Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xmamax

Nazwisko dziecka- mamy z mezem dylemat

Polecane posty

Gość xmamax

Po slubie zachowalam swoje nazwisko, poniewaz dluczlonowe bylo dla mnie za dlugie. Teraz spodziewamy sie dziecka i mamy problem, bo maz chce by dziecko jego nazwisko nosilo, a ja zeby moje. Jedynym wyjsciem jest dwuczlonowe, ale czy nie utrudnimy tym zycia dziecku?

Gość gość
a czemu nie zdecydowaliście się na jedno nazwisko? pytam z ciekawości o my z mężem wybraliśmy np moje

Gość gość
a to nie przed ślubem jak się idzie do USC ustala się nazwisko potomstwa? Wydaje mi się, że tak...

Gość gość
A jak długie to nazwisko?

Gość gość
dziecko z dwoma nazwiskami, też wymyśliłaś... bedzie w szkole wciąż sie tłumaczyć dlaczego ma takie a nie normalne jak wszyscy.

Gość grgrgrtg
Zajrzyj kobieto co masz napisane w akcie małżeństwa zamiast pytac o głupoty. Wszystko jest dawno ustalone.

Gość gość
To prawda że się ustala w usc przy okazji ślubu jakie nazwisko dla kobiety, jakie dla mężczyzny a jakie dla dzieci.

Gość gość
dokładnie takie rzeczy ustala sie przed slubem.

Gość gość
no właśnie, my również w USC przy podpisywaniu dokumentów to ustalaliśmy...

Gość gość
też tak mi się wydaje. ja przyjęłam nazwisko męża i tam jest rubryka jakie nazwisko będzie nosić potomstwo.

Gość gość
Nazwisko juz dawno wybrane, hehe. Zajrzyj do aktu ;-)

Gość gość
My ustaliliśmy, że dziewczynki mają nazwisko po mnie a chłopcy po mężu.

Gość xmamax
mamy wpisane dwa nazwiska, bo nie wiedzielismy wtedy jak bedzie z dziecmi, nawet ich nie planowlismy. Ale teraz jak sie spodziewamy dziecka to maz chce by nosilo jego nazwisko, a ja zeby moje. Dlatego napisalam, ze jedynym rozwiazaniem sa dwa nazwiska gdyz tak jest wpisane w akcie ale to mozna zmienic.

Gość xmamax
na jedno sie nie zdecydowalismy, bo kazde z nas uparcie stalo przy swoim:P

Gość gość
akt prawny :D nic nie mozna zmieniac -kwestia dotycząca nazwiska dziecka została uregulowana w przepisach ogólnych o stosunkach miedzy rodzicami a dziećmi: a)nazwisko dziecka małżeńskiego-art.88: -dziecko, co do którego istnieje domniemanie pochodzenia z małżeństwa nosi nazwisko męża. Jeżeli żona zachowała swoje nazwisko albo dodała do niego nazwisko męża, dziecko nosi nazwisko męża, chyba że małżonkowie przy zawarciu małżeństwa oświadczyli, że dziecko będzie nosić nazwisko żony. Jeżeli rodzice zawarli małżeństwo po ukończeniu przez dziecko 13 roku życia, do zmiany nazwiska dziecka potrzebna jest zgoda dziecka wyrażona osobiście.

Gość gość
prowo!!!!!!!

Gość gość
ja nie mam jeszcze męża i dzieci ale już z narzeczonym zastanawiamy się nad tym samym. Chciałabym zostawić swoje albo mieć dwuczłonowe. A dziecko wtedy musiałoby mieć też dwuczłonowe. Trochę to pokręcone ale mąż nie chce przyjąć mojego nazwiska a ja jego. Całe życie używałam swojego nazwiska, i chce przy nim pozostać.

Gość gość
ale problemy, moje ma nazwisko po mężu i w czym problem? ważne by było zdrowe...

Gość gość
Dla mnie to przesada dl dziecka 2 nazwiska, większość będzie miała z tym problem choćby w szkole.

Gość xmamax
zostaniemy chyba przy dwoch:P W szkole problemu nie bedzie, bo jaki niby? a jak skonczy 18 lat i nie bedzie to odpowiadalo to wybierze jedno z tych:)

Gość gość
Taki problem, bo bardzo możliwe, że tylko ono będzie miała 2 nazwiska, nie będzie wiedziało, jak się podpisywać, małe dzieci są niecierpliwe...niby może się jednym podpisywać, ale skoro formalnie ma dwa, to dlaczego jednym?

Gość goście
dla ciebie dwuczłonowe bylo zbyt długie a dla dziecka ma byc w sam raz??

Gość gość
W mojej klasie były dwie osoby mające nazwiska dwuczłonowe, a było to naprawdę bardzo dawno temu:) Dzieci jak to dzieci interesowały się czemu ktoś ma dwa nazwiska ale wystarczyło im raz wytłumaczyć i stawało się to jasne. A nawet my dzieci z jednym nazwiskiem chcieliśmy mieć dwa;] I z zapisywaniem nazwisk dwuczłonowych też nikt nie miał problemu. Macie wydumane problemy. Jak chcą żeby miało dwa to niech ma dwa, później można nazwisko zmienić, chociaż osoby, które znam nigdy ich nie zmieniły.

Gość gość
Jaka troskliwa mamusia, dla niej dwa nazwiska za długie, ale dla dziecka ok. Jak będzie się uczyło podpisywać to już Cię znienawidzi ;)

Gość gość
Egoistka! Sama piszesz ze dla Ciebie za dlugie a dla dziecka to juz nie Twoj problem ze 2 nazwiska? No tak przecież to dziecko będzie musiało się w przyszłości podpisywać nie Ty..Ja jestem za tym żeby dziecko miało nazwisko ojca no chyba ze jest śmieszne lub obraźliwe a i takie się zdarzają to wyjątek.

Gość gość
A co masz tak piękne i dostojne nazwisko, że wstyd nadać dziecku ojca? :D Jest to dla mnie trochę śmieszne.

Gość gość
Prowo z kategorii- jestem idiotką, uzasadnienie: "Po slubie zachowalam swoje nazwisko, poniewaz dluczlonowe bylo dla mnie za dlugie. " xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx "zostaniemy chyba przy dwochjezyk.gif W szkole problemu nie bedzie, bo jaki niby?" Finał:)