Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przepraszamnardzo,,

e-mail do promotora, jak sie przywitac?

Polecane posty

Gość przepraszamnardzo,,

k***a, co wypada napisac, dzien dobry? czy moze witam?

Gość przepraszamnardzo,,
mozecie powiedziec, jak wy zaczynacie taki mail?

Gość gość
i jedno i drugie moze byc, ty glupia kurvo, studentko za dyche, przyszla pani magyster za dyche hahah

Gość gość
Ani jedno, ani drugie. Zaczynasz od "Szanowny Panie Profesorze/Doktorze/Docencie" czy jaki on ma tam tytuł. Żadnych debilizmów w stylu Witam. Piszesz do swojego przełożonego, nie do kolegi

Gość przepraszamnardzo,,
do kolegi napisalabym cześć, a nie dzien dobry, a szanowny pan to chyba przesada

Gość gość
u nas sie pisze "witam' i nikt nie robi problemow, ale ja nie studiuje na uczelni, gdzie kadra ma po 80-90 lat i fiu bzdziu w glowach ;D u mnie liczy sie merytoryczne sprawy a nie bzdury i powitania ;) niektorzy wykaldowcy sa na ty i mozna do nich pisac 'hej, albo dzien dobry i sie ne obrażają i odpisują bardzo szybko :) a moja koleg napisal na koncu zamiast z powazanim wszystko dobrego;* do wykladowy;D

Gość gość
napisz Helouu Panie .... taki i taki na pewno zna angielski

Gość U mnie wykładowcy
nie odpisywali na maile zaczynające się od "witam". I mieli racje, bo gdzie ja ich niby witam? U nich w domu jak siedza przed kompem i czytają tego maila? :D Ja zawsze pisałam "Szanowny panie doktorze" (magistrze, itp.). I zawsze mi odpisywali Szanowna Pani Małgorzato.

Gość gość
Too takie nadymanie sie takie ę ą jestem profesorem jestem kims..... nawet naukowcy w ameryce maja wiecej luzu

Gość gość
Dzień dobry Panie Doktorze... zgadzam sie z komentarzami wyżej, że witać to ja moge kogoś u siebie w domu

Gość gość
Są ludzie, do których można pisać na Ty, ale jak się pisze służbowego maila, to trzeba mieć trochę rozumu i umieć się zachować. Ale widać niektórzy są chowani w chlewie między świniami i nie znają podstawowych zasad korespondencji. Sama prowadzę zajęcia ze studentami i na maile zaczynające się inaczej niż "Szanowna Pani Doktor" po prostu nie odpisuję. Kasuję bez czytania. Bardzo szybko się studenci uczą, jak się pisze właściwie. Nauczył mnie tego mój ukochany promotor, który robił tak samo :)

Gość gość
a ile masz lat,masz tytul dr?

Gość mysz w kropki
Szanowny Panie Profesorze/Doktorze/Magistrze czy jaki on tam ma tytuł, tylko tak wypada. Zwrot "witam" wyraża wyższość nadawcy wobec odbiorcy, nie czujecie tego? Witam to może powiedzieć gospodarz do gości albo nauczyciel do swoich uczniów: witam w nowym roku szkolnym. Ale powiedzieć witam do kogoś z kimś się nie jest na ty, a tym bardziej do swojego przełożonego jest bardzo nie na miejscu.

Gość gość
30 mam i tak, mam tytuł doktora nauk humanistycznych, tak to się teraz szumnie nazywa. Gdybym nie miała, to jaki byłby sens takiej tytulatury? Jak jeszcze nie byłam doktorem, a prowadziłam zajęcia w ramach studiów doktoranckich, to też wymagałam pisania per "Szanowna Pani Magister" i też nie odpisywałam na inaczej rozpoczynające się maile. Studentów sobie trzeba wychować.

Gość gość
tak z cieklawosci spytam,ile zarabiasz?

Gość gość
Szału nie ma, ale na życie starcza.

Gość gość
ja zawsze zaczynam od "dzień dobry", jak zresztą większość studentów, których znam i żaden profesor do dzisiaj nie zwrócił na to uwagi, każdy normalnie odpisuje, ale może to kwestia ich wyluzowania.

Gość gość
Nie, to kwestia tego, że im już wali i nie chce im się użerać.

Gość gość
w przedziale 2200-2800 czy wiecej?

Gość gość
a z czym tu się użerać? już nie przesadzajcie, że ludzie z tytułami mają takiego p*****lca na swoim punkcie, że się obrażą, bo ktoś ich normalnie powitał bez dodawania tytułu. jeśli cała wiadomość napisana jest z szacunkiem, a nie na luzaku to nie widzę problemu w sposobie powitania.

Gość mysz w kropki
Ja uczę języka obcego w szkole wyższej i oczywiście nagminnie spotykam się z powitaniem "witam"w mailach. Odpisuję na takie maile, właśnie dlatego, że nie widzę sensu zawracania rzeki kijem. Maile te są też równie często upstrzone błędami ortograficznymi, które za moich czasów uniemożliwiłyby zdanie matury. Takie czasy, studiuje każdy, kto chce.

Gość gość
zgadzam sie, ze tylko Szanowny Panie profesorze/ docencie itd. "Witam" mozna powiedziec do kogos, kto przychodzi do nas wizytą. Witamy kogoś U SIEBIE. Owszem,,mozna pisac "Witaj( co ma zreszta inne znaczenie, bow tym wypadku u siebie byc nie trzeba), jak sie z kims jest na ty, ale nie ma niestety takiego zwrotu"Witaj Pan"

Gość gość
to nie tyle brak szacunku ( witam) co jest to po prostu nielogiczne w liscie , bo ta jakby Ty " przychodzisz" do tego kogos, nie on do ciebie, czyli to on moze cie witać, nie ty jego.

Gość gość
Tu nie chodzi o p*****lca, tylko o elementarny brak szacunku. Ja też jak pisze maila do studenta, to nie zaczynam go od "hej, bando matołów i niedoróbek rodzicielskich" chociaż często tak o nich myślę. I do mojego szefa też się zwracam per "Panie Profesorze" bo tego wymagają zasady dobrego wychowania. Takie wiadomości sa po prostu sformalizowane, ale jak ktoś tego nie rozumie i jeszcze się idiotycznie wykłóca, zamiast przyjąć informację, podziękować i przyswoić, to o czym my tu debatujemy?