Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

STAŻ Z PUP A BADANIA!

Polecane posty

Gość gość

może ktoś akurat była na stażu z Urzedu Pracy, lub jest obecnie i odpowie mi na takie pytanko!.... czy PUP kieruje na badania przed podjęciem stażu? jesli tak to jakie są to badania i gdzie się je wykonuje obojętnie w jakiej przychodni czy jak? (rozumiem, ze placi za nie urzad pracy).....

Gość hermionaona
byłam 2 razy na stażu i nigdy nie robiono mi żadnych badań. Nie wiem jak to jest w przypadku stanowisk związanych z żywnością (np. sprzedawca), ale wtedy powinnaś dostać skierowanie do lekarza medycyny pracy i PUP powinien zapłacić za to.

Gość gość
badania są pewnie takie jak przed podjęciem każdej normalnej pracy to chyba będzie krew, mocz i rtg ale nie jestem pewien

Gość gość
jak rozmawialam z kobietą z UP to mi coś wspominala, ze oni nie wymagaja badan( ale ja pytalam o ksiazeczke sanepidowska)... takze nie wiem czy sie dobrze zrozumialysmy....

Gość hermionaona
to nie będzie żadnych badań, no chyba, że tak jak pisałam to branża spożywcza

Gość gość
na badania kieruje Cię dopiero opiekun z pracy (ze stanowska stażu) PUP ma Cię gdzieś. Dopiero jak np dostaniesz się na staż przypuśćmy do urzędu, to tam po kilku dniach wysyłają Cię na krew, mocz i prześwietlenie płuc. Co do pracy z żywnością - pojęcia nie mam.

Gość kajtiiiiiii
byłam na stażu na stanowisku biurowym i nie miałam żadnych badań

Gość gość
nie to staż w szkole....a jak wygląda sprawa z dniami wolnym wiem, ze za kazde przepracowane 30 dni przysluguja 2 dni wolnego.... czy trzeba te dni wykorzystywac co miesiac czy np na sam koniec stazu? i czy trzeba o tych dniach wolnych informowac PUP czy tylko pracodawce-opikeunka stazu( podobno jest taki wniosek)

Gość hermionaona
tak, za każde 30 dni 2 dni wolnego, czyli dopiero w 2 miesiącu możesz mieć 2 dni wolnego. Będziesz miała listę obecności, którą ostatniego dnia miesiąca będziesz zanosiła do PUP. Do niej dostaniesz wnioski o wolne, ale to tylko taka informacja dla PUP, że je dostałaś. Jeśli chodzi o wykorzystanie wolnego to sprawa do dogadania z pracodawcą czy da Ci całe wolne pod koniec stażu.

Gość gość
aha rozumiem... ale powiedzmy jakbym chciala te dwa dni wykorzystac po przepraciwaniu 2 miesiaca, to wniosek skladam do PUP i pracodawcy czy tylko do pracodawcy?

Gość hermionaona
musisz zapytać pracodawcę czy możesz wziąć te wolne, bo może Cię będzie potrzebował wtedy. Zamiast podpisu na liście obecności wstawisz UW (urlop wypoczynkowy) i na koniec miesiąca z listą do UP oddasz wniosek urlopowy. Wytłumaczą Ci wszystko jak pójdziesz do UP wypisywać te wszystkie papierki na staż, sporo tego będzie

Gość gość
Dziekuje bardzo:) tak wiem, ze mi wszystko powiedzą ale ja mam taki charakter nadgorliwca i lubię być wcześniej zorientowana w temacie:D

Gość gość
jak ja miałam stażystke w zeszłym roku to ona nie mogła zanosic sama listy obecnosci, ja ją musiałam dostarczac albo wysyłac do urzedu. wniosek stażystka składala u mnie i nie musiałam go przekazywac UP, nie pamietam czy mógła np wziac hurtem te dni wolne czy musiała w kazdym mcu. Na badania ją skierowali na podstawie mojego opisu stanowiska - biurowe ale praca przy komp. nie dłuzej niz 4 godziny wiec nie musiała okulisty odwiedzac tylko podstawowe badania krwi. Urzad ją kierował i za to płacił - ja szkolenie BHP musiałam jej przeprowadzic.

Gość hermionaona
więc to zależy od UP, bo ja listę sama zanosiłam przez pół miasta :)

Gość gość
z tego co sie zorientowałam to sporo róznic jest miedzy urzedami, mnie z ta lita wkurzało bo stazystka mieszkał 1km od UP a ja 40km i zawsze musiałam pamietac zeby wysyłac te liste tak, zeby dotarła do nich po zakońcoznym mcu ale nie później noz 5 dnia kalendarzowego , jak akurat był weekend na pocz mca to zostawał dzień lub dwa na wysłanie a w sezonie ciezko o czas.