Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badania prenatalne bez wskazan. Pomozcie

Polecane posty

Gość gość

Chcialabym zrobic te badania ale jestem mloda i gin nie chce mi dac skierowanie na te badania, bez skierowania kosztuja one ok 600zl. Jest to nie sprawiedliwe ze jedni maja za darmo a drudzy musza placic i tak sie zastanawiam czy nie moglabym sklamac i np powiedziec ze w rodzinie urodzilo sie dziecko z zespolem downa? Myslicie ze w takim przypadku wypisze mi skierowanie?

Gość gość
Aż 600 zł :O. Bez testu PAPPA (badanie z krwi), to zazwyczaj jest 300 zł.

Gość gość
Nie wypisze Ci chyba, że dostarczysz jakieś zaświadczenie o tym, że w rodzinie było chore dziecko. Ja też nie miałam wskazań a robiłam te badania 2 razy po 250 zł bez testu z krwi same usg 3/4d.

Gość gość
A kto takie zaswiadczenie wypisuje? Mozna jakos to oszukac?

Gość gość
Ginekolog mające dobre USG sam je zazwyczaj robi, no ale to raczej w dużych miastach.

Gość gość
Nikt Ci tego nie wypisze. Chciałaś mieć dziecko to teraz licz się z kosztami, tych badań robić nie musisz nie są obowiązkowe. Robisz bo chcesz.Te 500 zł to nie jest tak dużo. Powiedz, że nie chcesz usg 3/4 d tylko same badanie genetyczne (ok.50zł)

Gość gość
zrob sobie tylko ysg bez krwi, to nie kosztuje duzo, okn200zl

Gość gość
Wiem ze kosztuje ale w takim razie czemu nie placa kobiety po 35, czemu ja mam placic a one nie? Jestem gorsza bo co? Bo nie czekalam tak pozno na dziecko? Przeciez na ich badanie ida tez pieniadze z moich podatkow!!

Gość gość
To nie rób tego badania jak masz tyle problemów albo powiedz to lekarzowi a nie nam :o

Gość gość
Chce zrobic te badania ale uwazam ze powiny nalezec mi sie rowniez bezplatnie!!

Gość gość
ale mówisz o usg genetycznym w 3 tc? czy o amniopunkcji?ja miałam i to i to

Gość gość
miało być w 13 tc..... te to przecież są obowiązkowe badania pomiedzy 11-14 tc,połówkowe i 28-32 tc...i te są bezpłatne

Gość gość
u mnie w poradni genetycznej badania prenatalne 180zł, w tym badanie krwi, badanie robi lekarz o specjalności odczyty usg. skąd ta cena 600 i po co komu aminopunkcja, dla jaj? w byle jakim gabinecie gdzie gin się zaopatrzy w dobry aparat, można to zrobić do 250.

Gość gość
bezpłatne badania są między 11-13tc i połówkowe. te ostatnie wszędzie są już płatne - wiem bo ja akurat mam wskazania i miałam robione ze skierowaniem bezpłatnie, ale tylko te dwa pierwsze.

Gość gość
autorko - "należy ci się?" a niby dlaczego?

Gość gość
ja wolalam wydac te 600zl i chociaz miec pewnosc zed nie urodze downa...

Gość gość
te badania 100% pewności nie dają i trzeba o tym pamiętać poza tym są o wiele gorsze choroby - porażenia mózgowe, choroby genetyczne... niestety ale na to badań nie ma...

Gość gość
te badania wykluczają 80% wszystkich chorób.

Gość Maja Mafin
To prawda ale akurat genetyczne wykluczają. Mój gin sam mi polecał zrobienie badań mimo, że nie mam wskazań. Powiedział, że świadomość, że dziecko prawie na pewno jest zdrowe jest bezcenna a ciążę przechodzi się spokojniej. I nie wiem skąd u Ciebie takie kosmiczne ceny. U mnie usg - 150 zł a badanie krwi 200. Razem 350 zł. Zapłaciłam i nie żałuję, bo jestem spokojna, że ryzyko zaburzeń chromosomalnych jest niskie ;)

Gość gość
chodzi chyba o badania takie zaawansowane usg - to sa 2-3 badania - kazde po 250 / 280zl pomiary np przeziernosci karkowej, przepluwow krwi itp

No to właśnie te wszystkie rzeczy sprawdza się na usg, które u mnie kosztowało 150 zł. I to jest jedno badanie a nie kilka. Zresztą takie usg genetyczne wykonuje się obowiązkowo, tylko badania krwi są dobrowolne, a po 35 r.ż. zalecane...

Gość gość
a ja slyszalam o usg ale nie o tych badaniach krwi - co to za badania? jak sie nazywaja? co w nich mozna sprawdzic?

To jest tzw. test Pappa, który przez badanie krwi matki oblicza prawdopodobne ryzyko zaburzeń chromosomalnych u dziecka. Jeśli ryzyko jest niskie wówczas najprawdopodobniej dziecko nie ma żadnych wad genetycznych

Gość co ma być to będzie.....
Wiele ciężkich stopnii niepełnosprawności powstaje też przy porodzie! I żadne badania nie dają pewności że dziecko urodzi się zdrowe. Są upośledzenia umysłowe, choroby neurologiczne, porażenia..

Tak jak napisałam badania prenatalne wykluczają tylko choroby genetyczne. Dodatkowo USG ma za zadanie wykryć wady fizyczne (przepływ krwi, przezierność karku, kość nosowa, tętno, żołądek, pęcherz moczowy itp.). Ale zgadzam się, że żadne badania nie dadzą 100 % pewności.