Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piąta myśl

Nasze matki naszi ojcowie

Polecane posty

Gość baranekk...
no nie wiem - tam komedia o wojnie - tu nieprawdziwa tragedia o dobrych niemcach i żydach może czas na jakiś real ???

Gość gość
Do tego jeszcze polska produkcja " Pokłosie" i mamy "pełen obraz " polskiego społeczeństwa. Znany architekt Czesław Bielecki( b. kandydat na prezydenta Warszawy, określa siebie jako polskiego Żyda) powiedział na antenie TOK FM cyt."na podstawie doświadczeń mojej rodziny z okupacji i swoich własnych z konspiracji z lat 80. obraz tych ciemnych i złych wieśniaków wrogich Żydom jest bardzo wyselekcjonowanym fragmentem rzeczywistości. Jest tak pozbawiony półcieni i tak okrutny, że zapomina się o ponurych porachunkach polsko-żydowskich z lat 40. i 50., o Żydach i żydowskich komunistach, którzy z radością witali wchodzącą Armię Czerwoną, którzy donosili na Polaków, których potem wywożono na Wschód, i nie były to dziesiątki, a setki ludzi" . Ale o tym pewnie filmu nie będzie.

Gość dla mnie idiotyczne
moze sie nie znam ale dla mnie idiotyczna była ruska pracująca w niemieckim szpitalu - rusek i niemiec toczą wojnę a ruska ochoczo kręci się po szpitalu z uczuciem i miłosierdziem opiekując się niemieckimi żołnierzami :/ - gdzie mogła szpiegować, wynosić lekarstwa i takie tam ....

Gość gość
"piąta myśl "Tak naprawdę jedynym narodem który ma problem ze swoją historią to Polacy" bzdura, Putin też kazał robić podkolorowane filmy sugerujące wielkość Rosji, np 1612. A to sa czasy, kiedy Rosjanie mieli kompleks na punkcie Polski, np, wówczas na dworze w Moskwie modne było uczenie się języka polskiego, bo Polak był synonimem przedstawiciela kultury zdecydowanie wyższej" Mała lekcja historii na temat roku i filmu "1612". Film ten z większa lub mniejszą prawda opowiada prawdę i jest bliższy faktom niż Wajdowski "Katyń". Dlaczego? W tych latach w Moskwie język polski był obowiązkowy bo??? Okupowaliśmy Rosję. Dopiero nas właśnie pognano w 1612 roku. Jak już chcesz coś skomentować to doucz się z podręczników. Powiem jeszcze że była to jedna z bardziej krwawych okupacji w historii.

Gość gość
a Lucy Windsor znowu udaje, ze jej nie ma :D

Gość gość
Po emisji tego serialu i dyskusjach na jego temat chyba nadrobię zaległości w oglądaniu kontrowersyjnych filmów, właśnie obejrzałam " Pokłosie" , teraz rzucacie kolejny tytuł " 1612", mam dość filmów typu Kac Vegas III itp. Z powodu złamania nogi jestem uziemiona na długo więc proszę o jeszcze jakieś tytuły.

Gość gość
Nasz główny bohater tego topiku też tam jest, jak ktoś ma ochotę obejrzeć przegapione fragmenty.

Gość fryc żyda cepem poganiał
film obejrzałem i przyznam że ciekawy,liznąłem trochę historii na temat ll wojny światowe i holokaustu,takie rzeczy miały miejsce.Pamiętajcie o jednym,to był tylko fim,w którym niemiaszki chcą zrzucać swoje winy na innych,film po którym żydostwo znowu płakać zaczyna nad swoim losem,film który pokazuje że po polacy są tymi złymi.Film pójdzie w świat i świat uwierzy we wszystko co do joty.nie chcę głębiej wchodzić w temat,takie jest moje zdanie na ten temat,czy komuś się to podoba czy nie,ale gdyby ktoś chciał wymienić poglądy to może...

Gość Weiss dobrze powiedzial
ze wszystko w tym filmie jest kwestia proporcji. Tak, istnieli Polacy antysemici, ale to byla mniejszosc, gdy w serialu sa wylacznie tacy. Natomiast dobrzy Niemcy sa...wlasciwie prawie wszyscy. To kto wybral Hitlera i ktos zdecydowal o budowie obozow koncentracyjnych??? Ogladajac film, mozna odniesc wrazenie, ze...my

Gość zły był także Ukrainiec
w I cz. po zdobyciu Smoleńska żydów eliminuje ukraińska policja , a gdy biedni i zrozpaczeni żołnierze Wehrmachtu próbują coś zrobić , zostają ostrzeżeni , ze nie maja się mieszać do tego . w rzeczywistości w VIII 41 po zdobyciu Smoleńska to ukraińców długo jeszcze nie było , a tymi sprawami zajmowała się specjalna niemiecka policja . -póżniej stworzono ukraińska i żydowska policję , które były odpowiedzialne na wschodzie za pilnowanie gett żydowskich , a ukraińcy rzeczywiście dostawali rozkazy przeprowadzania egzekucji . nie chciano w ten sposób osłabiać morale żołnierzy niemieckich , którzy nie chcieli brać udziału w egzekucjach z powodów rasowych.

Gość Weiss dobrze powiedzial
po kazdej ze stron byli i dobrzy, i zli ludzie. Ukrainskim faszytom po drodze bylo z nazistami. A i wsrod Polakow znalazloby sie sporo zdrajcow. Ale nie mozna wina za ludobojstwa II wojny swiatowej zrzucac na slowian, kiedy to hitlerowskie Niemcy wcielaly w zycie teorie o nadludziach i prawie do eksterminacji tych, ktorzy do obrazu idealnego aryjczyka nie pasowali! Film mi sie podobal, ale na historyczne zaklamania nie moge sie zgodzic! Dlaczego Niemcy maja sie wybielac naszym kosztem? Po emisji tak skonstruowanego serialu mozemy za moment sie spodziewac kolejnych rewelacji o "polskich obozach koncentracyjnych", bo statystyczny mieszkaniec zachodu nie bedzie pamietal, ze budowali je Niemcy, na terenach kraju, ktory okupowali!

"Film ten z większa lub mniejszą prawda opowiada prawdę" bardzo interesujące, tylko co to znaczy? :) x " W tych latach w Moskwie język polski był obowiązkowy bo??? Okupowaliśmy Rosję. " znalazł się obrońca Rosji, co to w ogóle za nomenklatura w owych czasach to były podboje terytorialne, potem zabory, a okupacja to wiesz poza tym moja lekcja historii nie jest wyssana z palca, a z nauk profesorów uniwersyteckich, a twoja? z filmu finansowanego przez Putina? radze też przeczytać "Listy z Rosji" Markiza de Custine, inaczej będziesz po tej lekturze "śpiewał"

Gość film mógł się  podobać
ze względu na doskonale nakręcone sceny oraz 'ludzkość całej piątki ' głównych bohaterów czyli niebanalność tych postaci oraz ich dramaty osobiste jest ten serial rzeczywiście ciekawy i wciągający , czyli coś co się z przyjemnością i napięciem ogląda. i to to jest właśnie niebezpieczeństwo takich 'dobrych ' w pewnym sensie filmów ponieważ jeżeli losy fajnych bohaterów są poruszające i w dużej mierze prawdziwe ...t widocznie wszystko pozostałe jest takie , czyli nieświadomy faktów widz odbiera cały przekaz i jego 'historyczne fakty ' jako coś zupełnie prawdziwego . powstaje dość poważna manipulacja , która rozprzestrzenie się tam , gdzie film jest rozprowadzany ....czyli jak zwykle dobra robota niemieckich fachowych operatorów i żydowskich konsultantów przedstawianych historii ;)

Gość gość
film obejrzalam i szczerze to juz dawno nie obejrzalam ciekawszego,ogolnie ok tylko niektore watki wydaly mi sie grubymi nicmi szyte,np.dlaczego akurat nie zginela ta Niemka zktora leczyla ludzi,gdy Rosjanie wkroczyli do "szpitala" i rozstrzeliwali kazdego,a ona uchowala sie,no i ten ssman ,ktory mial uratowac Wiktora a nadal w 1945 r siedzial za stolem i wydawal polecenia..

Gość gość
po wojnie potrzebna była administracja, więc i ssowcy czasem znaleźli robotę. film jak film, oglądałem i ponieważ nie był to dokument, traktowałem go jako niezłą rozrywkę. Bo był niezły. a te historie w nim wszystkie mogły być prawdziwe, jednak debaty po nie oglądałem, bo nie mogłem ścierpieć, jak kraśko spiewał , że największa zbrodnia czyli holokaust nie była w tym filmie wyeksponowana :( czyżby kraśko był żydem??????

Gość dziadek Kraśki był głównym
ideologiem komuny w TV , tak że możliwe że ma wysokie stężenie cukru w cukrze

Gość Frajer??
piąta myśl Czy też was zbulwersował ten niemiecki mini serial? Co jest w naszym narodzie, że zawsze ostatecznie lądujemy w roli ofiary. Niemcy zmanipulowali widza, który niewiele wie o historii, tylko dlaczego znowu naszym kosztem? Skoro to serial poczekajmy na kolejne odcinki. Ja we wczorajszym nic szczególnego nie widziałem. Mogło się zdarzyć że akurat w jednym oddziale AK było takie a nie inne nastawienie Często zależy to od dowódcy. Dlaczego uważasz ,że nic takiego nie miało miejsca Znanych jest wiele przykładów nienawiści Polaków do innych religii czy narodowości I TO DO DZIŚ Patrz Cyganie,Czeczeni itd

Gość gość
'Co jest w naszym narodzie, że zawsze ostatecznie lądujemy w roli ofiary.' mamy wspaniałych sąsiadów : Ńiemców prawdziwych sąsiadów i Żydów -sąsiadów zasiedziałych na terenie naszego panstwa żyjąc kiedyś oddzielnie czyli państwo w państwie , a teraz rządząc Polakami i udajac Polaków , którzy zawsze robili nam i dalej robią koło d**y

Gość gość
tam jest ich 3 % a u nas , ze tego czym się czasami chwalą ok. 3 XXX tego :D:(

Gość gość.1
Jak tu nie posądzać nas o antysemityzm gdy w prawie każdej rozmowie pojawia się wątek rządzących Żydów, i złośliwe komentarze.

Gość a czy stwierdzenie faktu że
żydzi rządzą współczesną Bolonią , to antysemityzm ???

Gość gość
komentarz na temat zyda, nawet złosliwy to nie jest antysemityzm. Ludzie wiecej myślenia proszę. A poza tym, w moim kraju mogę nie lubić kogo mi sie tylko chce i wszystkim ch.j do tego. Mają swoj kraj, to niech tam domagaja sie szacunku.!!!!!!

jak dla mnie to panowie we wczorajszej dyskusji po filmie temat właściwie wyczerpali. niemcy chcą się podzielić tym gównem, jakim był holokaust, z innymi narodami i tym samym zrzucić z siebie część winy.

Gość gość
dobrze, że nie wszystkimi ofiarami wojny, których było ponad 100 milionów. dziwne, ze wybiera sie 6 milionów i trąbi o nich, jakby 6 milionów było w jakiś sposób ważniejsze, niż pozostałe 94 miliony. Nawet dziecko wie, że brak w tym logiki ....

zaplanowane i przeprowadzone z zimną krwią ludobójstwo konkretnej grupy na tle rasowym i ideologicznym to jednak coś trochę innego niż suma ofiar wojny po obu stronach. 1 poza tym, w filmie pokazano to tak, jakby w obozach - w dodatku istniejących na terenie polski - byli wyłącznie żydzi i jakby polacy temu masowemu mordowi przyklaskiwali, a tymczasem sami byliśmy ofiarami. 1 no ale jak to konsultant historyczny filmu (niemiecki żyd) powiedział: to nasz film i pokazaliśmy historię tak jak nam się podobało, możecie nas w d**ę cmoknąć - bo taki mniej więcej sens miała jego wypowiedź.

a mnie zainteresowali aktorzy grający polaków - tę alinę i jerzego. laska jest z pochodzenia ukrainką, a koleś urodził się w uk. 1 linki do filmwebu wkleić chciałam, ale mi wylazło, żem spamer :(