Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyc faceta sprzatac?

Polecane posty

Gość gość

moj facetjest strasznym syfiarzem i doprowadza mnie to do szalu. wszedzie walaja sie kubki, brudne naczynia, rozrzucone ciuchy itd. mowi, ze bedzie sprzatal, ale tego nie robi. musze mu wprost powiedziec, ze ma cos z tym zrobic i dopiero wtedy zabiera sie za robote. a ja czuje sie jak jego matka... on uwaza, ze robie spine bez sensu i ze to tez jego dom i ma prawo zostawic sobie brudne naczynia jesli ma na to ochote. jak to zmienic?

W tej chwili juz raczej tego nie zmienisz. To sa wieloletnie nawyki, zazwyczaj wyniesione z domu rodzinnego, ktore z wiekiem raczej sie poglebiaja niz cofaja. Jak sama napisalas - dla niego to nie jest nic zlego. Jedyne wyjscie, to sprzatac dom samodzielnie.

Gość gość
ale w koncu mieszkamy razem, w naszej wspolnej przestrzeni. jemu moj porzadek nie przeszkadza, mi jego balagan tak... dla mnie to jest brak szacunku do mojej osoby

Gość gość
kobiety próbowały wszystkiego nauczyć faceta sprzątać, być wiernym ,nie bić partnerki, nie zostawiać z dzieckiem. Takie rzeczy powinny uczyć matka z tatą a nie partnerka no ale wy wolicie problemowych chłopaków niż porządnych mężczyzn.

Mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty i mysle, ze wiekszosc sie z Toba zgodzi. Niestety Twoj maz ma inne zdanie i tu jest pies pogrzebany. Obawiam sie, ze nie zwrocilas na to uwagi wczesniej jak go poznawalas, albo bagatelizowalas rozne takie "drobiazgi" myslac, ze z czasem uda Ci sie go zmienic itp. Nie martw sie, nie Ty pierwsza, nie Ty ostatnia:) Ludzie z wiekiem raczej nie zmieniaja takich nawykow z tego co zauwazylem.

Gość gość
Nie jest dobrze, bo jak napisał Maciek B. - to się będzie pogłębiać. Zastosuj może "terapię szokową" - nie poganiaj go do sprzatania i sama też nie sprzątaj - wiem, że to trudne! Jak nie będzie czystego kubka, talerza czy szklanki - może sam zrozumie. Ja bym też przeprowadziła bojkot w kuchni...

Gość gość
tylko ze jemu na serio balagan nie przeszkadza. jak nie ma czystego kubka to sie mobilizuje i 2h siedzi przy zlewie i wszystko myje. to jest jego system dzialania. a mnie na serio bierze kurwica. bo powiedzcie sami... siedze w kuchni pol dnia, zeby cos mu dobrego ugotowac, on zje, podziekuje i talerz wlozy do zlewu! no kurde! musze mu powiedziec, ze jako ze ja gotowalam moglby pozmywac i wtedy mowi ok i bez szemrania zmywa. ale ja sie czuje paskudnie muszac mu zwracac uwage.

Gość gość
on sam z siebie sprzatać nie zacznie, bo tak go wychowno, musisz mu o tym przypominać i już. Tak jest już "zaprogramowany", dobrze, że sprząta jak mu powiesz. Masz wybór sprzątać wspólne i czuć się jak jego matka albo sprzatać samej i czuć się jak darmowa służąca. Sama odpowiedz sobie na pytanie kogo się bardziej szanuje. Matkę, czy służącą?

Gość gość
nie kupuje myslenia, ze jak ktos juz sie do czegos przyzwyczail, to tak musi byc. ja widze, ze ja tez zle reaguje... jako ze mnie to wkurza i spina mam tendencje do marudzenia i musztrowania, a nie partnerskiej rozmowy. zastanawiam sie tez, jaki system bylby najlepszy. jak mieszkacie razem,t o jak sie dzielicie sprzataniem? wychodzi to elastycznie, czy macie z gory ustalone reguly? ja chcialam elastycznie, kto ma czas, ten sprzata, ale widze, ze to sie nie sprawdza...

Gość gość
nie wiem dlaczego nie chcecie związku partnerskiego z porządnym gospodarnym mężczyzną?!

nie kupuje myslenia, ze jak ktos juz sie do czegos przyzwyczail, to tak musi byc. x i slusznie, ludzie moga sie zmienic, ale sami z siebie, z wlasnego wyboru, nie mozna doroslego czlowieka czegos nauczyc, on musi chciec sie nauczyc

Gość gość
U nas każdy ma swój rejon do sprzątania. Ja kuchnia i wycieranie kurzy z mebli. Mąż łazienka i podłogi (zmywanie i odkurzanie). Każdy swoje ciuchy i papiery. Hasło: sprzatąmy i kazdy łapie się za swoje "szczotki". Oprócz tego ja dbam o pranie, on o samochód. Tak jakoś wyszło, bez uzgadniania.

Gość jejku jej
bierzesz go za fraki, wtykasz mu nos w bałagan i dajesz po d***e...powinno zadziałać. co to za facet co po sobie nie potrafi sprzątać, upośledzony jakiś życiowo czy co?

Gość poirytowany
A ja mam dokładnie tak samo z żoną. Praktycznie jak ja nie posprzątam, w chacie jest taki syf, że można się przykleić do wszystkiego. Ja uwielbiam porządek, ład, jak coś robię w kuchni, to praktycznie już jest czysto zanim skończę przygotować potrawy. W sumie gdyby nie było zmywarki, to pewnie gary leżałyby tak długo w zlewie, aż nie zaczęłyby być potrzebne. Dodatkowo wszędzie porozwalane różne przedmioty. Już było o to wiele kłótni, to CZASEM łaskawie coś tam ogarnęła od niechcenia. Mówi, że nie umie sprzątać, ale co tu umieć? Wystarczy dokładność, której mogę nauczyć ale ona nie chce, bo przecież łatwiej jak mężulek po raz kolejny ogranie całą chatę :( Trudno z tym wytrzymać, gdy naprawdę ceni się porządek :(

Jeżeli jest bałaganiarzem to raczej się nie zmieni :) To wynika z charakteru. A nie możecie sobie zatrudnić pani do sprzątania? Nie kosztuje to dużo a wszystkie kłótnie odejdą na bok.