Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kazimierz1968

Pytanie do głęboko wierzących.

Polecane posty

Gość Kazimierz1968

Proszę o podanie konkretnego przykładu z życia wziętego działania Boga. Chodzi mi o to, w jaki konkretnie sposób odczuwacie, doświadczacie istnienia i działania Boga w Waszym życiu?

Gość Kazimierz1968
Aby pobudzić Was do myślenia pozwolę sobie przedstawić dwa przypadki: Przypadek A Ateista uczy się do egzaminu. Otrzymuje ocenę 5. Gdy ktoś zapyta się czyja to zasługa, odpowie - naturalne, że moja, przecież samodzielnie się przygotowałem do egzaminu. Przypadek B Osoba głęboko wierząca uczy się i modli się do Ducha Świętego w intencji pomyślnego zaliczenia egzaminu..Również otrzymuje ocenę 5. Gdy ktoś zapyta się czyja to zasługa, odpowie - za pozytywną ocenę dziękuję Duchowi Świętemu, ponieważ wierzę, że bez Jego asystencji napisałbym gorzej.

Gość 123...123/...
ja zaliczam sie do przypadku A:P

Gość gość
temat-rzeka...

Gość Kazimierz1968
A teraz inne zdarzenia. Przypadek A Ateista stara się o pracę. W tym celu wertuje ogłoszenia, wysyła CV. Po tygodniu otrzymuje telefon, a po dwóch ma już wymarzoną pracę w firmie o ugruntowanej pozycji. Na pytanie, czyja to zasługa, odpowie - naturalne, że jest to moja zasługa, ponieważ podjąłem odpowiednie kroki, wysłałem CV do wielu firm, aż w końcu ktoś się mną zainteresował. Przypadek B Osoba głęboko wierząca modli się i pości w intencji pracy. Tutaj tak samo -po tygodniu otrzymuje telefon, a po dwóch ma już wymarzoną pracę w firmie o ugruntowanej pozycji. Na pytanie, czyja to zasługa, odpowie - dziękuję dzisiaj Bogu, Matce Bożej i Świętym, którzy wstawiali się za mną. Bóg istnieje, ponieważ moje modlitwy zostały wysłuchane.

Gość gość
Karzmierz ale o co Ci chodzi?no chyba nawet wierzacy odpowie,ze gdyby nie jego starania to by efektu nie bylo i miesza sie w to bogow.no chyba,ze masz na mysli fanatykow.ja szanuje wierzacych ale mi mowia,ze dzieki bogu maja to czy tamto to mnie krew zalewa.

Gość Kazimierz1968
Inne zdarzenie Przypadek A Okres suszy. Wieś A oczekuje deszczu, ponieważ zbiory są zagrożone. Wieśniacy ze wsi A wiedzą, że nie dysponują technologią, za pomocą której mogliby naprowadzić chmury deszczowe na pola. Dlatego pozostaje im czekać z nadzieją na deszcz. Po kilku tygodniach suszy przychodzą dni deszczowe. Na pytanie, jak to się stało, wieśniak ze wsi A odpowie - to proste, znaleźliśmy się w strefie niżu i w sposób naturalny (przyczynowo-skutkowy), napłynęły do nas chmury, które przyniosły oczekiwane przez nas opady. Przypadek B Okres suszy. Wieś B oczekuje deszczu, ponieważ zbiory są zagrożone. Wieśniacy ze wsi B gromadzą się w kościele na modlitwach w intencji deszczu. I tutaj tak samo - po kilku tygodniach suszy przychodzą dni deszczowe. Na pytanie, jak to się stało, wieśniak ze wsi B odpowie - jest to zasługa Matki Bożej, ponieważ wiele godzin modliliśmy się na różańcu.

Gość gość
kazimierz ostatnio pozyczylam pieniadze mojej znajomej a ona na to,ze dzieki bogu ktos jej pomogl.ja na to,ze pozyczylam jej pieniadze i to byla moja dobra wola i bog nie ma z tym nic wspolnego:P