Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Becikowe i rodzinne 2013

Polecane posty

Gość gość

Mam problem. Moja sytuacja jest taka - termin porodu mam wyznaczony na 28 czerwiec 2013. Chciałabym jak najszybciej uzyskać zasiłek rodzinny oraz becikowe. Mój problem polega na tym, że ojciec dziecka przebywa w Zakładzie Karnym i z tego, co się dowiedziałam - nie złożył PITU za 2011 rok. Czy przez to nie mam prawa do uzyskania zasiłku i becikowego? Jak wygląda sprawa uznania ojcostwa kiedy ojciec nie może pójść do urzędu stanu cywilnego, gdyż jest w Zakładzie Karnym? Proszę o pomoc. Od razu mówię - nie wpiszę w akcie urodzenia ojca nieznanego.

Gość gość
a jego pracodawca sam nie skladal jego pita ?

Gość gość
jak pracowal na czarno to jaki PIT:D

Gość gość
no to nie musi miec pita tylko wtedy zaswiadczenie o zarobkach za dane lata- powiedza CI za ktore

Gość gość
A skąd się bierze zaświadczenie za dane lata? Chyba jak zobaczą, że nie ma złożonego PITA to nici z becikowego?

Gość gość
Pracodawca nie złożył. Dowiedziałam się, że PIT za 2011 poprostu nie został złożony. Za 2012 jest wszystko jak należy.

Gość gość
Jak pracodawca nie złożył to on też złożyć pit-a nie musiał. Tylko aby dostać zaświadczenie o zarobkach musiałby złożyć chociażby pit zerowy inaczej na jakiej podstawie us ma wydać zaświadczenie...

Gość _Ela_
Jakie są potrzebne dokumenty do rodzinnego i becikowego?

Gość gość
Nie jest w stanie złożyć tego PITU. Nawet zerowego, bo jak, skoro jest w zakładzie. Moje pytanie polega na tym.. czy ja przez jego nieodpowiedzialność tracę prawa do świadczeń?

Gość gość
a ty pracujesz?

Gość gość
a jesteście małżeństwem? jeśli nie to nie ma znaczenia syt finansowa faceta.

Gość gość
Do becikowego : 1.wniosek o przyznanie becikowego. 2.zaświadczenie lekarskie matki dziecka, że matka zgłosiła się do lekarza ginekologa nie później jak w 10 tygodniu ciąży i pozostawała pod opieką lekarską przez cały okres ciąży. 3.oświadczenie, że drugi z rodziców nie otrzymał becikowego/ 4.oświadczenie członków rodziny o wysokości dochodów za rok poprzedzający rok złożenia wniosku (lub: dokument potwierdzający uzyskanie lub utratę dochodu, zaświadczenie lub oświadczenie o wysokości składki zdrowotnej, zaświadczenie lub oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego – jeśli o wsparcie ubiega się osoba będąca właścicielem takiego gospodarstwa). - skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - kopię dokumentu tożsamości osoby ubiegającej się o świadczenie

Gość gość
tak, nic nie dostaniesz

Gość gość
Nawet więzniowie skłądają pit-y! Są zwykłymi obywatelami i mają obowiązek rozliczania się z państwem. Nie złożył pit-a(i nie złoży go teraz) to us nie ma podstaw aby wydać zaświadczenie o dochodach- bez tego nie dostaniesz pieniędzy.

Gość gość
Pracuje, teraz jestem na zwolnieniu. Nie jestesmy malzenstwem. Ponoc potrzebne sa zaswiadczenia o zarobkach obu rodzicow.

Gość gość
Oczywiscie, ze wiem, ze wiezniowie tez sie rozliczaja. Złożył PIT za 2012. Teraz się okazalo, ze jest problem, bo nie został złożony w 2011.

Gość gość
a może będą brane pod uwagę zarobki z 2012 a nie 2011?

Gość gość
Po co potrzebujesz ten pit? zasiłek bierzesz na podstawie swojego i po problemie nie jesteście małżeństwem, tylko żeby dostać rodzinne musisz mieć alimenty na papierze a w twojej sytuacji to się wszystko komplikuje idź do Mopsu i się dowiedz co potrzebujesz żeby nie latać po porodzie tylko jeszcze teraz załatwić co się da.

Gość gość
Myślałam, że potrzeba jego pit, gdyż brane są pod uwagę zarobki matki i ojca dziecka.

Gość gość
z tego co wiem - pracowałam kiedys w Mopsie , to dopóki siedzi w Zakładzie Karnym, i nie moze isc do Urzędu uznac dziecka, wpisują ojciec nieznany. Wtedy nie potrzebujesz jego żednych papierów, dostajesz dodatkowo 170 zł dodatku z tyt samotnego wychowywania. Jak tylko wyjdzie, udacie sie uzac dziecko, to natychmiast powiadamiasz Mops, zalatwiacie jego papiery i ten dodatek jest zabierany - bo ojciec juz jest. Tylko musisz szybko zgłosic uznanie bo bedziesz musiała oddac dodatek jesli go pobierzesz jak dziecko juz bedzie uznane z odsetkami !

Gość gość
mi się wydaje że skoro już się każdy rozliczył to brane są z 2012, ja idąc w lutym byłam w szoku że z 2011 a nie 2012

Gość gość
Byłam radzić się pracowników MOPSU i w Urzędzie Stanu Cywilnego i wiem juz, że należy wpisać w tym przypadku ojciec nieznany a później po wyjściu z Zakładu Karnego ojciec może uznać dziecko. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.