Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gergege

MATURA. Polski 79% a matma 68%...

Polecane posty

Gość gergege

Dostanę się na jakieś studia? :(

Gość Salwinka
Na pewno się gdzieś dostaniesz :D Ja mam polski 64% matma 74% i nie zakładam takiej możliwości, że się nigdzie nie dostane. Głowa do góry!

Gość Salwinka
A wiesz już gdzie i na co chciałbyś/chciałabyś pójść?

Gość gergege
Dzięki Salwinka, już mi lepiej :D

Gość gergege
Nie humanistyczne. bardziej tak farmacja, fizjoterapia, pięlęgniarstwo nie bardzo. Ostatecznie zarządzanie finansami :D

Gość Salwinka
Też myślałam nad fizjoterapią, ale mam problem z biologią na WUM-ie, skomplikowana ta rekrutacja :D. A co do farmacji, to moja koleżanka się wybierała i tam najczęściej trzeba i chemię i biologię rozszerzoną z niezłym procentem :/

Gość gergege
tylko że ja ani chemii ani biologii :D Może bym i zdawała ale miałam też na głowie prawo jazdy, nie zostawilam go na później. Tylko że ja na te studia nie do wielkiego miasta ;)

Gość gergege
oczywiście chodzi mi że na maturze nie zdawałam ani chemii ani biologii. natomiast te przedmioty bardzo lubie :) Ze mnie jest ścisłowiec :D

Farmacja biologia i chemia rozszerzona, matura conajmniej na 75%, a i to nie zawsze wystaczy, żeby się dostać w ostatnim wrześniowym naborze. Oczywiście mówię o niepłatnych, bo płatne to tak 60% mniej więcej z obu.

Gość Salwinka
Ja sobie darowałam prawo jazdy, żeby właśnie skupić się na maturze, a teraz ani prawa jazdy, ani dobrze napisanej biologii. No, ale nie ma co się załamywać, damy radę :D

Gość gergege
Może się nad nami zlitują :D

Bez matury albo z biologii albo z chemii, w ogóle bez jakiegokolwiek rozszerzenia, na dobrych i sensownych kierunkach w ogóle nie ma szans nawet na to, ze wezmą Cię pod uwagę przy rekrutacji, a jeśli nawet to z podstawą z biologii czy chemii przegrasz przelicznikiem z tymi, którzy zdawali rozszerzenie. A Ty autorko rozumiem, że zdałaś tylko trzy podstawowe przedmioty i chciałabyś dostać się na coś sensownego? Może zostań przy tym zarządzaniu finansami, a jak chcesz pracować w aptece, to zawsze można zostać technikiem.

Gość gość
Na farmację, czy fizjoterapię nie przyjmą bez rozszerzonej chemii czy biologii. Chyba się zagapiłyście trochę.

Gość Salwinka
Jak nie za pierwszą to za drugą rekrutacją na pewno :D. Ewentualnie można poprawić za rok

Gość Salwinka
Właśnie na WUM-e na fizjoterapię wymagają biologii podstawowej, a ja zdawałam rozszerzenie i nie wiem czy mogę próbować. Jak ktoś się orientuje, to proszę o pomoc w tej sprawie

Gość gość
Ja jestem z wrocka, ale znalazłam na jakimś forum: "W tym roku na WUM-ie pierwszy próg wynosi 231,80 pkt" i to jest próg fizjoterapii, więc musisz policzyc teraz, ile masz pkt :)

Gość Salwinka
Dzięki za info z progiem. Tylko, że ja nie wiem jak to policzyć bo wymagają biologii podstawy (ja mam rozszerzenie), dodatkowego (u mnie matma) i obcy ustny. Nie wiem czy mogę startować z rozszerzoną biologią kiedy wymagają podstawy?

Gość gość
Jak się mogą ubawić, skoro dokumenty się składa dopiero po tym, jak zakwalifikujemy się elektronicznie na kompie i wyświetli się nam "do przyjęcia"

Gość gość
A nie ma takiej tabelki z rozpiską? Rozszerzony powinien mieć większy mnożnik.

No to zmartwie Cię, bo ja jak zapisywałam się elektronicznie na farmację, to wpisywałam tylko wyniki z biologii i chemii rozszerzonej. Cała reszta ich nawet nie interesowała. Komentarz z paniami w dziekanacie był po to, by zobrazować jaką reakcję wywołałaby osoba, która chciałaby się tam dostać bez tych dwóch przedmiotów.

Gość Salwinka
Nie ma tabelki w tym ból. Jest napisane "biologia (poziom podstawowy)" i jeszcze dodatkowy przedmiot mnożą przez 1,4. W formularzu aplikacji jest miejsce na rozszerzenie, ale nie wiem czy mogę wpisać skoro nic o rozszerzeniu nie ma mowy w wymaganiach. I niby logiczne jest, ze korzystniejsze jest rozszerzenie, ale nigdzie o nim nic nie ma.

A w ogóle ja nie rozumiem tego sposobu myślenia... Zanim złożyłam deklarację maturalną sprawdziłam czego i na jakim poziomie wymagają na kierunkach, które mnie interesowały, na wszystkich uczelniach, które wchodziły w grę. Dopiero na tej podstawie stwierdziłam, że będę zdawać biologię i chemię rozszerzoną. Chyba wiedziałaś autorko mniej więcej, że chcesz iść na farmacje, fizjoterapię i nawet nie sprawdziłaś co musisz zdawać? Bardzo mądre...

Gość Salwinka
Może ja odpowiem z mojego punktu widzenia, chociaż nie jestem autorką posta, ale po części mnie dotyczy. Ja rok temu interesowałam się wymaganiami i na rok 2012/13 była potrzebna biologia albo podstawowa, albo rozszerzona. Pomyślałam, że lepiej będzie napisać rozszerzenie, wiadomo większe szanse. A w tym roku okazuje się, że wymagają tylko podstawy (co mnie trochę zdziwiło, szczególnie na WUM-ie), a podali to jak już złożyłam deklarację.

No no, ja rozumiem, chodziło mi o to, że ktoś kto mówi, że chce iść na farmacje kompletnie nie orientuje się w wymaganiach dotyczących rekrutacji. Co innego, jak wymagania się zmieniają, albo są niekonkretne, tak jak w Twoim przypadku, a co innego jak ktoś nie zdaje matury z niczego, bo nie, a chce iść na coś konkretnego. Poszukaj numeru do dziekanatu i zadzwoń, może zwyczajnie jest jakiś przelicznik, tylko informatyk zapomniał napisać na stronie.