Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babulaa

RWA KULSZOWA!!!

Polecane posty

Gość babulaa

witam, mam problem - to pytanie kieruję do tych którzy mają rwę kulszową. Jak u was ją zdiagnozowano ?? jakie miałyście objawy ?? Mnie od kilku tygodni boli prawy pośladek i kolano . Czasami wyć mi się chce z bólu , nie szłam do lekarza bo myślałam, że minie ale jest coraz gorzej . Czasami nie mogę się wyprostować czu zgiąć kolana

chirurg albo ortopeda rwa bardziej boli w okolicach kości miednicy tak trochę nad tyłkiem i ciągnie się wzdłuż nogi, mam miewam i wiem że boli rehabilitacja pomaga, ale lepiej żeby cię zdiagnozował specjalista weź sobie skierowanie od rodzinnego

Gość babulaa
Jutro się wybieram do rodzinnego z tym , że będę musiała poczekać kilka dni, gdyż niedawno się przeprowadziłam do innej miejscowości i muszę się najpierw zapisać

Gość gość
Mi się "uruchomiła" w drugiej ciąży. Miewałam tak niepodziewane ataki, że stawałam w dziwnej pozycji i ruszyć się nie mogłam. Łzy w oczach miałam. Coś koło 18 tc. gin widząc jak wchodzę (sunęłam wręcz nogą po podłodze, bo ruszać nie mogłam za bardzo, tak bolało) dał mi zwolnienie, żeby jakoś to "załagodzić", oczywiście zalecenia, żeby "ćwiczyć" ten ból. Nie ustąpiło do końca ciąży, dziecko tak jakoś od początku się ułożyło, że zostało mi to do końca. Dzisiaj miewam też niespodziewajki. Ból jest niesamowity, wręcz paraliżuje. No cóż. Naucz się z tym żyć. Można sobie pomóc, właśnie poprzez ćwiczenia relaksacyjne, mnóstwo instrukcji jest w necie. Pomaga też układanie nóg na pufce np. jak się leży na plecach na podłodze. Odpręża mięśnie, nieco odciąża. Co prawda w samym ataku nie pomoże:p ale ... można próbować znaleźć coś dla siebie. Lekarz też zaleci ćwiczenia, plus może rehabilitacja plus leki przeciwbólowe. NIc więcej na to nie zaradzi.

Gość babulaa
O matko to jest aż tak ciężkie ?? Mam w takim razie nadzieję , że to nie rwa kulszowa ; ( Nie wyobrażam sobie życia z takim bólem

Gość ziutaaa
hej witam, ja miałam rwę a właściwie zespół mięśnia gruszkowatego połączonego z rwą. taki ból w pośladku, że siedzenie było niemożliwe. nawroty do kilka miesięcy, ból trwał nawet do 3 miesięcy, pół roku przerwy i znowu:( potem już ból zszedł mi do stopy łącznie z odrętwieniem i zatracaniem czucia w palcach. najważniejsza jest dobra diagnoza!!! ja brałam silne leki przeciwbólowe i przeciwzapalne + rozkurczowe (mydocalm), żołądek zniszczony. do tego masa zabiegów, lasery, tensy pole magnetyczne, to wszystko pomagało, ale tylko na chwilę. znalazłam dobrego fizjoterapeutę, który przez godzinę badał mnie, naciskał, lokalizując ucisk, tak by go potem zlikwidować ćwiczeniami. potem dobrał mi ćwiczenia i wiesz co? tylko regularne ćwiczenia mi pomogły, po tygodniu ćwiczeń zaczełam odzyskiwać czucie w stopie, a mrowienie zaczęło się przesuwać wyżej aż do pośladka po 1,5 miesiącu pozbyłam się bólu zostalo tylko lekkie drętwienie. i od tego momentu mam spokój, a wcześniej pięć lat masakry, lekarstw i zabiegów :( nie lekcewaz tego, poszukaj dobrego fizjoterapeuty!!! ortopeda ci przepisze leki albo zaraz będzie chciał operować - tak jak mnie!

Gość babulaa
wiesz, właśnie mnie nie bolą tak pośladki jak to cholerne kolano ;/

Gość ziutaaa
sama ćwiczeń nie rób, bo sobie jeszcze zaszkodzisz

Gość ziutaaa
to promieniuje. mnie pośladek juz potem nie bolał, tylko cala stopa i łydka i miałam do tego "postrzały" idz do lekarza a potem szukaj dobrego fizjoterapeuty. moze na poczatek pomaga ci zabiegi.

Gość babulaa
Dzisiaj dzwoniłam do rodzinnego i już jutro mogę przyjść. Mimo wszystko mam nadzieję, że to jednak nie będzie ta rwa kulszowa . a czy ona może być w każdym wieku? Ja mam dopiero 22 lata i sobie nie wyobrażam ,że będę musiała z tym żyć do końca :(

Gość gość
Właśnie, ja również chciałabym się czegoś dowiedzieć o rwie kulszowej

może cię dopaść w każdym wieku natomiast ktoś tu napisał że najważniejsza jest dobra diagnoza ja trafiłam na chirurga który zajmuje się też nastawianiem kręgów tak mnie ponaciągał że od dawna już mnie nic nie bolało a też powłóczyłam już nogą ;)

Gość gość
A czy ona może byś tylko w jednej nodze?? Bo od kuśtykania drugie kolano zaczyna mi nawalać ;/

Gość ziutaaa
Mnie to chwycilo w wieku 27 lat. Za powód obwiniam noszenie ciężkich tiene z książkami w lewej ręce, jestem nauczycielem, na rezonansie była widoczna przepuklina miedzykregowa. Na początek kładz się na ziemi a nogi oprzyj na krześle tak by w kolanie był kąt prosty

Gość ziutaaa
*toreb. To ćwiczenie powinno odciążyć ucisk. Może być dwustronna, ale rzadko. Pewnie u ciebie jest jakieś przeciążenie.

Gość mam rwę od kilku lat
Mam 24 lata. Rwę mam już 4 lata. W ciąży to była po prostu tragedia. Ból taki, że nie raz płakałam w poduszkę. Oczywiście nikomu nawet nie mówiłam o tym bólu. Ale teraz po prostu nie daję już rady, rok po porodzie i te napady nie dają mi żyć. Rozmawiałam ze znajomym rehabilitantem i powiedział, że poskutkują tylko i wyłącznie ćwiczenia na brzuch, na kręgosłup. Trzeba po prostu wzmocnić te partie. Sam powiedział, że żaden lekarz, bo tylko prochy powypisują i nic więcej.

Gość babulaa
U mnie sięzaczęło od tego , że gdy spałam w nocy na wznak nie mogłam się ruszyć tak cholernie bolało. Potem przeszło . Od kilku tygodni właśnie to biodro i kolano. Ale chyba nie miałaś żadnej operacji ??

Gość babulaa
Najpierw myślałam ,że być może to reumatyzm ale chyba jednak nie to ....

Gość mam rwę od kilku lat
U mnie na początku był cholerny reumatyzm w prawej nodze, bardzo bolesny, i później rwa. U mnie to niestety rodzinne, z jednej strony rodziny 80% ma rwę. I padło też na mnie;( Nic tylko ryczeć.

Gość ziutaaa
Hej ja nie miałam operacji. Mam ok roku spokoju, to moja najdłuższa przerwa. Oczywiście czasem czuję nogę, ale jak przesadze z fizyczną robota Mnie pomogły tylko ćwiczenia.

Gość babulaa
A jak stwierdzono u was rwe?? jakieś badania?

Gość babulaa
Byłam u lekarza i bez wątpienia - RWA KULSZOWA ;(((( zastrzyki na 5 dni + tabletki na rozkurczenie

Gość ziutaaa
najpierw prześwietlenie a potem rezonas rwa to tylko objaw. przyczyną jest przepuklina międzykręgowa. do tego nerw kulszowy zamiast obchodzić mi mięsień gruszkowaty po zewnetrznej stronie, to przebiega przez jego srodek, każde napinanie mięsnia powoduje dodatkowy ból - ale na to mam ćwiczenia rozciągające ten mięsień, a na przepuklinę cwiczenia "wpychające" ją do środka między kręgi, ale to trzeba wiedzieć gdzie dokładnie wypływa, żeby nie pogorszyć sprawy.

Gość babulaa
Jak za tydzień mi nie przejdzie to trzeba będzie zrobić prześwietlenie . Mam tylko nadzieję ,żeszybko się rozejdzie bo mam już dosyć ;( Mam zastrzyki witaminowe i olfen , brałaśmoże? pomogły coś??

Gość ziutaaa
brałam milgamme zamiast zastrzyków (wit B), Dicloduo + Mydocalm. na pozątku ketonal ale nie pomagał. mnie po pierwszym ataku przeszło po miesiącu, tzn była poprawa, całkowite uśpienie po 3. cały czas praktycznie leki, żeby zlikwidować stan zapalny i 2 tygodnie zabiegów. ostatni raz to był koszmar. jak mnie wzieło w lutym, to dopiero pod koniec maja po wizytach u fizjoterapeuty zaczeło być lepiej. całkowicie puściło w sierpniu.

Gość babulaa
milgamme i Mydocalm też mam.

Gość ziutaaa
osłonowe na żołądek też bierzesz? bo po mydocalmie żołądek jak sito :/

Gość babulaa
Nie mam bo nawet nic nie powiedział, widzisz dobrze , że ktoś życzliwy mi o tym powiedział.Bardzo dziękuję za twoje wypowiedzi

Gość gość
Silne mięśnie to podstawa- muszą przecież utrzymywać cały kręgosłup w pionie - jak są słabe lub osłabione przez długotrwałe przebywanie w jednej pozycji - to robi się problem, nierzadko na całe lata, który może skończyć się nawet operacją. Polecam z własnego doświadczenia - oprócz rzeczy oczywistych, jak ruch, ćwiczenia, rehabilitacja i jak najmniej siedzenia - zakupić sobie odpowiedni materac. Ja mam zaufanie do Art Medic od kiedy go używam. Mają bardzo dobrej jakości produkty.

Gość gość
No chyba,ze jest to problem z dyskopatią. Jak bylo w moim przypadku. Bóle nawracały i musiałam sie co raz praktycznie faszerowac lekami co przecież nie jest takie obojętne dla naszego zdrowia. Pomogła dopeiro operacja, której bardo się bałam. Ale nie żałuję bo dyskopatia utrudniała mi funkcjonowanie. Na tej stronie mozecie sobie trochę o tym poczytać: http://www.kulszowa.pl/