dalo to nic czy moge cos zrobic jeszcze??

Gość wiśnióweczka
naganne zachowanie nie tak łatwo wystawić, musi być konkretnie udokumentowane. Każda szkoła ma swój WSO i tam jest konkretnie wszystko opracowane. Sięgnij do tego, zobacz jakie są kryteria. Punkty, jeżeli w szkole jest punktowy system oceniania zachowania, dotyczą tak na prawdę ocen db, bdb i poprawnej, wzorowa też czasami jest "naciągana", ale nieodpowiednia i naganna musi być już uargumentowana. Naganne wg większości WSO można wystawić np. jeżeli uczeń miał problemy z prawem, dopuścił się czynów karalnych wobec innych uczniów, naruszył godność innych uczniów, wystąpił przeciw mieniu szkoły... oczywiście na wszystko dowody. To nie jest takie proste, nie może tak po prostu uczeń rozrabiaka mieć oceny nagannej.

Gość gość
No wlasnie, to mnie strasznie denerwuje, syn na półrocze miał poprawne a miesiac temu ta nauczycielka mi taka informacje dala i mi okazywała,Proszę to za brak tego tamtego no paranoja wiem ze jest WSO i syn jest dobrym dzieckiem; Co radzicie? Jutro mam urlop isc do dyrektorki???

Gość wiśnióweczka
U nas trzeba o przewidywanym nagannym zachowaniu powiadomić na piśmie i konkretnie uargumentować. Rodzic musi też podpisać, że został powiadomiony i przyjął do wiadomości... Moim zdaniem trzeba było od razu żądać konkretów miesiąc temu, jeżeli nie umiałaby wychowawczyni umotywować swojej oceny to żądać wyjaśnień nawet u dyrekcji. Teraz ostatni dzwonek, idź z samego rana do dyrekcji, powiedz jaki jest problem. Możesz wcześniej zadzwonić do wychowawczyni, umówić się na rozmowę rano i żądać wyjaśnień. Jeżeli masz WSO to sama przeanalizuj i odnieś się do tego.

Gość gość
analizuje , dostawal minusy za braki i to tyle , poinformowal mnei za pozno ide z rana do dyrekcji

Gość wiśnióweczka
Nie wiem jakie mają WSO, ale nie chce mi się wierzyć żeby za takie braki mógł mieć naganną. Zwykle najniższa wynikająca z systemu punktowego jest ocena nieodpowiednia, do nagannej potrzebne są przewinienia większego kalibru min konflikty z prawem. Wychowawca nie ma prawa stawiać oceny nagannej bez konkretnych argumentów. Nie każdy jest pilny, aktywny i wszędzie się angażuje. "Przeciętny" uczeń jest dla mnie "dobry" lub "poprawny", jeżeli często miał minusy to może obniżyć do nieodpowiedniej oceny, niżej moim zdaniem nie może. Idź koniecznie, taka ocena może dziecku bardzo zaszkodzić. Mój fajny uczeń, piątkowy, zdolny bardzo miał ocenę nieodpowiednią za pewne zachowanie. Niby nic takiego a jednak do gimnazjum się nie dostał wybranego, bo im "nie potrzebni chuligani" ;-( a trzy oceny naganne to z kolei powód do wstrzymania promocji. Po co dziecku takie problemy, jeżeli niczemu nie zawiniło...

Gość matronaona
<

Gość matronaona
Wiem,ze obnizają drastycznie zachowanie za nieusprawiedliwione godziny.Moje dziecko bardzo dobrze sie uczace,udzielajace w szkole mialo obnizone bo zaplatal sie gdzies jeden nieusprawiedliwiony dzien.Chodzilam wszedzie ale uslyszalam ze takie sa procedury i tak juz musialo zostac.

Gość matronaona
<

Gość gość
tak, zwykle dobrze uczace sie dzieci, i grzeczne, maja zachowanie naganne, no jasne... to ze ci synus opowiada nistworzone rzeczy, nei znaczy, ze masz w to wierzyc. Jest tak neizlym ziółkiem, pewnie najgorszym z klasy, bez powodu takiego zachowania nie daja.

Gość gość
Bez przesady z tym zachowaniem, jakis narwany jest?

Gość Khadi
idz do szkoly i sie dowiedz za co synus ma nagane zachowanie bo napeno nie za piekne oczy i braki zadan skoro to taki dobry uczen czyli tez nie za zle stopnie

Gość gość
na złe zachowanie składa sie czereg czynników, i stopnie, obecnosc w szkole, przeszkadzanie na lekcji, zeby miec naganne to wszystko musi byc beznadziejne, czyli nei uczy sie, uciak az lekcji, zachowuje skandalicznie