Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

adela17

zwolnienie w ciazy a wyplata z zus

Polecane posty

Od 13go maja jestem na zwolnieniu w ciazy, przez pierwsze 33 dni placil pracodawca, jestem zatrudniona na umowe o prace do 2018go roku. Kiedy moge oczekiwac otrzymania pieniazkow z zusu ?

Gość gość
zus róznie wypłaca. Oczywiście wypłaca Ci zus jeżeli firma ma mniej niż 21 pracowników. Jeżeli ma co najmniej 21 to wypłaca Ci rpacodawca tak jak do tej pory a zus mu oddaje

Gość gość
zus wypłaca pieniądze jak chce i w tylu częściach, w ilu chce. U mnie w pracy dziewczyna poszła na l4 bo chciała, nie musiała na l4 kod 2 - może chodzić, a i tak miała kontrole z zusu. Dla mnie to dziwne, bo kobieta w ciąży powinna chociażby spacerować, może mieć wizytę u lekarza itp. Dziewczyna tego samego dnia zabrała pismo - wezwanie na wstawienie się w zusie wytłumaczyła się. zasiłek nie został jej odebrany, ale na miesiąc wstrzymali wypłatę świadczenia. Powodzenia z zusem :)

Gość gość
też dużo zależy od pracodawcy, ZUS ma obowiązek wypłacić pieniążki w ciągu 30 dni od otrzymania L4 i u mnie w tym terminie wypłacał (pieniążki miałam po ok. 2 tygodniach od dostarczenia L4 przez pracodawcę do ZUS-u), zawsze też możesz zadzwonić do ZUS-u i zapytać się kiedy wpłynęło L4 i na jaki dzień przewidziany jest przelew

Gość gość
Witam, Jeżeli jest kod 2 może chodzić w l4 ciążowym to ZUS nie ma prawa robić kontroli.

Gość gość
Ma prawo zrobić kontrole, nie prawa wstrzymać zasiłku, powinna się odwołac