Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronka 0707

Wyrównanie ze spółdzielni mieszkaniowej - proszę o pomoc

Polecane posty

Gość weronka 0707

Proszę o pomoc, bo sama nie moge się w tym połapać, Pierwszy rok mieszkam "na swoim", choc niezupełnie, bo wynajmuję mieszkanie w kamienicy. Na poczatku wynajmu ustalilismy z włascicelem mieszkania, że będę płacić za faktyczne zużycie mediów a nie za prognozy i późniejsze wyrównania. I tak było, Jakis czas temu przyszło wyrównanie za wodę i scieki za 2012 rok (mieszkam tu od września 2012), w którym wyszło że jest niedopłata. Moje pytanie - jak moge mieć niedopłatę, skoro płaciłam za faktyczne zużycie? Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.

Gość :DDDD
po podliczeniu całej kamienicy wyszła niedopłata i wówczas to rozlicza się na wszystkich lokatorów. Normalka

i jakim cudem płaciłaś za "faktyczne zużycie" wody? Przecież liczniki odczytuję zazwyczaj raz do roku i dopiero wtedy z podsumowania za cały rok wychodzą niedopłaty lub nadpłaty

Gość weronka 0707
Co miesiąc, ostatniego dnia miesiąca odczytywałam stan licznika i przekazywałam włascicelowi. Ale jak to niedopłata po podliczeniu całej kamienicy? Czyli ja mam płacic za kogoś? Może te pytania wydadza sie Wam śmieszne, ale ja sie na tym nie znam i byłabym wdzięczna za łopatologiczne wytłumaczenie.

pod koniec roku spisywane są liczniki jeśli licznik jest w mieszkaniu to najpierw płaci się z licznika i tu może wyjść dopłata lub nie dopłata, która jest regulowana. Potem rozliczny jest cały budynek i tutaj mogą powstać straty (np. pękła rura itp.) To rozliczane jest na wszystkich lokatorów po równa, chyba, że któryś lokal nie ma liczników, to może być obciążenie tylko dla tego lokalu.Wszystko zależy jak rozmieszczone są liczniki, gdzie jest licznik główny itp. A stan licznika komu podawałaś? Temu od kogo wynajęłaś? I on rozliczał ci wodę wg zużycia? Bo w takim wypadku masz dopłatę z drugiego, opisanego przeze mnie, wariantu.

Gość weronka 0707
Tak, stan licznika podawałam włascicelowi. Dziękuje Ci :DDDDD za wytłumaczenie. Rozjasniło mi się w głowie. Pozostało mi tylko wyjasnienie czemu mam zapłacić za cały rok dopłatę, skoro mieszkam tam od wrzesnia.