Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patrycja.k1990

pracodawca zmusza do nadgodzin

Polecane posty

Gość patrycja.k1990

czesc! Pisze tutaj aby ktos doradził , co zrobic w takiej sytuacji.. Pracuje w sklepie , pracuje nas 10 osób.. Szefowa zmusza do nadgodzin, straszy że jesli nie bede przychodzila na nadgodziny to mi podziekuje i zwolni. zwolniła juz jedna osobe za to. za nadgodziny nie placi, nadgodziny nie są wpisywane... daje urlopy na żądanie ale ten urlop trzeba odrobić prędzej czy później... mam umowe o prace, pracuje w tym sklepie 7 m-cy Mam kilka pytań: -czy można takie traktowanie zglosic na policje/ ewentualnie sprawa w sądzie? (dodam że nie mam świadków w tej sprawie bo kazdy sie boi ,ludziom zalezy na tej pracy - ja to rozumiem z jednej strony) z tego co wiem to szefowa miala jakies sprawy w sądzie ale wygrała. wziela adwokata świadków... jesli sie ma kase to wszystko mozna załatwić. Doradźcie mi prosze, zalezy mi na pracy ale zmuszanie do nadgodzin to juz przegięcie ,dodam ze kilkadziesiat razy zgadzalam sie przychodzic na nadgodziny.. ale tego juz za wiele

Możesz zgłosić do sądu pracy ale musisz liczyć się z tym że wywalą Cię z pracy. pracodawcom juz się w d****h poprzewracało. najlepiej tyrac 15 godzin na dobe za marne grosze

Gość gość
a ile zarabiasz?

Gość patrycja.k1990
mam na ręke 1200 zł średnio. Są miesiace ze zarabiam 1160 a są miesiace ze zarabiam 1300 nie więcej. każe przychodzic dodatkowo w dni wolne ,trzeba isc do pracy.

To faktycznie "kokosy' Popracuj tam narazie a w miarę mozliwości szukaj czegoś innego. Żenada jak mozna dać pracownikowi taką wypłate.

Prowadź kalendarz. Zapisuje WSZYSTKIE nadgodziny, odrabianie urlopu na żądanie, itd... zapamiętuj i zapisuj z datami te teksty szefowej. I podasz ją do sądu. Odzyskasz całą kasę, nie bój się. A koszty sądowe poniesie szefowa.

Gość gość
oto polska wlasnie:O a po wprowadzeniu nowych przepisow moze byc tylko jeszcze gorzej

Gość gość
hujowy rynek pracy-wyzysk jak w 19 wieku

Gość patrycja.k1990
no wlasnie i za nadgodziny nie płaci, oszukuje a ciagle wymaga przychodzenia w dni wolne :( ja rozumiem ze jest pilna potrzeba przyjsc i pomóc bo np ktos zachoruje to ok mozna czasem wskoczyc na jego miejsce ale zeby szefowa zaplaciła za to albo dała dzien wolny , a nie , tak wykorzystac. boje sie ze jesli wystąpie z tym do sądu to przegram bo nikt niechce isc na swiadka.. bo była juz taka sprawa i szefowa wygrała. :(

Tak czy inaczej jak tak dalej pójdzie to się wykonczysz. Nie wiem w przypadku rzucenia przez Ciebie tej pracy ma kto Cie utrzymac przez okres , w którym poszukasz nowej pracy ?

Gość patrycja.k1990
ja moge zapisywac ale przed sądem to bedzie zwykly swistek papieru bo przecież nikt mi nie potwierdzi a ona swoich swiadków zawsze sobie znajdzie... czy mam szanse wygrac jesli bede miala tylko adwokata a swiadków nie

Gość gość
Zgłoś to na policje i do sądu Babe powinii zamknąc za takie coś!

Masz szansę. Zapisuj dokładnie, co robiłaś, itd... znam wiele takich spraw gdzie to PRACOWNICY wygrywali. Zresztą jak miała już taką sprawę - co z tego że wygrała?- to sąd też to weźmie pod uwagę.

Gość ania z warkoczem
do jakiego sądu ty chcesz z tym iśc?? najpierw to ty ponagrywaj rozmowy z szefową zebys miala dowody a potem z materialem dowodowym idziesz do państwowej inspekcji pracy, oni ja zalatwią

Gość patrycja.k1990
szukam czegoś innego , rozwożę CV ,wysyłam podania, prosze znajomych jesli by cos wiedzieli o jakiejs pracy to żeby dali znać Ja jako pracownik rozumiem ze mam obowiazki i zawsze staram sie w pracy, czasami zdarzają mi sie drobne błędy jak kazdemu , ale jestm pilna ,punktualna, nie marudze o dniu wolnym , tylko czekam na zasłużony urlop. chetnie bym wystapiła z tym problemem do sądu, wiem ze inne osoby w pracy tez narzekaja że ona tak traktuje.. ale na swiadka kazdy sie boi

To idźcie wszyscy na raz , albo wszyscy na raz przyjdźcie do pracy i nie róbcie nic zastrajkujcie. W kupie siła Nie wiem może wtedy coś do niej dotrze

Gość patrycja.k1990
kiedys ktos wpadł na taki pomysł ale potem nagle wszyscy sie wycofuja , kazdy sie boi , wolą cierpiec i byc poniewierani a ja jedna chyba nie dam sobie z tym rady :(

Gość gość
to jest chore naprawde... za marne 1200zł w podlym sklepie z********ac. Czy Ci pracodawcy nie myślą,że ludzie tez chcą żyć? Że mają opłaty, żoładek? Każa z********ac nadgodziny... Nie dośc,że cały dzień nie ma Cię to jeszcze pieniedzy porzadnych do domu nie przynosisz... Współczuje Ci i walcz o siebie! O szacunek do siebie!

Gość 21445676 4576 m
mozesz pojsc do adwokata i dowiedziec sie jak ja profesjonalnie zalatwic , porada kosztuje 50 zl , ale w niektorych miastach sa darmowe porady prawne przy jakichs urzedach najczesciej w poniedzialki miedzy 10-12. wygrasz i dostaniesz odszkodowanie 10 patykow albo wiecej .powodzenia

Ja bym tej babie powiedziała, że za 1200 zł może się pocałować w d*psko. Taką marną pracę znajdziesz w ciągu tygodnia. A nadużycia zgłoś do Pipu. Oni się tym zajmują.

Gość patrycja.k1990
dziękuję Wam za wyrozumiałość i wsparcie, milo mi ze ktos na forum popiera mnie i dobrze radzi. Musze wybrac sie do dobrego prawnika i walczyć o godne traktowanie przede wszystkim.. tylko szkoda że nikt z ekipy z pracy za mną nie zastanie :( kazdy sie boi - rozumiem bo to jest praca ,ja tez sie boje bo wiem ze mnie wywali i pewnie popsuje opinie bo się będzie mścić :( do pip mogę zgłosić ale jak Im udowodnie ze tak jest naprawdę..?

Gość patrycja.k1990
ciekawe ile kosztuje pełnomocnictwo u adwokata w takiej sprawie ,tak mniej wiecej...

Gość patrycja.k1990
albo moze pojde do inspekcji pracy i opowiem wszystko , zobacze co mi doradza

Gość Jakie to dziwne
Możesz zgłosić to do ispekcji pracy.Napisz anonimowo, Zapewniam że sprawdzą babę i zrobią jej kolo d**y.Opisz że zmusza pracownikow do nadgodzin, grozi zwolnieniem gdy ktoś się sprzeciwi - na dodatek nie płaci za dodatkową pracę.

Gość patrycja.k1990
no musze wreszcie ruszyc ten problem, bo jest coraz to gorzej. ostatnio w pracy wyjechała do mnie z tekstem "Mariola idzie na urlop wiec przyjdziesz dodatkowo kilka razy , sa takie sytuacje ze musimy sobie pomagac, bo inaczej ten sklep przepadnie jeśli wy nic z tym nie zrobicie, bo to od was zalezy..." i takie tam jej gadanie.. ja rozumiem takie sytuacje ,ale to nie jest moja wina ze Mariola idzie na urlop...

Gość A jak lubi być
Głosuj dalej na Tuska będziesz mieć "lepiej" To jego zasługa.!!

Gość patrycja.k1990
boje sie ze jesli załatwie to anonimowo to itak sie wyda , a ja sie boje jej zemsty , bo wiem jak narobiła koło doopy innym osobom.. Cały czas powtarza "zaczyna sie sezon urlopowy , wiec musimy sobie wzajemnie pomagac ,trzeba bedzie dodatkowo przychodzić, bo to dzieki wam ten sklep funkcjonuje..." jej chodzi o to ze jak niektóre osoby ida na urlopy to trzeba za nie isc do pracy , a potem gdy ta osoba wróci z urlopu to musi przychodzic za te co teraz poszły na urlop.

Gość patrycja.k1990
ja nie głosuje na tuska

Gość A jak lubi być
Niech ktoś jej dobry wpiertol spuści to się uspokoi.

Gość A jak lubi być
Najpierw trzeba ją zastraszyć a jak nie pomoże to wtedy.Innej rady na nią NIE MA