Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bydgoszczanin1984

Udzielę porad prawnych za free / 2-3 osobom

Polecane posty

Gość gość
a masz oc

Gość gość
jakbyś cokolwiek wiedzial o prawie to wiedziałbyś z pewnością, do czego potrzebne jest oc

Gość gość
zjeżdżaj frajerzyno :o

Gość gość
o kolejny wróżbita na forum. witamy

Gość Zrujnowana matka
To powiedz mi proszę co mam poradzić ze sprawą syna. Jest już drugi miesiąc w areszcie. Zabił człowieka i prokurator chce mu dopiec. Adwokat zaś uważa że może uda się mu go wybronić jako " atak w obronie własnej , albo w afekcie " Jak to rozróżnić ? I jak mu pomóc ? Ja już mam neriwcę , spać nie mogę po nocach i nie skupiam się na pracy.

Gość gość
To ja zapytam. Mąż miał kredyt, którego nie spłacił w całości. Była windykacja a później komornik, który stwierdził niemożność ściągnięcia długu. Mąż nie pracuje a ja jestem na wychowawczym. Nie mamy nic cennego co mogło by zainteresować komornika. Teraz po roku jak komornik zrezygnował dostaliśmy pismo z innej firmy windykacyjnej. Będą od nowa próbować ściągać dług. Odsetki duże obliczone zostały. Czy można jakoś się dogadywać żeby część umożyć? A przedawnienie? Można jakoś w ten sposób próbować?

Wie Pani co ? Zastanawiają mnie podobne sprawy z jednego powodu.. Adwokaci zawsze mówią że " może uda się im kogoś wybronić". Ale ja Pani powiem że to kłamstwo , bo skoro facet siedzi 2 miesiace w areszcie i czeka na rozprawe to znaczy że materialy dowodowe już sa zebrane i sprawa jest jasna. Choć z drugiej strony sąd nie musiał by nakładać tak surowej kary ja podejrzanego jeżeli było by tak oczywiste. ( jego niewinność ) Do rzeczy : Na pewno nie jest to zabójstwo jak to Pani nazwała , otóż gdyby takie było sąd już by poświadczył mu winę. Zabójstwo to inaczej umyślne spowodawanie przestępstwa i kary są surowe.Typ podstawowy zabójstwa określa art. 148 § 1 kodeksu karnego: Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. Afekt natomiast to temat rzeka i wypowiadać w tej sprawie musi głównie psycholog sądowy. Psychoterapeutą , a nawet psychiatra. To on wskaże na temat hospitalizacji lub nie. Zaraz Pani dopowiem o odparciu ataku gdyz to jest ważne

Gość Zrujnowana matka
czekam i dziękuję za poświęcony czas.

Tu są typy zabójstwa : Typy kwalifikowane zostały wymienione w art. 148 §2 i §3 polskiego kodeksu karnego. Zgodnie z ustawą są to zabójstwa: ze szczególnym okrucieństwem, w związku z wzięciem zakładnika, zgwałceniem albo rozbojem, w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie, z użyciem materiałów wybuchowych, dokonane jednym czynem na więcej niż jednej osobie, dokonane na funkcjonariuszu publicznym podczas lub w związku z pełnieniem przez funkcjonariusza obowiązków służbowych związanych z ochroną bezpieczeństwa ludzi lub ochroną bezpieczeństwa lub porządku publicznego. Pani sama musi dojść do tego czy syn się pod któryś kwalifikuje. Bo jeżeli nie mówimy o nieumyślnym spowodowaniu śmierci ,a w takiej sprawie Pani syn nie tyle co zostanie zwolniony z aresztu , ale również należeć mu się będzie odszkodownie moralne , o co też proponował bym wystąpić w sprawie. Nieumyślne spowodowanie śmierci – nieumyślne działanie skutkujące śmiercią innej osoby, poprzez niezachowanie odpowiedniej ostrożności albo w innych przypadkach określonych w prawie karnym. Wszystkie kwalifikowane typy różnych przestępstw; skutkujących śmiercią człowieka definiuje się jako nieumyślne spowodowanie śmierci jako następstwo (np. pobicia). Nie jest ono jednak uprzywilejowanym typem zabójstwa. Ale jeżeli to nieumyślne spowodowanie śmierci to musi Pani wiedzieć że dowód w tej sprawie leży jemu na dłoni. Proszę teraz o streszczenie wyczynu i proszę uzgodnić ze sobą wszelkie detale. To mi pomoże rozpoznać działanie i wysłać Panią pod właściwy organ.

Gość gość
przecież bydgoszczanin to prostak tępak z wykształceniem podstawowym w dodatku bezrobotny.

Gość Zrujnowana matka
No ja sama nie wiem wszystkiego , ale z tego co mi powiedział adwokat to pobili się z kolegą i tak wyszło. On bronił się bo tamten był pijany i się na niego rzucił , ale on też był pijany i mało pamięta. No tak to wygląda.

Gość gość
Nie słuchajcie go. Wkleił fragment kodeksu karnego i udaje że się zna. Jego porady są nic nie warte, on może wam tylko zaszkodzić

Wypraszam sobie. Jestem artystą i znam swoją wartość , po za tym wiele osób mnie tu wspiera. Ale to nie ten temat. Co do Pani... Proszę wyszczególnić. Muszę znać wszlekie detale. Co ich łączyło ( kolegów że doszło do takiego zdarzenia ) To chodzi o potencjalny motyw sprawcy. Nie wiem... KObieta , finanse.. Jakim narzędziem został zabity , a może otruty co dyskwalifikowało by Pani syna z listy osób " podejrzeanych o niewinność " Proszę wyszczególnić. Niech Pani wyleje tu wszystko co Pani dowiedziała się przez adwokata czy policję , lub znajomych

Gość gość
a kim ty jestes, zeby udzielac porad prawnych i podwazac zdanie adwokatow? :D artysta z koziej dupy traba od kiedy to artysci udzielaja porad prawnych? :D

No właśnie mówię niewieli wiem , ale na pewno się pobili i użył noża. Podobno to był nóż tego kolegi. Miał go nim zaatakować i mój syn jest dźgnięty. Policja i znajomi uważają że zrobił to żeby się wybielić. Znam jego matkę i od tamtje pory nie odzywamy się do siebie. Mieszkam na wsi a tu każdy zna każdego i ludzie gadają. Mogli pobić się o dziewczynę , zresztą tak uważa mój syn. Ja nie wiem co mam robić.

Gość gość
Do zrujnowanej matki Zazwyczaj broni się mordercę(sorry, ale zabił człowieka) właśnie obroną własną lub działaniem w afekcie. Niech pani napisze, w jakich okolicznościach doszło do zabóstwa. Jeżeli chodzi o obronę konieczną to jest to okoliczność wyłączająca bezprawność. Jeżeli adwokatowi udałoby się udowodnić, że doszło do zabójstwa w obronie własnej, to syn nie zostanie skazany. A kiedy mamy obronę kocznieczną? Jeżeli to syn został zaatakowany i musiał się bronić. Co do afektu, to jest to okoliczność łagodząca. Syn zostanie skazany, ale na łagodniejszą karę tzn mniej lat więzienia.

Gość gość
Kurvviarzu może Jesteś "artystą" ale nie prawnikiem. Przestan oszukiwać ludzi. Każdy może sobie poczytać kodeks to żadna filozofia. Naprawdę chcesz komuś zaszkodzić pajacu?