Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

katolicy czy nie przemawia do was fakt że przed waszym bogiem

Polecane posty

Gość gość

ludzkosc miala innych bogów i niestety zaden z nich nie okazal sie prawdziwy? chociaz oni wierzyli równie mocno jak wy, umierali za tych bogow, skladali ofiary jednak zeus, posejdon i hera okazaly sie nieprawda nie macie cienia watpliwosci? ze wasi apostolowie mieli po prostu wybujala wyobraznie oraz dobra gadke? ze stworzyli swego rodzaju biznes na ktorym niezle sie plawili zerujac na ludzkim strachu przed smiercia?

Gość gość
I znowu ten temat... Czy nie zauwazylas ze wszystko na swiecie jest idealnie zaplanowane. Np. Czlowiek jego budowa jest bardzo zlozona bez jednego narzadu nie istnial by organizm. Moze my nazywamy boga Jezusem inni Alachem ale to ten sam BÒG. Od poczatku swiata czlowiek miał zakodowaną wiare w Boga

Gość ateistka_asia
zaraz Ci usuną ten temat, ja miałam podobny i zaraz usunęli :D widać komuś się to nie podoba

Gość gość
bog a bog pisze do katolików i o ich bogu ( ,jezusie, maryii, kk, biblii i wszystkich tych histori z tym zwiazanych) dla mnie bogiem jestesmy my sami wszyscy zyjacy ludzie,zwierzeta, rośliny, ewolucja, kazdy atom, kazda energia, cały wszechswiat X a taki uosobiony Bog (katolicki) jest mechanizmem obronnym ludzkiej psychiki :(

Gość gość
Cała materia zawdzięcza swoje źródło i istnienie jedynie tej mocy, która wprawia cząsteczki atomu w ruch i utrzymuje ten najdrobniejszy układ słoneczny atomu razem. Bez wątpienia musimy przyjąć istnienie świadomego i inteligentnego umysłu ukrytego za tą siłą. Umysł ten jest matrycą całej materi

Gość gość
to ze jakas energia wprawia atomy w ruch nie swiadczy o jej inteligencji ani swiadomym bycie

a dlaczego Ty chcesz, żeby przestali wierzyć, jaki masz w tym interes? żeby ograniczać czyjąś wolność? nie rozumiem sensu takich tematów.

Bóg jest po prostu gwarantem harmonii, świat byłby inny gdyby go nie było, nie rozumiem po co się kłócić, każdy ma inny pogląd na świat, a komu sie nie podoba sam dojdzie do Prawdy dzięki duchowym ćwiczeniom, doświadczeniom.

Gość gość
ja uważam, że nasz Bóg jest tym samym, w którego wierzono kiedyś, tylko nazewnictwo jest inne, poza tym są naukowe i historyczne dowody na istnienie Jezusa, więc już tu widać rożnicę ;)

Gość gość
przedewszystkim z ciekawosci, chce poznac odpowiedzi na te argumenty byc moze po to zeby dowiedziec sie tez czegos nowego, odkrywczego

ale tu nie ma się o co kłócić, tak samo jak próbować odpowiedzieć czemu ktoś kogoś kocha albo nienawidzi, to sprawa duszy, nie mózgu ja Ci mogę wymyślić tyle argumentów za i przeciw, że się pogubisz:-P

Gość gość
" 29.06.13 [zgłoś do usunięcia] gość I znowu ten temat... Czy nie zauwazylas ze wszystko na swiecie jest idealnie zaplanowane. Np. Czlowiek jego budowa jest bardzo zlozona bez jednego narzadu nie istnial by organizm. Moze my nazywamy boga Jezusem inni Alachem ale to ten sam BÒG. Od poczatku swiata czlowiek miał zakodowaną wiare w Boga " od poczatku świata to nawet człowieka nie było to raz a dwa : argument o inteligentnym projekcie którym się posługujesz dawno już został gruntownie poddany krytyce w starożytności przez filozofów

bardzo jestem ciekawa tych apostolskich ' biznesów " :) moze ocś konkretniejszego napiszesz ?

Gość gość
brokeninside87--ja sie nie chce kłocic :) ani przekonywac innych do swoich racji chce tylko poznac inny punkt widzenia 2013-06-29 17:53:30 [zgłoś do usunięcia] gość ale dowody na istnienie boga słonca tez byly ludzie po prostu widzieli słonce ale czy np nie zastanawia Cię fakt ze byc może istniał taki ktoś jak Jezus i być może glosil kazania, przypowiesci..itd ale ze te wszystkie cuda mogły być tylko wynikiem nieco większej wiedzy biomedycznochemicznej owego Jezusa i jego uczniów od przecietnego wtedy zjadacza chleba? także podsycane plotkami, legendami i " co wuj, brata, kuzyna, matki widzial i powiedzial" ? sama przyznaj ze wtedy wsród niewykształonych, biednych ludzi bez dostepu do mas mediów, komórek, komunikacji łatwiej bylo o cos takiego ? sekty dzialaja na podobnej zasadzie..i tez zbieraja rzesze "wierzacych" czy nie wydaje Ci sie ze katolicyzm został zbudowany na czyms podobnym? tylko na o wiele wieksza skale?

Gość gość
być może tak było jak piszesz - to właśnie kwestia WIARY, myślę, ze każdy inteligentny człowiek czasem się zastanawiał i miał wątpliwości, jednak ja mimo wszystko wierzę w Boga a to głównie dlatego, że nie wierzę w aż tyle zbiegów okoliczności i przypadków :-) oczywiście wiara a KK to dwie odrębne sprawy więc nie mieszałabym ich, dla wielu osób dziś KK to pazerna instytucja, która od dawna jest daleko od Boga

wszystko zostało zbudowane na czymś błahym, cały świat i egzystencja jesteśmy po to, by wyreżyserować własny film. temat rzeka.

Gość gość
ale inni bogowie też mieli swoich apostołów i świątynie ale czego nie mieli cudów nie leczyli czyli uzdrawiali jak apostołowie apostołowie dokonywali inych cudów a za bycie katolikiem groziła kara śmierci i zakazywała sexu i poligami wiec czy sama Gatka przekonała by mnie nie

Gość gość
allium- z tymi apostolami sie chyba troche zagalapowalam:) chociaz bodajze sw piotr był pierwszą glowa kk ? glownie chodzi mi o kosciół, ksiezy, krzyzaków, zastraszanie wymuszanie pieniedzy..itp korzysci

Gość gość
29.06.13 [zgłoś do usunięcia] gość podobno kazda religia, miala i ma swoje cuda

Gość gość
osdyłam do historii żydowski bóg Jahwe jest jednym z najstarszych jeśli nie najstarszym Bogiem w dziejach ludzkości, więc stwierdzenie że wcześniej ludzkość miała innych bogów jest bezzasadne, równolegle w czasach gdy wierzono w Boga Jahwe były też inne religie w opozycji , to fakt ale nie można jednoznacznie stwierdzić że są religie starsze.

Gość gość
nawet jesli jest najstarszą to ciagle modyfikowaną, dlaczego?... inne wartosci i obraz boga przedstawia chociazby ST i NT czy nie wydaje się to poprostu dostosowywaniem wiary do oczekiwań wierzacych z danej epoki jesli twórca tych pism bylby Bog czy od razu nie stworzylby jednego uniwersalnego "podrecznika" dla kazdego pokolenia? X ludzie nauki pierwsi dowiedzieli o tym ze słonce jest w centrum naszej galaktyki a nie "duchowni" którzy wrecz karali smiercia za takie herezje, kto mial racje...

Gość gość
w starożytności wiedzieli ze słonce stoi w miejscu a reszta to klamstawa 19 wiecznych ateistów

Gość gość
oczywiscie, ze sa historie starsze niz jahwe chociazby w azji

Gość gość
hehe moze:P moze krzyzacy to tez zakamuflowani ateisci którzy chcieli oczernić katolików :)

Gość gość
gdzie 15 wiek a gdzie 19 wiek bo Krzyżacy zostali wytępieni w 15 wieku i jest tylko garstka w Austrii