Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poradnik - jak rozpoznać, że to "JUŻ" ? :)

Polecane posty

Gość gość

Witam. Wiem, że tematów i artykułów o tym mnóstwo, ale chciałam zapytać na "świeżo" :) Po czym rozpoznam, że zaczyna się akcja porodowa? Jak szybko powinnam dojechać do szpitala? Stwórzmy miniporadnik :)

Gość gość
Wszystko zależy od indywidualnego przypadku ale należy ufać instynktowi. Gdy zacznie się poród to na pewno się tego nie przegapi. W szkole rodzenia mówili mi, że jeśli odejdą wody płodowe to NATYCHMIAST trzeba jechać do szpitala, bo dziecko nie jest chronione przed bakteriami z dróg rodnych (i nie ma znaczenia czy skurcze są albo jak częste/silne). Jeżeli są tylko skurcze to można jechać do szpitala jak są regularnie co 10-15 minut i bolesne. Wiele kobiet ma mdłości i nawet wymiotuje, bardzo często dostaje się rozwolnienia (organizm sam się oczyszcza). Ja dostałam bóli krzyżowych na 24h godziny przed urodzeniem córki. Ale bolało tylko delikatnie i raz na jakiś czas. O 21 zaczęłam liczyć co ile się pojawia twardnienie brzucha i było dokładnie co 10 minut. Pojechaliśmy na izbę przyjęć, KTG wykazało bardzo częste i regularne skurcze ale słabe. Mogłam już iść na porodówkę ale stwierdziłam, że wolę wracać do domu, bo może się z rana okazać, że to fałszywy alarm. Pół godziny po powrocie do domu dostałam już bardzo bolesnych skurczy, więc wróciliśmy do szpitala. O 2:30 nad ranem została przyjęta na oddział, o 8 rano odeszły mi wody i o 8:10 już było po wszystkim.

Gość gość
Mi akurat odeszły wody a skurczy żadnych nie miałam więc nie musiałam zastanawiać się czy to już. W szpitalu znalazłam się godzine później- kończyłam się pakować i siedziałam nad miską aż wody skończą się "lać":). Z kroplówką (aby wywołać bóle) lekarze równiez się nie śpieszyli. Dostałam ją po ok 6 godzinach od odejścia wód płodowych.