Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość M.Y.A.

Tanie, proste i dietetyczne przepisy

Polecane posty

Gość M.Y.A.

Nie wiem czy dietetyczne to dobre okreslenie, chodzi mi o dania na obiad lub kolacje, takie ktore zaspokoja glod ale nie beda bombami kalorycznymi. Oczywiscie zalezy mi tez aby produkty byly w miare tanie. Jesli macie jakies propozycje,, prosze napiszcie :)

Gość gość
ja mamm swoje jedno ukochane dietetyczne danie, faszerowana cukinie. robie sos pomidorowy jak do makaronu (tunczyk z puszki, cebula, czosnek, ziola, pomidory, papryka, czasem kapary, oliwki). z cukini wykrawam srodek, kroje i wrzucam do sosu, gotuje jeszcze chwile. nastepnie faszeruje, troche zoltego sera i zapiekam 30 minut. pycha@

Gość gość
ja mamm swoje jedno ukochane dietetyczne danie, faszerowana cukinie. robie sos pomidorowy jak do makaronu (tunczyk z puszki, cebula, czosnek, ziola, pomidory, papryka, czasem kapary, oliwki). z cukini wykrawam srodek, kroje i wrzucam do sosu, gotuje jeszcze chwile. nastepnie faszeruje, troche zoltego sera i zapiekam 30 minut. pycha@

Gość M.Y.A.
dzięki, na pewno wypróbuję bo brzmi pysznie. Nie przepadam za tuńczykiem jedynie. Może ktoś jeszcze coś podpowie?

Gość goscia
zamiast tunczyka mozesz dac jakiekolwiek inne mieso, np. indyka, kurczaka. x a oto moja ulubionosc ostatnimi czasy: pieczone w opakowaniu mieso z przyprawami. osobiscie najbardziej lubie lososia, ale indyk i kurczak tez wychodzi pysznie. na kawalek srebrnej folii kladziemy porcje miesa, a na wierzch dajemy duzo posikanego czosnku, korzenia imbiru oraz szczypiorku. polewamy sosem sojowym i oliwa. zawijamy szczelnie w folie i pieczemy ok. 15 minut rybe, 20-25 minut piers z indyka lub kurczaka (grubosc ok. 1cm). 180-200 stopni. x w tym samym czasie mozemy upiec warzywa, np. szparagi, pieczarki, kabaczki, brukselke w bardzo prosty sposob: polane oliwa i posypane przyprawami. czas podobny. masz caly posilek w jednym piekarniki, super smaki, zdrowo, jedzenie praktycznie robi sie samo, nie trzeba stac, mieszac, pilnowac, smazyc.

Gość goscia
ps. te kawalki miesa oczywiscie dobrze jest rowniez posolic i popieprzyc, ale uwaga z sola, bo sos sojowy bywa bardzo slony, a bywa i mniej.

Gość gość
ja tam uwielbiam warzywa na patelnie z ryżem wymieszane. Nie potrzeba mi nic więcej ;) PYCHOTA

Gość gość
posikany czosnek ale ponoc o g gustaw sie nie dyskutuje :D

Gość wróżka pietruszka
polecam spaghetti ze szpinakiem, lub rybę z warzywami, nadziewany filet z kurczaka, wszelkie mielone z indyczego mięsa. przepisy tutaj: http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/ zakładka:"obiadowo"

Gość Getlucky
Ja polecam łososia na parze. łosoś pomidor cebula 4 plastry Bielucha naturalnego w plastrach 2 łyżki oleju wegeta czosnek Łososia myjemy, osuszamy i przyprawiamy; następnie skrapiamy olejem i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Cebulę oraz pomidor pokroić w plasterki. Na każdym plastrze łososia ułozyć po plastrze pomidora, cebulki i plastry sera. Zapiekamy około 10 minut aż ser lekko się roztopi w temp. 180 st. c. Łosoś to samo zdrowie, Bieluch jest polecany przez dietetyków, pieczenie jest lepsze, niż smażenie, przepis jest łatwy i wszystkie produkty są łatwo dostępne. :))

Gość do getlucky:
losos ladny, ale vegeta go zepsuje i nie jest zdrowa. zamiast tego sol morska i swiezy pieprz :) a losos bedzie zdrowy, jak sie dowiemy, ze pochodzi ze zdrowej hodowli ;)

Gość Rudiii
Polecam roladki z łososiem i szpinakiem. Łosoś wędzony, szpinak mrożony, serek kanapkowy i placuszki tortilli. Serkiem smarujemy tortille, na to szpinak, na to łosoś, zawijamy i kroimy na mini roladki. Pychotka.

Gość gość
a ja polecam kiełki na patelnię, takie z różnych fasolek i soczewicy, mają mnóstwo białka w makro kosztują koło 10 zł za duże opakowanie, które wystarczy spokojnie na 4 osoby wystarczy je parę minut podsmażyć na patelni, doprawić czosnkiem i sosem sojowym i gotowe można podać z ryżem i dorobić ewentualnie jakiś sos, do tego surówka z kapusty i za 20 zł mamy naprawdę dobre jedzonko a na kolację można zjeść same, bez dodatków, też pycha

Gość Rudiii
Kilka przepisów na dietetyczne dania na stronie firmy Suempol

Gość gość
te kiełki na patelnię można też zrobić na niewielkiej ilości wody, nie trzeba koniecznie smażyć na tłuszczu to dla tych chorobliwie dbających o linię ;)