Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sprawy papierkowe do ślubu

Polecane posty

Gość gość

możecie mi dokładnie napisać gdzie jak i kiedy załatwia sie sprawy papierkowe ,wesele ma być w październiku,na dzień dzisiejszy mamy zaklepaną salę ,foto ,kam i zespół,kiedy mamy iść do ksiedza a kiedy do urzędu_?Oboje pracujemy we Włoszech i nie wiemy kiedy zjechać,pomocy

Gość gość
Jeśli bierzecie ślub konkordatowy to musicie zrobić to nie wcześniej jak 3 miesiące przed ślubem. Rozumiem, że datę w kościele już macie załatwioną? Pozostaje jeszcze kwestia czy macie odbyte już nauki i w jaki sposób to załatwiacie. Bo jeśli chcecie robić je w Polsce to na to potrzeba trochę więcej czasu. Natomiast sama papierologia w USC i protokół to praktycznie jeden dzień chodzenia (o ile wszystko odbywa się w jednej miejscowości i urodziliście się tam gdzie się pobieracie i byliście w tym mieście też chrzeczni - łatwiej, bo wiadomo odpada kursowanie między miastami) Najpierw udajecie się do USC pobieracie skrócone odpisy aktów urodzenia, robicie opłatę skarbową w kwocie 84 zł, i udajecie się do urzędniczki w celu pobrania dokumentu w ilości 3 kopii i braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego. Tam też deklarujecie jakie nazwiska przyjmujecie po ślubie Wy, i Wasze dzieci. Kilka podpisów i gotowe. Następnie udajecie się do swoich parafii gdzie mieliście chrzest. Tam pobieracie akty chrztu z adnotacją o bierzmowaniu. I to już jest komplet dokumnetów. Idziecie z tym do porafii gdzie ma być ślub spisujecie z księdzem protokół przedślubny, ksiądz zapisuje Was też na zapowiedzi, jeśli jesteście z osobnych parafii to daje Wam karteczkę z prośbą o wygłoszenie zapowiedzi też w tej drugiej. I tą karteczkę musicie dostarczyć tam. Możecie w takim razie zjechać jakoś na początku sierpnia i to pozałatwiać.

Gość gość
dziękuję za wyjaśnienia,nauki mamy zrobione we Włoszech mam nadzieję ze będą ważne w Polsce,ślub i wesele bedzie na ślasku,ja jestem urodzona we Wrocławiu a narzeczony w Rzeszowie,kiedy najpóźniej przed terminem ślubu trzeba iść do księdza i do USC,czy 3 tygodnie przed ślubem wystarczy?

Gość gość
Jeśli chodzi kiedy najpóźniej niestety nie wiem. Najlepiej skontaktować się z księdzem, wykonać telefon do kancelarii lub wysłać kogoś z rodziny. Musi być jeszcze czas na wygłoszenie zapowiedzi. Także lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Ja byłam 2,5 miesiąca przed ślubem załatwić to wszystko. Najlepiej pytać bezpośrednio u księdza,bo jeden nie będzie robił problemów, drugi się przyczepi, że za późno.