Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xenarrr

===== TERMIN PORODU Z USG? ==== JAK TO JEST?

Polecane posty

Gość xenarrr

Czy jestescie w stanie wytlumaczyc jak to jest? I i II trymestr miałam termin 15.07/14.07/13.07. Mimo iz wiem ze do zaplodnienia doszlo okolo 14.10. Okres mialam 28.09 a cykle nieregularne, bardzo rozbieżne 30-32 dniowe. Jak to wziac pod uwage???

Gość autorka odchudzania
termin z usg z tego co kiedyś czytałam liczy się, gdy usg jest zrobione do 10tc, potem każde dziecko inaczej rośnie i przybiera, i termin z usg jest ustalany na podstawie wymiarów, tak np mój syn wg długości kości udowej miał termin na początek lutego a wg innego pomiaru, już nie pamiętam co to było na początek marca, potem urządzenie wyciąga średnią ;)

Gość xenarrr
Ale ja mialam termin w 6 tyg CRL w 12 tyg potem tez w marcu na 15.07/13.07/14.07 chodzi o fakt, ze daty okresu nie pamietam a dodatkowo dziwi mnie ta rozbieżnosc od zaplodnienia. Lekarz moj uparl sie na moim zdaniem najmniej miarodajny termin porodu z ostatniej wizyty bo dziecko mam duze 3800 i termin wyszedl na 01.07, ale to chodzi bardziej o to jak to wyjasnic od zaplodnienia? Przeciez liczy sie zaplodnienie - 7dni - 3 misiace dodac rok czyli wychodzi pi razy drzwi 07.07. nie ogarniam. Nie chce przenosic synka ale nie chce by na sile wywolywali mi wczesniej porod

Gość autorka odchudzania
w terminie uważa się poród między 38 a 42 tc. Więc bez przesady nie przenosisz, Twoim błędem jest to, że nie pamiętałaś OM, bo głównie na tym liczą lekarze, położne tc. Tak jak pisałam patrz na termin z USG który był robiony PRZED 10tc.

dokładnie jak napisała poprzedniczka - przy nie regularnych miesiaczkach najbardziej prawdopodobny termin bedzie z pierwszego usg. Nawet jak znasz dokładna date zapłodnienia- to nie masz pewnosci kiedy doszło do zagnieżdzenia- i stąd tez czesto występuje rozbieżność dat. Ja w obu ciążach wiedziałam kiedy poczete zostały dzieci a mimo to - nie urodziłam w terminie- obie ciąże przenosiłam 10 dni i pewnie bym przenosiła dłużej gdyby nie wywołanie... Słuchaj lekarza i w miarę mozliwosci chodz często na ktg i czekaj spokojnie.

Gość xenarrr
w zwiazku z tym ze nie znam wlasnie daty miesiaczki lekarz opieral sie na usg. Ktore liczylo mi wiek ciazy. To wiek ciaz liczy sie od mozliwej daty zaplodnienia, czy od momentu kiedy doszlo juz do zagniezdzenia zarodka? Sorka, ze Was tym mecze, ale bardzo mnie to ciekawi :)

Gość gość
Wiek ciazy liczy sie zawsze od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki przed ciaza. Zawsze. Mysle ze Twoj ginekolog wie lepiej jak sie liczy ciaze, nie wyklocaj sie dziewczyno bo pojecia nie masz

Gość autorka odchudzania
z tego co wiem, wiek ciąży liczy się od ostatniej miesiączki. Dlatego aby u każdej kobiety było równo, ja nie umiałabym podać ani daty zagnieżdżenia-bo skąd możesz wiedzieć, ani daty zapłodnienia-uprawialiśmy sex codziennie lub co 2 dni, ja nawet dni płodnych nie liczyłam :) Za to teoretycznie każda kobieta powinna znać datę ostatniej miesiączki. Nie wiem czy znasz ten portal, ale ja się tym posiłkowałam, tu masz wszystko od 1 dnia "ciąży" czyli 1 dnia ostatniej miesiączki :) : www.mamazone.pl/kalendarz-ciazy.aspx tutaj było to fajnie opisane, co prawda już tam nie zaglądam, ale miło wspominam tą stronkę

Gość gość
A niech dziewczyna drazy temat. Zauwazylam, ze lekarzy to srednio obchodzi jak bardzo miarodajny jest termin porodu i kurczowo trzymaja sie wlasnie daty ostatniej miesiaczki, a zupelnie nie chca brac pod uwage daty z wczesnego usg. Data z om jest ok jesli ktos ma cykle regularne okolo 28 dni a czesto wlasnie tak nie jest. Ja mialam prawie 2 tygodnie roznicy miedzy tymi datami lekarz sie uparl na date z om, mialam miec planowana cc i dziecko mi sie urodzilo tak naprawde w 36 a nie 38tc :o bylo malutkie na szczescie bez oznak wczesniactwa Jesli ktos ma rodzic sn to tym bardziej precyzyjna data jest wazna bo jesli roznica jest spora np tydzien i wiecej to potem niepotrzebnie wywoluja porod bo po terminie a nic sie nie dzieje, tymczasem czasem jest jeszcze w terminie albo nawet przed A terminu sie abolutnie nie bierze pod uwagi z pomiarow po 12tc ciazy a juz szczegolnie pod koniec bo rozbieznosc bywa do 3 tygodni!! bo to zalezy od wielkosci dziecka

Gość autorka odchudzania
u mnie było dokładnie 3 dni różnicy, z USG było na 25.02 a z OM 28.02, a i tak miałam cc 24.01 :D

Gość autorka odchudzania
i gościu z 23:24 proponuje zmienić lekarza, bo moja owszem trzymała się OM, z OM wyszło 28.02, ale po długości cykli, między 26 a 30 powiedziała, że równie dobrze może być 01.03.... Nigdy podczas USG nie usłyszałam że jest inna data, widziałam tylko po tym na zdjęciu. Z tym, że mi pierwsze USG pokazało 25.02. ;) aha i miałam duże dziecko a i tak na połówkowym i jakoś pod koniec wychodziły terminy na marzec, a w 35tc urodziłam synka 51cm i 2800g. a na USG 2 dni wcześniej ważył niby 2500 :) urodzi kiedy przyjdzie czas ;)

Gość xenarrr
Gosiu z wyp o 23:16 nie wykłocam sie tylko prosze o rade! I nie badz siebie taka pewna, bo szkoda Twoich ner kobieto!!!! Pamietam ze okres mialam z koncem wrzesnia, ale nie pamietam dokladnie dnia 26,27,28.09. I coz moge strzelac na palke lekarzowi! Ale po co! Zrobil mi usg i co na podstawie juz wczesnego usg wynikaloby ze mam rozbierznosc 2 tyg bo wychoddzilo mi ze od momemntu zaplodnienia jest np 6 tyg pottem 12 tyg! I na tak wczesnym etapie pomiarów ani razu nie wyszlo mi ze z CRL ze jest to ze zblizona data miesiaczki. Badanie bylo dopochwowe, a sam gin wtedy powiedzial, ze od zaplodniania prosze pani minelo okolo 6tyg i 3 dni! A potem na karcie ciazy wpisal pi razy drzwi przyblizona date z palnietego dnia okresu. Zeby bylo cos tam- ale nie docieralo do niego ze mam cykle nieregularne wiec obliczyl sobie jak przy 28dniowym i przy ksiazkowej owulacji 14 dniowej- gdzie nigdy takiej nie mialam! A jesli myslisz ze masz do czynienia z jakim glabem to wyluzuj, bo Twooja wypowiedz swiadczy o samej Twojej osobie, wzbudzajacej jakas agresje, gdzie jedynie sie radze i dzieki tym dziewczynom za pomocne info.

Gość gość
Jak dla mnie jestes glabem, bo jestes na koncu ciazy a pytasz czy tygodnie liczy sie od zaplodnienia czy od zagniezdzenia. Trudno, dziecko bedzie mialo glupia matke.

Gość gość
Hehehe, żalosna jestes laska! Dla mnie Ty jestes glabem nie Twoa przedmówczyni a wypowiedzi świadcza o Twoim ilorazie intelgencji! Coz xenarr nie przejmuj sie takimi laskami, bo sa tu zapewne z przypadku i albo zapewne nie moze miec dzieci, albo zwyczajnie jest malo kulturalna osoba! Jeśli kobieta się czymś takim interesuje oznacza to, że martwi się o swoją dzidzie, a Ty jesli bylabys madra wiedzialabuys ze przenoszone dziecko moze miec niedotlenienie mozgu, a dziecko urodze za wczesniej tez moze miec komplikacje gorsze na tym etapie niz urodziloby sie w 6 miesiacy ciazy! Dziewczyna szukala rady, a nkie kolejnej malo inteligetnej wypowiedzi! Soryyyyy ale dla mnie Ty jestes glabem, nie xenarrr!

Gość gość
Xenarr fajnie ze sama sobie odpisujesz w swojej obronie, to chyba oznaka schizofrenii?? Haha. Moglabys chociaz zmienic styl pisania zeby bylo wiarygodnie, zalosna jestes.

Gość xenarrr
Nie grzeszysz mądrością! Odpuść sobie, ja nie wdaję się w zbyteczną dyskusję z kimś tak pustym jak pani :). Dziękuję! Pozdrawiam!