Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak ugotowac kasze manne?

Polecane posty

Gość gość

Ile wody na ile kaszy by uzyskać małą miseczke? Karmie piersią wiec mleko mm odpada, powinnam później dodać swoje mleko? Ile? Syn ma 8msc, jada już zupki z dodatkiem kaszy ale chce mu tak na kolacje przyrządzić i moze z jakimś owocem podać - to dawać mleko czy juz do samej kaszy na wodzie dodać jakiś owoc?

Gość gość
nie mozna gotowac kobiecego mleka. bo sie zwarzy i dziecko podrujesz, bedzie zygac.

Gość gość
Prezpisz gotowania kaszy masz na opakowaniu np firmy kupiec .:) Jak masz np 250 ml 11 łyzek to podziel to by wyszła mniejsza ilosc to tylko przykład :) Manne mozesz ugotowac na mleku lub wodzie i dodaj zmiksowane owoce rób kaszke gesciejsza i juz przepis masz na płynna i gesta

Gość gość
Napisałam, że mleko chce dodać później. Przepis przepisem, ale jeśli bym miała dodawać mleko to je chyba też muszę liczyć? Czy może ugotować byle jak wyjdzie na gęsto a pozniej stopniowo rozrzedzać swoim mlekiem??

Gość gość
Na mojej nie ma przepisu :(

Gość gość
raczej ciezko jest rozrzedzic czesto robia sie "gluty" moze sam zmiksowany owoc bez mleka?? i wtedy normalnie na wodzie rzasza troche

Gość gość
dodaj 2- 3 łyzeczki wiecej niz w przepisie na kaszy jest i dodaj swoje mleko i juz .spróbuj metoda prób i błedów a dojdziesz do takiej konsystencji jaka chcesz uzyskac

Gość gość
No właśnie jak szukałam na innych forach to babki robiły taką rzadką i do ostudzonej lekko dodawały mleko mm, trzepały w butelce i dawały przez smoczek do picia. A na samej wodzie pisały, że jest niedobra. Albo robiły od podstawy na mm chociaż niektóre pisały, że mm też nie powinno się gotować. Ja chce zrobić taką w konsystencji papki - nie do picia, ale też nie, że łyżka staje ;) Spróbuje na wodzie samej, a jaki owoc polecacie do kaszki na kolację?

Gość gość
Jabłko , banan , gruszka zalezy co dziecko lubi :)

Gość gość
nie mówi się jak ugotować "kaszę mannę" tylko "kaszę manną"

Gość wifigdańsk
a czemu kaszę manną na wodzie? robi się na mleku.jak chcesz podawać niemowlakowi to są specjalne kaszki i na opakowaniach są gotowe przepisy-zresztą można na oko-wsypać trochę kaszki,zalać wodą itd... a kaszę manną to się gotuje i gotuje (chodzi mi o tą tradycyjną) ja z tego zrezygnowałam bo mi się ciagle garnek przepalał.a taką specjalną np bobovita czy nestle to zalewasz i masz gotowe. a jesli jednak bys chciala manną to polecam:2 szklanki mleka (zimnego),3 łyżki kaszy,trochę cukru,masła to wszystko wlać do mixera el.i zmiksować. potem wszystko wlać do garnka i gotować i oczywiście cały czas mieszać. ja tak robię ( w mikserze) i nigdy nie ma glutów. ;]

Gość gość
a dlaczego nie zrobisz jaglanej? Jest o wiele zdrowsza, poza tym dziecko 8miesięczne może jeść już inne kasze, płatki owsiane błyskawiczne, kukurydzianą, płatki orkiszowe- możesz zmielić a manny najmniej bo jest najmniej wartościową z kasz. Nie musisz dodawać swojego mleka, chyba że dziecko niechętnie je inne posiłki. Proponuję żebyś ugotowała kaszę jaglaną w proporcji 2 do jednego oczywiście kaszy mniej, na początek daj ok. pół szklanki wody i 2 łyżeczki kaszy, gotują na bardzo małym ogniu, dość długo aż rozgotuje się ok. 20 minut, wchłonie wodę, po wystudzeniu sprawdź konsystencję, dodaj łyżeczkę masła, jak będzie trzeba dodaj trochę przegotowanej wody, wystudź i podaj łyżeczką. Zapomniałam dodać że możesz w połowie gotowania dać starte jabłko, fajnie się komponuje i dzieciom smakuje.

Gość gość
wifigdańsk- lepiej nie dawaj tak mądrych rad, manna zmiksowana to mąka a później dzieciaki nie chcą jeść nic poza papkami

Gość gość
jaglana jest jest bezglutenowa, więc nie nie nadaje się na ekspozycje.

Gość wifigdańsk
manna zmiksowana to mąka? pierwsze słyszę...od kiedy to przez miksowanie zmienia się skład chemiczny i z mannej robi się mąka? miksowanie ma nie dopuscic do robienia się glutów,poza tym ma taką fajną piankową konsystencję.

Gość gość
"polecam:2 szklanki mleka (zimnego),3 łyżki kaszy,trochę cukru,masła" I to ma być posiłek dla niemowlaka? :-D

Gość gość
"specjalną np bobovita czy nestle to zalewasz i masz gotowe" Kolejna z d**y rada, swoją drogą to śmieszne, ze jak ktoś zapyta np o wekowanie zupek to po co jak są gotowe słoiczki, zapyta o gotowe to leniwa sama ugotuj, tu tak samo - pytanie o naturalną kaszkę to rada kup Nestle :O a na mleku to niby jakim, na krowim uht z kartonu? Jeszcze wsadź łychę cukru bo przecież słodkie chętniej zje i masła dodaj co by za chuda kolacja nie była :-D

Gość gość
A sobie zalej gorący kubek na kolację i posiłki gotowe za jednym gotowaniem wody :-)

Gość gość
do gościa z 00.42 mówi się właśnie kaszę mannE analfabeto

Gość gość
wifigdańsk manna zmiksowana to mąka? pierwsze słyszę...od kiedy to przez miksowanie zmienia się skład chemiczny i z mannej robi się mąka? miksowanie ma nie dopuscic do robienia się glutów,poza tym ma taką fajną piankową konsystencję. mmmmm a z czego jest manna? Z pszenicy, po zmieleniu to mąka. Tak samo każde ziarno, po zmieleniu daje mąkę.