Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BonnieL

Usunięta skórka po bąblu, POMOCY!

Polecane posty

Gość BonnieL

Na stopie pojawił mi się bąbel od obtarcia w okolicach śródstopia. Robił się coraz większy, więc postanowiłam go usunąć. Głupia zamiast go tylko przedziurawić i pozwolić wodzie wypłynąć, usunęłam go razem z kawałkiem oddzielonej skóry. Wycięłam ją zdezynfekowanymi wcześniej spirytusem salicylowym cążkami do skórek. Trzymam miejsce pod opatrunkiem, żeby nie dopuścić do niego bakterii a pod prysznicem staram się niczego nie dotknąć tą raną, 2 razy dziennie, przed zmianą opatrunku przemywam miejsce wodą utlenioną. Martwię się trochę o czas gojenia... :/ Wiem, że powinnam była zostawić tę skórę, ale czasu już nie cofnę... Macie dla mnie jakieś porady co robić dalej? Spać bez opatrunku, żeby wysuszyć ranę czy trzymać ją jeszcze odizolowaną? Myślicie, że dojdzie do zakażenia pomimo tego, że przemywam "dziurę" wodą utlenioną? Miejsce wygląda w porządku, nie robi się czerwone ani nie ropieje. Tylko boli trochę. Powinnam się umówić do lekarza? Zaczynam się martwić. Ale jestem głupia... :(

Gość gość
Mi sie ciagle robia bable na stopach, wiec mam doswiadczenie. Czasem skore zrywam, czasem zostawiam... Gojenie przebiega i tak mniej wiecej tak samo. Moim zdaniem, jak masz mozliwosc, to nie zaklejaj, zeby docieralo powietrze. A jak gdzies wychodzisz to plaster i smaruj sobie tribioticiem, to sie szybciej zagoi (ale w miare mozliwosci ja chodzilabym bez plastra). No i przemywan octeniseptem.

Gość BonnieL
Dzięki za odpowiedź. :) A ile czasu mniej więcej zajmuje Ci gojenie się? Nie wiem czy zdejmować, bardzo boję się zarazków. Miejsce nie krwawi, ale skóra zdarta i to bardzo wrażliwe, narażone na bakterie miejsce... Tym bardziej, że jest na dolnej części stopy, więc dotykam tym ziemi za każdym razem jak stawiam nogę... :/ A octenisept jest lepszy do przemywania tego od wody utlenionej? Tak w ogóle to nie wiem jak mam się zachować pod prysznicem. Czy mam nie zdejmować opatrunku żeby chemikalia nie dotarły do rany, czy zdjąć ale stać na jednej nodze i nie dotykać tą stopą niczego, czy normalnie stać, obiema nogami... Poza tym miejsce mnie trochę boli. Czy to coś złego? Boli bo się goi, czy że na tym stoję, czy co?

Gość gość
mi tez sie czesto robią, ja sobie tylko przekluwam i zostawiam zeby sie samo zagoilo