Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zwolnienie lekarskie w ciąży a wypoczynek.

Polecane posty

Gość gość

Witajcie! Mam pytanie może ktoś mi coś podpowie. Obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży i od 1 lipca idę na zwolnienie, pracowałam cały czas, prace mam lekką, ale jest tam klimatyzacja a ja od klimatyzacji od razu choruje i mam zapalenie gardła i zapchany nos, a ogólnie czuje się dobrze, ciąża przebiega prawidłowo, po za tym jest mi coraz ciężej więc między innymi z tego powodu odchodzę a nie z lenistwa! a moje pytanie brzmi w lipcu chciałabym wyjechać z mężem nad morze na kilka dni, czy mogę się spodziewać jakiejś kontroli z zusu?

Gość soulsister
Oczywiście, że możesz spodziewać się kontroli. Ja jestem na L4 od kilku miesięcy (ciąża wysokiego ryzyka), a ZUS jak na razie do mnie nie zapukał, ale znam kilka przypadków, kiedy pojawiali się w 1-2 tygodniu po dostarczeniu zwolnienia.

Gość gość
wszystko jest możliwe, wróżkami nie jesteśmy :) ja miałm kontrolę z zus-u, po miesiącu od zwolnienia. Na szczęście byłam w domu :) moze lepiej weź tydzień urlopu na czas wyjazdu. a po powrocie L4

Gość gość
dla kilku dni lepiej nie ryzykować, dokładnie weź urlop.

Gość gość
jeżeli na zwolnieniu jest zaznaczone że chory moze chodzoc to mozesz spokojnie wyjechac nad moze

Gość gość
kontroli zawsze można sie spodziewac. Tak jak radza poprzednickzi weź urlop a później idz na zwolnienie

Gość gość
jak leżąca ciaża to nie możesz, w innych wypadkach możesz

Gość gość
to że może "chodzić" w ciąży nie znaczy że kontrola jej nie obejmuje. na zwolnieniu chodzącym też trzeba być w domu a nie na wczasach.

Gość gość
dlaczego w domu? a może pojechała wypocząć do rodziny albo kurcze c**j wie gdzie jeszcze.... Nie musi leżec to kontrola jezdzic za nią nie będzie