Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy picie 2-3 kaw dziennie moze szkodzic zdrowiu?

Polecane posty

Gość gość
2 nie, ale 3 to juz moze przesada. kawa ma plusy i minusy

Gość gość
a ja mam inne pytanie. Lubię kawę, jedną szklankę dziennie ale nie jestem jakaś od niej uzależniona, nie muszę jej pić. Co będzie lepsze dla zdrowia, wypić tą szklankę dziennie czy w ogóle jej nie pić? Bo kawa chyba nie jest niezdrowa.

Gość gość
jesli pijesz parzoną to jedna szklanka na dzień nie zaszkodzi. kawa świetnie poprawia przemiane materii

kawa nie poprawia przemiany materii, tylko powoduje skurcze żołądka i jelit, co z kolei powoduje natychmiastowe wypróżnienie się lub/i bóle brzucha ogólnie nie jest zdrowa lepiej pić coś, co ma np. antyoksydanty, jak zielona herbata

Gość pinnkowa
a jak piję rozpuszczalną 2-3 szklanki z mlekiem?

Gość gość
ewa głupoty piszesz. kawa ma swoje plusy jak i minusy. czyli zdrowemu człowiekowi w rozsądnych ilościach na pewno nie szkodzi zdrowiu

Gość sfrustrowana 35
poza tym, że wypłukuje dużo magnezu, który należy uzupełnić i nie jest to zdrowe dla wysoko ciśnieniowców. Podobnie jak herbata

Gość sfrustrowana 35
na niskie ciśnienie jest nieoceniona

Gość gość
2-3 sa zupelnie ok

tylko ile mamy niskociśnieniowców, a ile wysoko? no i niskie ciśnienie w sumie oprócz takiego sobie samopoczucia nie jest żadnym problemem zdrowotnym, za to podwyższone ciśnienie to 100 problemów jeszcze jakieś plusy kawy dla zdrowia?

Gość sfrustrowana 35
Mylisz się moja droga. OD razu widać, że nie wiesz jak to jest jak nie możesz wstać z łożka , bo masz 60/40. Niskie ciśnienie jest równie niebezpieczne jak wysokie. Wielu osobom wydaje się, że niskiego ciśnienia się nie leczy, a to jest nieprawdą. Kawa działa również moczopędnie i u niektórych jest to korzystne.

nie mylę się i wiem, co znaczy mieć niskie ciśnienie, bo takie właśnie mam od niskiego ciśnienia jeszcze nikt nie umarł, od wysokiego - miliony kawy prawie wcale nie piję, we wstawaniu pomaga mi silna wola :)

Gość sfrustrowana 35
To nie silna wola to twój jad od samego rana

Gość gość
Ewa, 33 a jakie są plusy kawy? dla zdrowia człowieka oczywiście? 1. pomaga w trawieniu 2. ma wplyw na estrogen 3. moze znizać ryzyko wylewu u kobiet 4. prewencja przez cukrzyca, Parkinsonem, nowotworami 5. chroni przed Alzheimerem

może i tak, w każdym razie nie muszę stosować używek, żeby dobrze funkcjonować, nawet z mizernym ciśnieniem :)

Gość gość
Lubię napić się kawy.Czasami,ale rzadko wypijam 2.Kawka podnosi cisnienie i po niej jestem ożywiona. Nie jestem uzależniona od picia kawy.Każdego dnia pije zieloną herbatę, świństwo jak diabli ale dla organizumu skuteczna.

1. nie pomaga w trawieniu, powoduje natychmiastowe wydalanie 2. to może być i plus i minus, przy np. nowotworze hormonozależnym byłoby zabójcze 3.podniesione ciśnienie obniża ryzyko wylewu? a na jakiej zasadzie? jest dokładnie odwrotnie 4. tego nie wiem, aczkolwiek większość ludzi kawę słodzi, co na cukrzyce wpływa nienajlepiej...

Gość gość
Ja kawę piję nie dla zdrowia a dla smaku ;) Słodycze też zdrowia nie dają a jednak sobie nie odmawiamy, no chyba że ktoś jest na wiecznej diecie.

Gość gość
Jak źle parzysz albo kupujesz jakąś wątpliwej jakości - to rzeczywiście świństwo. :O

Dziwi mnie przesiadywanie całymi dniami w necie osobie o niku Ewa33 :D jakie to żalosne.Czy nie masz innych zajęć? Pewnie jesteś samotna bo to nie możliwe żeby nie mieć sensownego zainteresowania i pisać o bzdetach?!

Gość gość
oj ewka ewka jak ty mało wiesz a najwiecej szczekasz. poczytaj sobie o dobrych wlaściwosciach kawy, doinformuj sie a potem pisz te bzdety.

Gość gość
kawa także zawiera antyoksydanty, stąd może zapobiegać niektórym typom raka może zapobiegać demencji i poprawiać sprawność intelektualną osób starszych zbyt niskie ciśnienie może nieść ze sobą ryzyko zapaści, więc nieprawdą jest że niedociśnienia się nie leczy, zbyt niskie ciśnienie tak samo uszkadza narządy wewnętrzne jak nadciśnienie, przy nadciśnieniu twardnieją naczynia krwionośne, przy niedociśnieniu narządy są niedokrwione o zapobieganiu cukrzycy ktoś wspomniał, nie rozumiem argumentu że picie kawy przyczynia się do cukrzycy, nie każdy słodzi kawę u osób które mają obrzęki: wolałabyś napić się kawy czy łykać Furosemid ?

Gość gość
Ewa, 33 - a ty co taka "mundra" jesteś ze niby wiesz lepiej od naukowców?

uhm uhm kawa samo dobro no i ja samotna... nawet czasem chciałabym być uwielbiam takie teksty :) dobra, no to idę na chwilkę zupę dokończyć, bo chyba kurak miękki już

Gość gość
ewka od wielu juz lat czerpie przyjemność z dosrywania i pisania bzdur na kafe. biedna, zgorzkniała, samotna kobieta.

Gość gość
Ewa, jesteś durna, matka dzieciom a cały dzień bzdety w necie wypisujesz i udzielasz się na każdym temacie weź lepiej dzieci na spacer

Gość gość
i widzisz jaka jesteś ograniczona. nie samo dobro, bo są plusy i minusy kawy. wlasnie doinformuj sie najpierw a potem wymądrzaj. co za wredna raszpla, która niby wszytsko wie najlepiesz, doslownie w kazdym topiku swoje mądrości