Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość puff

jak walczyć o edukację seksualną?

Polecane posty

Gość puff

Witajcie, czy macie jakieś pomysły/ rady dotyczące prowadzenia działalności związanej z prowadzeniem zajęć z edukacji seksualnej w szkołach i prowadzeniem działalności związanej z tym tematem ogólnie - wiązałoby się to z walką o szerszą dostępność badań przeciwko chorobom wenerycznym, itd.? chciałabym się zająć taką tematyką, jednak nie wiem, od czego zacząć i pod jaką organizację się podpiąć, żeby działać skutecznie. będę wdzięczna za rady ;)

Gość gość
Twoj nick pasuje do tematu:D

Gość gość
a nie mozesz wymyslic innego nicka?:O

hehe, daj mi juz spokój z tym nickiem :P ale dzięki, że przynajmniej podbijasz temat :P

Gość gość
coś w rodzaju pogadanek w szkołach ? czy jako fundacja walcząca z nieuświadomieniem ?

jedno łączyłoby się z drugim - fundacja walcząca z nieuświadomieniem byłaby ciekawą formą, jednak na początek chciałabym się "podpiąć" pod jakąś instytucję o ugruntowanej pozycji, żeby w ogóle ktokolwiek zechciał mnie słuchać i wesprzeć.

Gość bionau
Edukacja seksualna w szkole???PO CO? Jest biologia i przygotowanie do życia w rodzinie. Sama tego uczę. I omawiam w szerszym zakresie niż zakłada program. Uczę w gimnazjum - i na tym etapie wiedza którą przekazuję jest wystarcająca dla tych dzieci. Moim zdaniem dodatkowy przedmiot to było by dublowanie.

Gość gość
no dobra podbijam:Pa cala akcje nazwij Puff,mowi samo samo za siebie:Pi zamiast na lekcje religii to do Puff´u i juz jest jest edukacja seksualna w pelnym wymiarze:D

Gość gość
większość kół którymi jesteś zainteresowana jest raczej ideowo jakoś zobowiązana- jeśli interesuje cię tylko przekazywanie informacji to najprędzej odepniesz ise pod jakieś poradnie .

bionau - dobrze, że się starasz, ale niestety nie wszyscy nauczyciele i nie wszystkie szkoły przykładają wadę do tej kwestii i się przejmują. nei chodzi mi o obowiązkowy przedmiot, tylko o zajęcia dodatkowe/ międzylekcyjne dla zainteresowanych szkół, które spełniałyby funkcję partnerską w tym wypadku. nawet, jakbym chciała wprowadzić obowiązkowy przedmiot tego typu, to jakim cudem miałabym zdobyć poparcie w rządzie...

gość 1 - ok, rozumiem twój przekaz, ale ja jednak wierzę, że to będzie wiecej warte, niż puff :P gość 2 - tylko jak przekonać poradnię do siebei... czemu miałaby zatrudniać akurat mnie? to będzie wyzwanie... mogę zarzucic im pomysł, ale ukradną mi pomysł albo zatrudnią kogoś znajomego albo z doświadczeniem, albo w ogóle nei będą zainteresowani, bo "za dużo roboty"

Gość gość
nie mozęsz otworzyć własnej dizałalności i dizałać na zasadch na jakich dizałaja inne tego rodzaju placówki - poradnictwo , kontakty z innymi fachowcami , przekazywanie wiedzy , pogadaniki w szkołach ?

chciałabym, ale zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest łatwo się wybić i zdobyć zaufanie / uznanie, stąd moja idea, żeby zacząć najpierw współpracę z instytucją, która zajmuje się oświatą/ zdrowiem publicznym, itd. na działałność i założenie poradni trzeba już więcej kasy - w końcu trzeba za coś opłacić profesjonalnych doradców, gabinet, itd. to już późniejszy etap..

Gość gość
to pozostaje ci zatrudnienie isę w takiej placówce i poznaie wszystkiego od podszewnki, zbieranie kontaktów, zawieranie znajomości i zbieranie kasy :)

Gość gość
może spróbuj w domach samotnych matek , Mops- , Gops - ?

"zatrudnienie się", fajne określenie, jak na obecną sytuację na rynku pracy :( mogę spróbować, tak jak piszecie, no i spróbuję, ale nie liczę, że z łatwością ktoś zatrudni mnie w wymienionych przez was instytucjach...

Gość gość
no nikt nie ma łatwo , sama zresztą zobaczysz ,ze i praca u kogoś to nie miód ale i dla siebie też nie ławo .

zdaję sobie z tego sprawę, ale coś trzeba robić...