Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chamskie traktowanie kobiet w ciąży.

Polecane posty

Gość gość
Autorko ja sie w ciazy czulam ok ale Cie rozumiem. Tutaj nie masz co pytac bo to dzieciaki tych starszych osob co cie staranuja jak tu ktos napisal, ja nie zapomne jak mialam pileczke starszy pan przede mna mowi ze mnie przepusci hehe a mial tylko jeden produkt tak jak ja-bo akurat na spacerze weszlam po wode no ale jakbym sie zle czula napewno bym po kogos zadzwonila aby nawet 30 km przejechal bo kolejka a ja chce mala butelke wody kupic :) tutaj to w wiekszosci plebs i chwasty wiec nie sluchaj :) media tego nie naglasniaja a szkoda jakie sa prawa kobiet w ciazy, m.in. ustapienie miejsca w autobusie lub przepuszczenie w kolejce nawet jak tutaj napiszesz ze cie nikt nie przepuscil w kasie z pierwszenstwem to cie zjada :) powiem na ich poziomie-lej na suki :)

Gość gość
A ja miałam taką sytuację. Stoimy w kasie pierwszeństwa, kasują się jacyś państwo po 60tce, przed nami babka około 50 z 2 zgrzewkami napojów i kilkoma innymi rzeczami i my. Stoję i czekam, pani została skasowana a kasjerka się jej pyta czy ma kartę na punkty. Pani oświadcza, że nie i chce ją założyć. No to się zaczyna wypisywanie danych. Myślałam już, że mnie coś trafi. Za nami stanęła grupka chłopaków z napojem do skasowania (flaszka już zapłacona była heheh) i do kasjerki, czy długo jej jeszcze zejdzie. Reakcji brak. Czekam dalej, mąż już strzela piorunami z oczu w stronę kasjerki. Pani dalej wypisuje dane klientki i tłumaczy jej coś. Nie wytrzymałam już i się jej pytam, czy długo ma zamiar się tym jeszcze zajmować bo ja tu czekam. Na co kasjerka oburzona do mnie mówi, że ta pani też jest klientką i musi ją obsłużyć. Mąż nie wytrzymał i do kasjerki z tekstem czy jest ślepa i nie widzi, że żona w ciąży jest??????? Ja też już nie wytrzymałam i mówię do szanownej kasjerki, że nie po to idę do kasy pierwszeństwa, która jest dla mnie przeznaczona bo mam siły stać w kolejce, a ta pani może się skasować w kilkunastu innych kasach, które są dla wszystkich przeznaczone!!!!!!!!!!!!!!!!! Po za tym ankietę pani może sobie sama wypełnić na boku i ją za chwilę oddać. Pani klientka nic się nie odezwała do nas, chyba jej się głupio zrobiło a kasjerka chyba się zorientowała dopiero wtedy na jakiej kasie siedzi. Ale pani jeszcze bezczelnie po skasowaniu poprosiła o papieroski bo o nich zapomniała, kasjerka wyszła do innej kasy po nie, aż w tym czasie już dziewczyna siedząca na kasie obok się nas zapytała czy nas skasować bo widziała całą sytuację. Na szczęście pani wróciła i dosyć szybko poszło. Jednak słowa przepraszam nawet nie usłyszałam. Kasjerka skasowała nas bez słowa i mąż tylko na odchodnym rzucił jej do widzenia. Żałuję, że nie poprosiłam pani o przedstawienie regulaminu korzystania z kas pierwszeństwa, ale następnym razem to zrobię. Stałam grzecznie i czekałam na swoją kolej, nie wpychałam się przed nikogo chociaż mam do tego prawo a tu jeszcze takie traktowanie.

Gość gość
ustapienie miejsca w autobusie czy w kolejce to nie prawo kobiet, kore mozna egzekwowac. To ylko kultura i uprzejmosc. I nikt nigdy by nie odmowil, chyba ze juz jakies naprawde trudne przypadki...

Gość a tak a propos
gość masz autorko roszczeniowe i pretensjonalne podescie do zycia. Bluzgasz tu na ekspedientke, robisz z siebie cierpietnice zamiast kultralnie poprosic klientow stojacych przed Toba w kolejce o przepuszczenie wiesz , co oznacza slowo pretensjonalny??? do k***y nedzy ,ze uzywasz ni przypial mi przylatal?? staloby sie komu co jak by przepuscil kobiete w ciazy??? , korona by mu spadla z pustej glowy>??? gdzie macie mozgi i serca???

Gość gość
"nawet jak tutaj napiszesz ze cie nikt nie przepuscil w kasie z pierwszenstwem to cie zjada" o kolejna! moze nikt jej nie przepuscil, bo o to nie poprosila? a ludzie nie maja oczu dookola glowy i nie mysla tylko o tym, czy przypadkiem nikt z pierszenstwem za nie stoi? grzeczna prosba w wiekszosci przypadkow zalatwia sprawe. trudne?

Gość gość
ona nikogo nie poprosila o przepuszczenie! Nikomu nie dala nawet szansy na to by ja przepuscil :D

Gość gość
"Oczekuje, ze wszyscy beda z daleka idziec jej brzuch i rozscielac czerwony dywan. Jak sie ktos zle czuje to nie awsze to widac" xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Dobre podsumowanie naszych kochanych ciężarnych, które przez to, że "pod serduszkiem noszą nowe życie" uważają że cały świat ma stanąć i je podziwiać. Jak się człowiek źle czuje, to siedzi w domu. Po zakupy można wysłać męża. Tym bardziej, że skoro nie pracujesz autorko, to możesz takie rzeczy zaplanować :) jak ty sobie poradzisz, jak się dziecko urodzi, skoro już teraz jesteś taka nieogarnięta?

Gość no i ????????????
Przeciez jak ludzie stoją w kolejce do kasy to nie szukają za sobą kobiet w ciąży . Jakbyś poprosiła to pewnie by cie przepuścili. Z drugiej strony nie byłaś sama tylko z facetem . Mogłaś wyjść z sklepu do samochodu a teściu mógł zapłacić za zakupy.

Gość a tak a propos
no i ???????????? Przeciez jak ludzie stoją w kolejce do kasy to nie szukają za sobą kobiet w ciąży . Jakbyś poprosiła to pewnie by cie przepuścili. Z drugiej strony nie byłaś sama tylko z facetem . Mogłaś wyjść z sklepu do samochodu a teściu mógł zapłacić za zakupy. xxxxx Tak jasne, bo jak stoisz w kolejce do kasy to jestes zagapiony tak w swoj koszyk i w siebie , ze juz nic nie widzisz, bo to jest credo zycia widziec koniec wlasnego nosa i nikogo naokoło, maskra co sie teraz dzIejej z ludzmi:(

Gość ja stojac w kolejce patrze
przed siebie, a nie szukam ciezarnych niemot co to jezyka w gebie nie maja zeby poprosic o przepuszczenie w kolejce:O A ustepowalam nie raz kobietom w ciazy jak poprosily. Ale zebym miala ich wylapywac wzrokiem i moze jeszcze blagac by laskawie zgodzily sie isc pierwsze?

Gość no i ????????????
No wyobraź sobie ze jak stoję w kolejce do kasy to nie kręcę się wokół własnej osi i nie gapie się na inne osoby(a tym bardziej w ich brzuchy ) .Raczej stoję zamyślona ..

Gość gość
jak stoje w kolejce to nie rozgladam sie po ludziach przeciez...

Gość a tak a propos
dla mnie jest naturalnym , kiedy widze kobiete w ciazy czy starsza osobe przepusc ja w kolejce lub ustapic jej miejsca w tramwaju czy autobusie, bo tak zostalam wychowana, to jest po prostu kultura i empatia i zrozumienie sytuacji innych , nikt mnie o to nie musi prosic.

Gość gość
Na co kasjerka oburzona do mnie mówi, że ta pani też jest klientką i musi ją obsłużyć. Mąż nie wytrzymał i do kasjerki z tekstem czy jest ślepa i nie widzi, że żona w ciąży jest??????? Ja też już nie wytrzymałam i mówię do szanownej kasjerki, że nie po to idę do kasy xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Twój mąz ma słabe nerwy. Swoja droga kasjerka miała rację, każdy klient ma prawo być obsłużony - po prostu tak się złożyło, że potrwało to dłużej. A mężowi radze parzyć melisę.

Gość gość
a tak a propos dla mnie jest naturalnym , kiedy widze kobiete w ciazy czy starsza osobe przepusc ja w kolejce lub ustapic jej miejsca w tramwaju czy autobusie, bo tak zostalam wychowana, to jest po prostu kultura i empatia i zrozumienie sytuacji innych , nikt mnie o to nie musi prosic. ggg Ale co ma wspólnego jazda w autobusie do stania w kolejce w markecie?? NIC!!! Problem zaczyna się gdy kobiety przesadzają i wyłudzają wszystko bo one są w ciąży. Równie dobrze można dać jakieś uprawnienia mężczyznom bo są mężczyznami. Jasne, że kobietę w takim stanie należy traktować inaczej ale to nie powód by inni ludzie byli traktowani/ dali się traktować jak istoty gorszej kategorii.

Gość gość
ja byłam w szoku kiedy byłam w tesco bo otworzyli dla mnie kase:) byłam z mężem, nie upominałam sie o nic stałam grzecznie w kolejce a tu taka niespodzianka:) autorko chodz na zakupy do tesco

Gość gość
autorko mialas pecha i trafiłaś na jakiegoś chama -chociaż jak czytam teksty ze za dużo jadlas ,nie cwiczylas itp. ....to normalnie szok ,skoro kobieta nie potrafi zrozumieć kobiety

Gość gość
Kasa z alkoholami nie jest do kasowania innych zakupow Ekspedientka dobrze zrobila

Gość gość
jednak to wlasnie kobieta dla kobiety jest najbardziej zgryzliwa.Sama nie dawno urodzilam i tez mialam za soba duzo nie przyjemnych sytuacji.Nigdy nie przepuszczono mnie w kolejce(raz wyjatek bardzo mlodzi ludzie mnie przepuscili) jednak ja widzac ciezarna ustepuje miejsca,kolejki i to z przyjemnoscia.W wy wrednie kafeterianki jestescie chyba bardzo w zyciu nie szczesliwe ze nawet do kobiety w ciazy plujecie jadem.

Gość one.one.one
Ciąża jest stanem odmiennym i odmienne traktowanie z mojego punktu widzenia się należy, no ale ja jestem damą a nie wieśniaczką. Tutaj widać z jakich domów ludzie pochodzą, jak robotniczo- chłopskich to podejście do kobiety w ciaży jest jak do klaczy rozpłodowej- nic jej nie jest, niech idzie w pole orać i jeszcze chomąto jej nałożyć. Sama z siebie proponuję kobietom w ciaży, moje miejsce w kolejce i często muszę bronić przed wiśniakami w kolejce, sama jeszcze w ciąży nie byłam, ale na szczęście mam taką sytuację, że w kolejkach żadnych stać nie będę musiała. Pozdrowienia dla ludzi życzliwych, których 5 min. nie zbawi :)

Gość snoep
Autorko, bardzo Ciebie rozumiem!kiedys sama znalazlam sie w podobnej sytuacjii i zaczelam sie zastanawiac jak te matki wychowuja swoich synow, swoje corki! Poniekad jest to po prostu zenujace! Kiedy bylam 36 tyg. ciazy, czyli brzuch byl bardzo widoczny, jechalam pociagiem. Byla to godzinna podroz i akurat tak sie zlozylo, ze o tej porze duzo ludzi wracalo z pracy. W pociagu tlok i zero wolnych miejsc. Ja znosilam ciaze dobrze, a mimo to od dlugiego stania kregoslup mi siadal. I wcale nie trzeba byc w ciazy, aby zrozumiec, ze taki wielki brzuch jest jednak obciazeniem dla kregoslupa! Stalam juz takchyba z 15min. i nikt nie zapytal nawet, czy chcialabym usiasc. Co ciekawe, ludzie udawali, ze mnie nie widza! Dopiero po okolo 20min. jakis starszy pan z laska pod reka zapytal, czy chce usiasc. Spojrzalam na tego pana i po prostu glupio mi sie zrobilo, ze osoba starsza, ktora ledwo sama stoi, zapytala sie czy chce usiasc. Sklamalam, powiedzialam ze postoje, bo juz sie nasiedzialam. Bylo to po prostu zenujace. Moj synek ma obecnie kilka miesiecy i bede mu wpajala, ze osobom starszym badz kobietom w ciazy ustepuje sie miejsca. Nie chce aby syn wyrosl na takiego gbura i buraka!

Gość gość
wiedziałam,że na Ciebie najadą tutaj zaraz Autorko,ale na tym forum nie spotkasz się ze zrozumieniem bo tutaj siedzą tacy sami ludzie jak ci w markecie,chamy i bydło...

Gość gość
Ustąpienie miejsca czy przepuszczenie w kolejce ciężarnej, która ma mało produktów to rzeczywiście uprzejmość, której co prawda nie można egzekwować, ale to dobry gest, którego się w duchu oczekuje. Ale nie rozumiem dlaczego ma się przepuszczać czy otwierać kasę dla kobiety w ciąży która 'stoi z pełnym koszem' i z facetem. 'No ale ja jestem damą' - boskie :D

Gość gość
i jestem przerażona tym z jakimi rówieśnikami moje dziecko będzie musiało mieć do czynienia,bo skoro tylu dorosłych ludzie nie ma w ogóle kultury i odrobiny uprzejmości i zrozumienia to ich dzieci są takie same, wstydzę się ,że mieszkam w Polsce

Gość gość
i jestem przerażona tym z jakimi rówieśnikami moje dziecko będzie musiało mieć do czynienia,bo skoro tylu dorosłych ludzi nie ma w ogóle kultury i odrobiny uprzejmości i zrozumienia to ich dzieci są takie same, wstydzę się ,że mieszkam w Polsce

Gość one.one.one
snoep, U mnie w rodzinie i w rodzinie męża, nie znajdzie się ani jedna osoba, która by się tak zachowała, ale większość ludzi to buraki, które nie mają w sobie, ani empatii ani klasy. Siedzą sobie zadowoleni i udają, że nie widzą osoby w potrzebie i patrzą na innych, aby coś zrobili, bo wydaje im się, że będą frajerami jak ustąpią :) Kiedyś mi się w głowie nie mieściło, że można sie tak zachowywać, no ale po wypowiedziach niektórych tutaj "matek polek" widać, ze czeka nas jeszcze kilka pokoleń wieśniaków...bo one wychowają kolejnych...

Gość Autorko tu nie chodzi o
chamskie traktowanie kobiet w ciazy tylko po prostu o ogólnie niezyczliwa sprzedawczynie. czy bedziesz w ciazy czy nie w ciazy czy starsza czy mlodsza czy niepelnosprawna cale zycie bedziesz stykac sie z brakiem uprzejmosci bo spoleczenstwo nie sklada sie z samych milych, pomocnych i kulturalnych ludzi i trzeba to po prostu jakos zniesc jesli chgce sie w nim zyc zamiast tak przezywac i sie tym ekscytowac...

Gość Autorko tu nie chodzi o
do snoep - trzeba bylo podejsc do kogos kto w miare zdrowo wyglada i zywczajnie zapytac czy ci miejsca nie ustapi bo zle sie czujesz zamiast pomstowac w duchu na tych wstretnych pasazerow, korona by ci z glowy nie spadla, a na kulturalna prośbę ludzie niezwykle rzadko reaguja w sposob niekulturalny (oczywiscie wyjatki sie zdarzaja ale generalnie glupio odmowic w takiej sytuacji)

Gość Ciąża to wasz wybór....
i wasza decyzja na dalsze życie, nikt nie musi wam nadskakiwać i ustępować, i nie jest to śmiertelna choroba tylko odmienny stan. A kto wam każe być w ciąży, drogie samolubne panie?

Gość gość
bo problem polaków polega na tym, że chcemy aby inni się domyślali czego nam akurat potrzeba ...