Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koraliczek75

Zdrowe gotowanie

Polecane posty

Gość koraliczek75

Jak zachować najwięcej wartości odżywczych potraw podczas gotowania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscia
jak najnizsza temperatura i nie wylewac wody, tylko zuzywac jako wwar na zupe. a zamiast gotowac w wodzie, mozna wiele rzeczy dusic lub piec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
albo gotowac na parze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marta Kowalewska
W przygotowywaniu zdrowych, wartościowych posiłków ogromnie ważną rolę odgrywają naczynia, w których są przyrządzane. Garnki marki Philipiak to gwarancja najwyższej jakości dań z zachowaniem wszystkich wartości i smaku. Zachęcam do zapoznania się ze stroną http://www.philipiak.pl/ oraz zadawania pytań Pozdrawiam Marta Kowalewska _______________________ Online Ekspert marki PHILIPIAK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koraliczek75
A czy te naczynia mają jakąś gwarantowaną jakość i jak można zapoznać się z ich funkcjonowaniem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tylko nie kupujcie tego dziadostwa na pokazach!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taran11
jeśli chcesz zdrowe jedzenie, to na fanpejdżu mojej nowej figury jest taka aplikacja z pzrepisami - jest już całkiem sporo zdrowych prepisów - od śniadań, przez koktajle, po zupy, obiady i na deserach kończąc - spoko sprawa, jak chcesz dbać o zdrowie i o linię

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koraliczek75
Pani Marto a firma Philipiak gdzie organizuje takie pokazy? I czego można się na takim pokazie spodziewać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
daj spokoj na tych pokazach ceny maja kosmiczne bo firma za to musi oplacic call center, handlowcow, paliwo na dojazd na pokaz a tez zarobic na siebie musi, wiec widzisz za co placisz. a garnki to moze sa warte 1/5 ceny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marta Kowalewska
Pokazy organizowane przez markę Philipiak to najlepszy sposób, aby osobiście przekonać się o jakości naszych produktów, porozmawiać z ekspertami oraz dokładnie przyjrzeć się naszej ofercie. Pozdrawiam Marta Kowalewska _______________________ Online Ekspert marki PHILIPIAK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polinkapa
super ta strona figury z przepisami! wlasnie zrobilam sernik z rzodkiewki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
doprawiony spamem, dziadówo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lapkapulapka
Jak smażenie to krótkie i najlepiej na jakimś tłuszczu, który po pierwsze ma dobry skład tłuszczowy, a po drugie dobrze znosi wysokie temperatury i nie przypala się za szybko (najlepiej sprawdza się rzepakowy). W gotowaniu podobnie - warzyw nie należy rozgotowywać i trzymać potem w wodzie, w której się gotowały, bo robią się niemal bezwartościowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość erida1818
No tak, naczynia ważne, ale ważne jest też to co do nich wkładamy. Po pierwsze, starajmy się kupować jak najświeższe produkty, niezbyt tłuste, dobrze jeżeli wiemy skąd pochodzą. Jedzmy dużo owoców warzyw i ryb. Jak smażymy to nie na " kość" , a najlepiej pieczmy w piekarniku . Gdy gotujemy to najlepiej na parze, wtedy to co najważniejsze zostaje w produkcie, a nie w wodzie np. warzywa gotowane na parze smakują zupełnie inaczej i najczęściej nie wymagają żadnych dodatków, typu sól, pieprz....Ziemniaczki możemy gotować w łupinach i obrać po ugotowaniu- są przepyszne, najlepsze. Jeżeli musiałyśmy wcześniej obrać ziemniaki, to zalewamy je zimną wodą, w której je potem gotujemy, wody nie zmieniamy,gdyż wtedy wylewamy to co się do nie z ziemniaków przedostanie. Niektóre produkty dodajemy np.pod koniec gotowania po to, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Moim zdaniem dobrą rzeczą jest np. przy gotowaniu zupy zmiksowanie części warzyw i dodanie ich do zupy, w naturalny sposób ją zagęszczą i wzbogacą . Ważne jest też zestawianie produktów i tak przy robieniu surówki nie mieszamy ze sobą np. pomidorów i ogórków, gdyż ogórki zawierają enzym niszczący vit.C. Naczynia też są ważne, najlepiej nie kupować bazarowych wynalazków niewiadomego pochodzenia , zwłaszcza tych pokrytych powłokami nieprzywieralnymi, gdyż przy okazji możemy zafundować coś co może powodować groźne choroby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sandra444
Zgadzam się z eridą, ze swojej strony dodam że warto kupować produkty zdrowe, bez konserwantów, czytajmy etykiety. Ja staram się raczej wszystko mieć domowe ale nie zawsze starcza czasu i np majonez czy keczup zwykle kupuję, poza tym moje dzieci i tak nie lubią domowego keczupu, kupuje im dworski - robiony z dużej ilości pomidorów , w słoiczku jest bez konserwantów. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
naczynia w zdrowym odzywianiu są najmniej ważne. Jak ktoś chce ugotować rybe na parze to naprawdę nie trzeba do tego garów za kosmiczną cenę. Wystarczy zwykły garnek i choćby zwykłe sitko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotować na parze, ewentualnie można grillować produkty- także są smaczne i zdrowe. Do tego jakieś dobre winko i kolacja marzeń gotowa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
według mnie kluczem są dobre naczynia w których się przygotowuje żywność. Ja od jakiegoś czasu przygotowuje sobie potrawy w szklanym garnku bo szkło jest materiałem w pełni bezpiecznym jeśli chodzi o kontakt z żywnością, do tego jest w 100% eko, nic mi nigdy nie przywiera, potrawa smakuje potrawą, bo szkło nie emituje ani nie absorbuje żadnych zapachów, smaków czy czegokolwiek...nawet jeśli zdarzy się go zarysować. Dodatkowo szybko się w nim gotuje i podgrzewa no i zmywa zarówno ręcznie, jak i w zmywarce...jedynym minusem mojego garnka jest to że ma małą objętość, więc mogę w nim przygotować posiłek tylko dla siebie. Mi to nie przeszkadza, bo jako jedyna w rodzinie jem produkty bezmięsne, reszta rodziny ma zawsze osobny obiad. Szklany garnek kupiłam w sklepie internetowym huty Termisil, jeśli macie ochotę spróbować, to zachęcam do kupienia i przetestowania. Tym bardziej że cenowo jest bardzo korzystny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czy garnek w którym przygotowujemy posiłek ma wpływ na to, co się w nim znajduje? jakiś czas temu kupiłam garnek ze szkła borokrzemowego z huty z Wołomina. Czytałam że szkło jest materiałem polecanym do przechowywania i przygotowywania w nim żywności. Nie wydziela zadnych szkodliwych dla zdrowia substancji nawet po zarysowaniu, a dodatkowo mozna go mrozić, podgrzewac i odgrzewać (w mikrofali), zmywać (recznie i w zmywarce). Wierzę, że to ma sens

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KarolinaWW
Sądzę że bardzo istotne jest to w jaki sposób przygotowujemy nasze potrawy i to w czym je przygotujemy. Chociaż ja teraz zastanawiam sie czy zamiast kupować nowy zestaw garnków nie zakupić sobie multicookera. Widziałam , że tutaj http://multicooker.pl/ mają kilka bardzo fajnych modeli. Nie musiałabym tyle czasu spędzać w kuchni a przy tym gotowałabym zdrowo dla całej rodziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dla mnie rewelacyjnym narzędziem do gotowania są szybkowary. Oszczędność czasu, energii ale również cennych witamin i minerałów. Nie każdy docenia szybkowary, a przecież w sprzedaży dostępne sa już od kilkudziesięciu lat. Polecam Jola http://greenandsnow.com.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja generalnie staram się jeść dużo warzyw, owoców, kasz, ryżu. Sama robię hummus z ciecierzycy, której sobie trochę sieję w ogródku. Może się oreintujecie, czy muszę z tego powodu informować http://agencjanasienna.pl/, która -prawnie chroni cieciorkę, że ją sama wysiewam??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yeneffer
Najczęściej paruje potrawy albo wcinam surowe warzywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zalezy od produktu, ale przede wszystkim nizsza temperatura, nas www.agencjanasienna.pl/ czasem przeszkalaja zpodobnych dziedzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zgadzam sie z przedmówcą - Agencja Nasienna tez pomaga w hodowli świeżych i zdrowyhch produktow - tam taz mozesz znalezc osoby od których kupisz pyszne warzywa i owoce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Droższe jedzenie, nie Gotować na wodzie z kranu! Organiczny olej kokosowy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×